G7: Οι έξι ηγέτες σε κρίση και η selfie εξουσίας της Μελόνι

Διαβάζεται σε 9'
Giorgia Meloni
Giorgia Meloni AP Photo Luca Bruno

Τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στο επίκεντρο της συνεδρίασης των G7. Τα υπόλοιπα θέματα και τα κέρδη της Μελόνι. Δείτε φωτογραφίες.

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να βρίσκεται στον τρίτο χρόνο διεξαγωγής του και τα ακροδεξιά κόμματα να ενισχύουν τη δυναμική τους στις πρόσφατες ευρωεκλογές, όπως και αναμενόταν, η σύνοδος των G7 λαμβάνει χώρα σε μια κομβική στιγμή ζητώντας ουσιαστική “ηγεσία”. Η σύνοδος διεξάγεται στον νότο της Ιταλίας και συγκεκριμένα στο θέρετρο του Borgo Egnazia, με τους επτά ηγέτες να βρίσκονται – οι περισσότεροι τουλάχιστον εξ αυτών – εν μέσω θυελλωδών εξελίξεων και αναταράξεων στα κράτη τους.

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν και ο Ρίσι Σουνάκ βρίσκονται υπό αμφισβήτηση της εξουσίας τους, με τον πρώτο να προκηρύσσει και πρόωρες βουλευτικές εκλογές μετά την ήττα του από τη Λεπέν. Ο Όλαφ Σολτς είδε το κόμμα του να καταποντίζεται στο 15%, με τους Χριστιανοδημοκράτες να ξεπερνούν το 30% και να θέτουν και αυτοί, ζήτημα νομιμοποίησης της διακυβέρνησης της χώρας. Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό έχει δηλώσει πως σιγά σιγά σκέφτεται να αποσυρθεί υπό το βάρος της πίεσης της δουλειάς του, ενώ ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα, αντιμετωπίζει και εκείνος εσωκομματικές αμφισβητήσεις.

Φυσικά, υπάρχει και ο 81χρονος Τζο Μπάιντεν που “τρέχει” να ενισχύσει την εικόνα του απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ονειρεύεται μια πιθανή επιστροφή του στην προεδρία των ΗΠΑ. Όπως αναφέρει σε σχετικό του δημοσίευμα το POLITICO, “με εξαίρεση τη Μελόνι” που διοργανώνει και τη σύνοδο, “οι ηγέτες στη σύνοδο κορυφής της G7 είναι όλοι αρκετά αποδυναμωμένοι”, όπως δήλωσε ο Ίβο Ντάλντερ, ο οποίος υπηρέτησε ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ επί προεδρίας Ομπάμα. “Ο Τριντό μάλλον δεν πρόκειται να κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Ο Μπάιντεν έχει μια δύσκολη εκλογική κούρσα. Ο Σολτς είναι αποδυναμωμένος. Ο Μακρόν είναι αποδυναμωμένος. Ο Σουνάκ είναι ένας “dead man walking” (όπως τον χαρακτήρισε) και ο Κισίντα έχει σοβαρά εσωκομματικά θέματα”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο διπλωμάτης.

Από την άλλη, η Μελόνι δείχνει πως όχι μόνο αντέχει, αλλά και ισχυροποιείται. Εδώ και δύο χρόνια βρίσκεται στην εξουσία της Ιταλίας ως ηγέτιδα του ακροδεξιού κόμματος Brothers of Italy, και αύξησε τα ποσοστά της στις ευρωεκλογές της Κυριακής. Τώρα, για πολλούς θα διαδραματίσει και ρυθμιστικό “παράγοντα” για τις εξελίξεις της ΕΕ στις Βρυξέλλες, καθώς ήδη μαζί της έχει “φλερτάρει” η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για να στηρίξει την υποψηφιότητά της στην προεδρία της Κομισιόν. Κάτι που βέβαια δεν “αρέσει” σε Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινους και Φιλελεύθερους. Ωστόσο, το ΕΛΚ που είναι και πρώτη δύναμη στο ευρωκοινοβούλιο, δεν έχει κλείσει και ερμητικά τις πόρτες του προς τη Μελόνι και την ευρωομάδα της.

Οι διεργασίες της G7
Οι διεργασίες της G7 AP Photo Alex Brandon, Pool

Η Ουκρανία ως κύριο θέμα

Πρακτικά η G7 θα προσπαθήσει να συμφωνήσει για περαιτέρω ενίσχυση της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία, με μόχλευση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν παγώσει σε δυτικές τράπεζες για να παράσχουν ένα τεράστιο δάνειο στην Ουκρανία. Όπως αναφέρει το POLITICO, μια τέτοια συμφωνία δεν μπορεί να θεωρείται ως δεδομένη. Αν οι ηγέτες δεν συμφωνήσουν τώρα σε μια νέα δανειοδότηση προς την Ουκρανία, το Κίεβο θα αντιμετωπίσει σοβαρό θέμα ρευστότητας και η εκταμίευση θα γίνει πολύ πιο αργά απ’ ό,τι το ζητάει ο Ζελένσκι. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φοβούνται επίσης πως αν κερδίσει ο Τραμπ, τα πράγματα δεν θα είναι τόσο ευνοϊκά για την Ουκρανία. Επίσης, η Ευρώπη δεν θα μπορεί εύκολα να συνάψει εμπορικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ όταν θα κορυφωθεί η προεκλογική εκστρατεία εκεί. Εξ ου και η όλη βιασύνη.

Τα πράγματα πάντως περιπλέκονται καθώς ο Μακρόν βρίσκεται σε προεκλογική εκστρατεία, ενώ για πολλούς η ήττα του οφείλεται στο καθαρό “άνοιγμά” του προς πολεμική ενίσχυση της Ουκρανίας, κάτι που απέφυγε να διατυπώσει η Λεπέν.

Ο δε Τριντό, αξιώνει να γίνει “το πρόσωπο” της G7, ωστόσο υπολείπεται στις δημοσκοπήσεις έναντι του ηγέτη των Συντηρητικών Pierre Poilievre. “Είναι ανησυχητικό να βλέπουμε πολιτικά κόμματα να επιλέγουν να εργαλοποιήσουν τον θυμό, τον φόβο, τον διχασμό, το άγχος” είπε στο Κεμπέκ ο Τριντό πριν λίγες ημέρες, εκφράζοντας την ανησυχία του για την άνοδο των “λαϊκιστικών, δεξιών δυνάμεων σχεδόν σε κάθε δημοκρατία” ανά τον πλανήτη.

Στη Βρετανία, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο Σούνακ θα ηττηθεί από τους Εργατικούς.

Τα κέρδη της Μελόνι

Έτσι, ακόμη κι αν οι ηγέτες δεν καταλήξουν σε συμφωνία στη σύνοδο, κερδισμένη από όλα αυτά είναι η Μελόνι. Σύμφωνα με αναλυτές, η ίδια θα χρησιμοποιήσει τη σύνοδο κορυφής για να προωθήσει τα συμφέροντα της Ιταλίας. Επίσης, αναμένεται να ζεστάνει τις συζητήσεις με Μακρόν και Σολτς για τον ρόλο της σε μια πιθανή επανεκλογή της φον ντερ Λάιεν.

“Μεταξύ των κυβερνήσεων των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, είμαστε σίγουρα οι ισχυρότεροι. Δεν σκοπεύω να χρησιμοποιήσω αυτό το αποτέλεσμα για μένα, αλλά να χρησιμοποιήσω κάθε ψήφο για την κεντροδεξιά για να φέρω αποτελέσματα για την Ιταλία”, δήλωσε η Μελόνι στο RTL τη Δευτέρα. Ένα από τα ζητήματα που διεκδικεί φυσικά η Μελόνι για τη χώρα της είναι το μεταναστευτικό και η περαιτέρω οικονομική ενίσχυση της χώρας της. Βασική θέση άλλωστε της Ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) της οποία ηγείται η Μελόνι στην Ευρώπη, είναι η εναντιοποίηση στο ομοσπονδιακό σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο πιο σκληρός έλεγχος της μετανάστευσης με περιορισμό των διαδικασιών για χορήγηση ασύλου.

Αυτή τη στιγμή πάντως η Μελόνι θέλει να καταστήσει την Ιταλία ως σημαντικό ενεργειακό κόμβο μεταξύ της Ευρώπης και της αφρικανικής ηπείρου, αποκόπτοντας επίσης τις μεταναστευτικές ροές με περαιτέρω ελέγχους στα σύνορα.

Η Γάζα και η Κίνα

Από την άλλη, ένα ζήτημα που θα τεθεί στην ατζέντα από τον Τζο Μπάιντεν, είναι στο ανακοινωθέν να μπει το ζήτημα της Γάζας και η διατύπωση για κατάπαυση πυρός. Οι ηγέτες της G7 ανέφεραν άλλωστε σε ανακοίνωσή τους την περασμένη εβδομάδα ότι “υποστηρίζουν πλήρως και θα σταθούν πίσω από τη συνολική” συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων για τον πόλεμο στη Γάζα, κάτι που αποδέχθηκε η Χαμάς αλλά όχι το Ισραήλ, το οποίο δεν δείχνει ικανοποιημένο από το σχέδιο που προωθείται.

Σίγουρα, μια σαφής διατύπωση της G7 περί κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, θα μπορούσε να θέσει μεγαλύτερες διπλωματικές πιέσεις για τον Νετανιάχου.

Ακόμη, ο Μπάιντεν αναμένεται να πιέσει έντονα τους δυτικούς εταίρους του να συμπεριλάβουν στην τελική δήλωση την ανησυχία της ομάδας της G7 για τη βιομηχανική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα της Κίνας. Όπως γράφει το Euractiv, η ΕΕ ανακοίνωσε την Τετάρτη επιπλέον δασμούς έως και 38% στις κινεζικές εισαγωγές ηλεκτρικών αυτοκινήτων από τον επόμενο μήνα, εκτός εάν οι Βρυξέλλες και το Πεκίνο μπορέσουν να επιλύσουν το ζήτημα.

H Giorgia Meloni
H Giorgia Meloni Luca Bruno AP Photo

Οι καλεσμένοι της Μελόνι

Να σημειωθεί πως η Μελόνι έχει επίσης προσκαλέσει περίπου δώδεκα ηγέτες εκτός της G7 να συμμετάσχουν σε μια “συνάντηση προσέγγισης” το απόγευμα της Παρασκευής.

Στους προσκεκλημένους περιλαμβάνονται οι ηγέτες της Ινδίας, της Νότιας Αφρικής, της Βραζιλίας, της Αργεντινής, της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας, της Αλγερίας, της Κένυας και της Μαυριτανίας. Έχουν επίσης προσκληθεί ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος ασκεί την προεδρία της G20, ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Οι διεργασίες θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή, με τον Ζελένσκι και ορισμένους άλλους ηγέτες να αποχωρούν αμέσως για τη Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη στην Ουκρανία στην Ελβετία (15-16 Ιουνίου).

Δείτε φωτογραφίες από την έναρξη της συνάντησης της G7:

Giorgia Meloni και Joe Biden
Giorgia Meloni και Joe Biden Luca Bruno AP Photo
Giorgia Meloni και Ursula von der Leyen
Giorgia Meloni και Ursula von der Leyen Pool Photo via AP Christopher Furlong
Giorgia Meloni και Emmanuel Macron
Giorgia Meloni και Emmanuel Macron AP Photo Luca Bruno
Giorgia Meloni και Olaf Scholz
Giorgia Meloni και Olaf Scholz AP Phot Luca Bruno
Giorgia Meloni και Rishi Sunak
Giorgia Meloni και Rishi Sunak AP Photo Luca Bruno

Τζόρτζια Μελόνι: “Η ομάδα G7 δεν είναι οχυρό, προσφέρουμε αξίες”

“Η ομάδα χωρών του G7 δεν είναι οχυρό, το οποίο κάποιος πρέπει να υπερασπισθεί, αλλά μια σειρά αξιών που προσφέρουμε στον κόσμο, για να πετύχουμε κοινή ανάπτυξη”, δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι κατά την έναρξη των εργασιών της συνόδου κορυφής των επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη στην Απουλία της Κάτω Ιταλίας.

“Πρέπει να κάνουμε πολλή δουλειά, αλλά είμαι βέβαιη ότι τις δυο αυτές ημέρες θα καταφέρουμε να προωθήσουμε έναν διάλογο που θα μπορέσει να μας προσφέρει ουσιαστικά και μετρήσιμα αποτελέσματα”, πρόσθεσε η Μελόνι, δίνοντας το στίγμα της.

Σημειώνεται πως η “Ομάδα των Επτά” είναι ένα διακυβερνητικό πολιτικό και οικονομικό φόρουμ που αποτελείται από τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα “μη απαριθμημένο μέλος” που εκπροσωπείται στις συνόδους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα