Ανασχηματισμός: Οι υπουργοί που έμειναν εκτός κυβέρνησης

Διαβάζεται σε 3'
Σκρέκας, Μιχαηλίδου, Καιρίδης και Αυγενάκης δεν βρίσκονται στο νέο κυβερνητικό σχήμα
Σκρέκας, Μιχαηλίδου, Καιρίδης και Αυγενάκης δεν βρίσκονται στο νέο κυβερνητικό σχήμα EUROKINISSI, INTIME NEWS

Κώστας Σκρέκας, Λευτέρης Αυγενάκης, Δόμνα Μιχαηλίδου και Δημήτρης Καιρίδης πλήρωσαν το “μάρμαρο” του ανασχηματισμού της νέας κυβέρνησης.

Ανακοινώθηκε ο ανασχηματισμός της νέας κυβέρνησης από τον κ. Μαρινάκη, μετά το μη αναμενόμενο εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για τη Νέα Δημοκρατία, με τέσσερα κομβικά πρόσωπα να μένουν εκτός. Πρόκειται για τους Κώστα Σκρέκα, Λευτέρη Αυγενάκη, Δόμνα Μιχαηλίδου και Δημήτρη Καιρίδη.

Ο Κώστας Σκρέκας “χρεώνεται” το ζήτημα της ακρίβειας που παραμένει κομβικό θέμα για την ελληνική κοινωνία, και δείχνει πως εν πολλοίς επηρέασε και το πώς ψήφισαν οι ψηφοφόροι την περασμένη Κυριακή. Στη θέση του κ. Σκρέκα στο υπουργείο Ανάπτυξης τοποθετείται ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο Λευτέρης Αυγενάκης “πλήρωσε” την απογοήτευση και τις αντιδράσεις των αγροτών με υπουργός στη θέση του να αναλαμβάνει ο Κώστας Τσιάρας και υφυπουργός ο Χρήστος Κέλλας, που και οι δύο προέρχονται από τη Θεσσαλία. Κίνηση που μάλλον αποσκοπεί στο να κατευνάσει τις αντιδράσεις στον “κάμπο”.

Στο Μετανάστευσης και Ασύλου διορίστηκε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος που προέρχεται από την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και είχε διατελέσει υπουργός Εθνικής Άμυνας από τον Ιούλιο του 2019 έως και τον Μάιο του 2023. Εκτιμάται πως ο κ. Παναγιωτόπουλος έχει πιο “σκληρό” προφίλ από τον προκάτοχό του, Δημήτρη Καιρίδη, που μένει εκτός κυβέρνησης παρά το γεγονός πως σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση ανά καιρούς, οι προσφυγικές ροές έχουν μειωθεί κατά πολύ. Επί Καιρίδη έγινε βέβαια και το ναυάγιο στην Πύλο, με τον ανασχηματισμό να γίνεται ακριβώς ένα χρόνο μετά την τραγωδία, χωρίς να έχει αποδοθεί δικαιοσύνη.

Τέλος, στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης η Νίκη Κεραμέως θα αντικαταστήσει τη Δόμνα Μιχαηλίδου, μια κίνηση που προκάλεσε μεγάλη αίσθηση. Σημειώνεται πως η κ. Κεραμέως ανέλαβε Υπουργός Εσωτερικών στις 27 Ιουνίου 2023, ενώ πριν από αυτό είχε διατελέσει Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων το διάστημα 2019-2023. Μία ακόμα αλλαγή στο συγκεκριμένο υπουργείο αφορά τη θέση του υφυπουργού Εργασίας. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, τη θέση του Βασίλη Σπανάκη αναλαμβάνει ο Κώστας Καραγκούνης, ενώ στη θέση του παραμένει ο Πάνος Τσακλόγλου.

Οι 7 υφυπουργοί που έμειναν εκτός κυβέρνησης

Ο Χάρης Θεοχάρης από το Εθνικής Οικονομίας, τον αντικατέστησε ο Χρίστος Δήμας προερχόμενος από το υπουργείο Πολιτισμού.

Ο Στάθης Κωνσταντινίδης από το υπουργείο Εσωτερικών, τον οποίο αντικατέστησε ο Κώστας Γκιουλέκας.

Από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αποχώρησε από την κυβέρνηση η υφυπουργός Χριστίνα Αλεξοπούλου και στη θέση της πήγε ο Βασίλης Οικονόμου.

Από το υπουργείο Ανάπτυξης αποχώρησε ο υφυπουργός Μάξιμος Σενετάκης και ανέλαβε η Ζωή Ράπτη.

Από το υπουργείο Κοινωνικής συνοχής και Οικογένειας αποχώρησε η υφυπουργός Μαρία Κεφαλά και στη θέση της ανέλαβε η Κατερίνα Παπακώστα.

Από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αποχώρησε ο υφυπουργός Σταύρος Κελέτσης και ανέλαβε ο Χρήστος Κέλλας.

Στο υπουργείο Ναυτιλίας αποχώρησε ο υφυπουργός Ιωάννης Παππάς και αναλαμβάνει ο Στέφανος Γκίκας.

Ο Βασίλης Σπανάκης, τοποθετήθηκε υφυπουργός επίσης στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ την θέση του στο υπ. Εργασίας αναλαμβάνει ο Κώστας Καραγκούνης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα