Οι περιοχές που έχουν σήμερα υψηλότερη επικινδυνότητα για φωτιές

Διαβάζεται σε 2'
Φωτιά στον Έβρο
Φωτιά στον Έβρο (φωτο αρχείου) SOOC Konstantinos Tsakalidis

Το ερευνητικό έργο FLAME ενημέρωσε για τις περιοχές της Ελλάδας που έχουν σήμερα πολύ υψηλή έως ακραία επικινδυνότητα για εκδήλωση δασικών πυρκαγιών

Οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες και η ακραία συμπεριφορά της φωτιάς είναι τομέας στον οποίον εξειδικεύεται το ερευνητικό έργο Flame, το οποίο υλοποιείται στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, με χρηματοδότηση από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας,

Καθημερινά ενημερώνει για τις περιοχές που εμφανίζουν υψηλότερη επικινδυνότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Όπως έχει εξηγήσει στο NEWS 24/7 ο Δρ, Θεόδωρος Μ. Γιάνναρος, Επιστημονικός Υπεύθυνος του ερευνητικού έργου FLAME και Κύριος Ερευνητής στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ως πυρομετεωρολογικές συνθήκες προσδιορίζονται «οι μετεωρολογικές συνθήκες (ο καιρός) που επηρεάζουν την ευκολία με την οποία μπορεί να εκδηλωθεί μια φωτιά και στη συνέχεια πώς αυτή θα εξαπλωθεί και θα συμπεριφερθεί. Συνήθως αναφερόμαστε στη θερμοκρασία, την υγρασία, και τον άνεμο. Όχι όμως μόνο στην επιφάνεια, αλλά και καθ’ ύψος μέσα στην ατμόσφαιρα».

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένονται σήμερα σε μεγάλο μέρος της ανατολικής και νότιας χώρας, λόγω του συνδυασμού των ενισχυμένων Δ/ΒΔ ανέμων και της χαμηλής ατμοσφαιρικής υγρασίας.

«Η επικράτηση αυτών των πυρομετεωρολογικών συνθηκών θα έχει ως αποτέλεσμα την πολύ υψηλή έως ακραία επικινδυνότητα για εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών στη Θεσσαλία, στην Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), στην Ανατολική Πελοπόννησο, στη Ρόδο και τοπικά σε τμήματα της Μακεδονίας, της Θράκης, των Κυκλάδων και της Κρήτης.

Στη Μακεδονία και στη Θράκη όπου επικρατούν συνθήκες ατμοσφαιρικής αστάθειας και ήδη εκδηλώνονται τοπικές καταιγίδες τις πρωινές ώρες, με χαμηλά ύψη βροχής (ξηρές καταιγίδες), υπάρχει αυξημένη πιθανότητα για την έναρξη δασικών πυρκαγιών».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα