Masterchef: Ο “Μέσι της μαγειρικής” και οι πιο πλούσιοι φιναλίστ όλων των εποχών

Διαβάζεται σε 5'
Masterchef: Ο “Μέσι της μαγειρικής” και οι πιο πλούσιοι φιναλίστ όλων των εποχών
Οι Χριστίνα και Λευτέρης είναι οι φιναλίστ του Masterchef που πήραν τα περισσότερα λεφτά. Masterchef

Το 8ο Masterchef πέρασε στην ιστορία και ως το καλύτερο όλων, με τον Μέσι της μαγειρικής να κρίνει τον τελικό.

Μισό χρόνο από τη ζωή τους αφιέρωσαν στο Masterchef οι Χριστίνα και Λευτέρης, οι οποίοι κατάφεραν να φτάσουν στον τελικό και να διεκδικήσουν το μεγαλύτερο έπαθλο που έχει δώσει ποτέ ο διαγωνισμός.

Τελικά, ο Λευτέρης έκανε ό,τι έλεγε από το πρώτο λεπτό του πρώτου επεισοδίου-και συχνά τον χλεύαζαν και τον έλεγαν υπερόπτη και υπερφίαλο για αυτόν το λόγο: αναδείχθηκε ο νικητής!

Οι κριτές άνοιξαν το σφραγισμένο φάκελο της πρώτης φάσης του τελικού (Mystery Box) και αποκαλύφθηκε ότι ο Λευτέρης συγκέντρωσε 6/10 και η Χριστίνα 7/10.

Στη δεύτερη φάση (τεστ δημιουργικότητας), η Χριστίνα συγκέντρωσε 7/10 και ο Λευτέρης 8/10.

Στην τρίτη και τελευταία φάση του φινάλε -τα πιάτα του Aduriz- ο Λευτέρης πήρε 9/10 και η Χριστίνα 7/10.

Έτσι, η Χριστίνα φεύγει από το διαγωνισμό με 54.000 ευρώ και ο Λευτέρης με 105.000! Mαζί πήραν 159.000 ευρώ και αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσό (μακράν του δεύτερου) που έχει δοθεί ποτέ σε φιναλίστ του Masterchef.

Στο πλατό ένα από τα μεγαλύτερα ‘βουνά’ της γαστρονομίας

Ο σεφ που δημιούργησε πιάτα για την 3η φάση του τελικού θεωρείται διεθνώς ένας από τους πιο σημαντικούς, επιδραστικούς σεφ της εποχής μας. Είναι χαρακτηριστικό πως φέτος ήταν στη λίστα του Forbes με τους 100 πιο δημιουργικούς ανθρώπους του κόσμου.

Ο Andoni Luis Aduriz γεννήθηκε, μεγάλωσε, γαλουχήθηκε και εξακολουθεί να δημιουργεί στην Βασκονία και είναι ένας από τους λόγους που η βασκική γαστρονομία είναι η Μέκκα της μαγειρικής.

Είναι μεταξύ των δημιουργών του Basque Culinary Center, έχει δώσει μαθήματα -μεταξύ άλλων- στο Harvard και το ΜΙΤ, στο Πανεπιστήμιο της Χώρας των Βάσκων, στο Πανεπιστήμιο Deusto και στο εκπαιδευτικό κέντρο Alain Ducasse στη Γαλλία.

Συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο της Innobasque (βλ. ιδιωτική μη κερδοσκοπική ένωση που δημιουργήθηκε για να συντονίσει και να προωθήσει την καινοτομία στη Χώρα των Βάσκων σε όλους τους τομείς της, καθώς και να ενθαρρύνει το επιχειρηματικό πνεύμα και τη δημιουργικότητα).

Εν τω μεταξύ, προωθεί ετησίως γαστρονομικές πρωτοβουλίες με μοναδικό στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για οργανισμούς όπως το Asteamur, το L’ataxie Charlevoix-Saguenay Foundation, το Starlight Children’s Foundation Australia, η UNICEF και πολλοί άλλοι.

Το εστιατόριο του (Mugaritz) υπάρχει στις λίστες με τα καλύτερα του πλανήτη, αποτελεί παγκόσμιο προορισμό και έχει δυο αστέρια Michelin.

Μόλις είδαν οι μάγειρες που μετείχαν στο φετινό διαγωνισμό τον Aduriz, εξέφρασαν το δέος που ένιωσαν. Θυμήθηκαν και πως είχαν διαβάσει και κάποια βιβλία του, ενώ ήταν το Masterchef σε εξέλιξη. Όπως είπε ο Άνχελ «ήταν λες και είδα τον Μέσι, μου σηκώθηκε η τρίχα. Τα παιδιά είναι πολύ τυχερά που θα κάνουν τα δικά του πιάτα».

Ο Λευτέρης χαρακτήρισε τον Βάσκο σεφ ως «ένα από τα μεγαλύτερα ‘βουνά’ της γαστρονομίας», με την Χριστίνα να προσθέτει ότι «είναι θρύλος».

«Λύγισε» ο Κουτσόπουλος

Μόλις εμφανίστηκε ο Aduriz στο στούντιο κατέστη σαφές πώς η παραγωγή κατάφερε να ‘κλείσει’ έναν τόσο μεγάλο σεφ για τον τελικό. Αφού αντάλλαξε χειραψίες με τους Κοντιζά και Ιωαννίδη, σφιχταγκάλιασε τον Λεωνίδα Κουτσόπουλο, με τον τελευταίο να διηγείται μια ιστορία -βαθιά συγκινημένος.

«Το 2008 είχα πάρει το αυτοκίνητο από εδώ, είχα στείλει ένα email στο εστιατόριο του σεφ που έλεγε πως θα κοιμάμαι στο πάρκινγκ έως ότου με πάρει, πήγα και είχα την τύχη να βρεθώ δίπλα του.

Όσοι είχαμε τη χαρά και την τιμή να συνεργαστούμε και να υπάρξουμε έστω για λίγο δίπλα του, το πόσα πήραμε φεύγοντας ήταν πολλαπλάσια. Για πολλά πράγματα. Όχι μόνο για τις συνταγές που υπάρχουν και στα βιβλία. Άλλα είναι. Αυτά που καταλαβαίνεις στη συνέχεια πόσο σημαντικά είναι».

Στην ερώτηση τι κάνει τη βασκική γαστρονομία καλύτερη όλων; «Δεν κάνουμε κάτι καλύτερα από εσάς. Είναι αδύνατο να κάνουμε κάτι καλύτερο από εσάς. Ίσως να είναι ότι αντιμετωπίζουμε πολλά χρόνια τις προκλήσεις, καθώς οι περιστάσεις έφεραν γύρω μας πολύ ταλέντο», εξήγησε ο βραβευμένος σεφ.

Το πιο σημαντικό κομμάτι της μαγειρικής -που το ξεχνούν όλοι

Ο Κοντιζάς ρώτησε τον καλεσμένο μάγειρα τι είναι πιο σημαντικό; Η μνήμη, η τεχνική ή η πρώτη ύλη;
«Υπάρχει μια ιστορική μάχη, μεταξύ της πρώτης ύλης και της τεχνικής. Στην πραγματικότητα, όλοι ξεχνούν ότι το σημαντικό είναι η γνώση. Γιατί μπορεί να έχεις το καλύτερο υλικό του κόσμου και να το χρησιμοποιείς λάθος, γιατί δεν έχεις μνήμη και γνώση.

Μπορεί να έχεις τη δυνατότητα να αναπτύξεις την τεχνική σε πολύ υψηλό επίπεδο και να μη γνωρίζεις πώς μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις. Οπότε έχουμε μια από τα ίδια.

Το ερώτημα δεν είναι ‘τεχνική ή πρώτη ύλη’. Όλα είναι ζήτημα γνώσης και η γνώση είναι εκπαίδευση. Όση περισσότερη εκπαίδευση έχουμε, τόσο περισσότερο βελτιωνόμαστε σε οποιαδήποτε εκδοχή της γαστρονομικής έκφρασης».

Αν θες να πάρεις μέρος στο 9o Μasterchef, είναι χρήσιμο να τα θυμάσαι όλα αυτά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα