Οι συμμαχίες που θα κρίνουν τον/την πρόεδρο της Κομισιόν

Διαβάζεται σε 2'
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν έχει περιθώρια για πολλές απώλειες. Pool Photo via AP John Thys

Από τις πρώτες υποχρεώσεις του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι να εκλέξει τον/την πρόεδρο της Κομισιόν. Πώς θα ‘βγει’ ο/η νικητής.

Οι Ευρωεκλογές οδήγησαν σε ένα σχήμα που για να αναδειχθεί ο/η πρόεδρος της Κομισιόν (ή αν προτιμάτε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) θα χρειαστούν συνεργασίες. Και δεν αρκεί αυτή των δυο πρώτων, σε έδρες ομάδων.

Δηλαδή, των ΕΛΚ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) και των Σοσιαλδημοκρατών (S&D). Υπάρχει η ανάγκη και του προσεταιρισμού των Φιλελεύθερων (Renew Europe), για να γίνει δουλειά.

Για να μείνει στη θέση της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα χρειαστεί κατ’ αρχάς να την προτείνει η πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Δηλαδή, οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Η 65χρονη Βελγίδα χρειάζεται την προτίμηση του 55% των κρατών μελών (δηλαδή, τα 15 από τα 27), με την πρόταση για την προεδρία της να υποστηρίζεται τουλάχιστον από το 65% όλων.

Μετά θα χρειαστεί και την επιβεβαίωση της υποψηφιότητας της από το Κοινοβούλιο.

Δια αυτής της οδού και της στήριξης των ΕΛΚ, S&D και Renew Europe πήρε τον τίτλο το 2019. Βέβαια, εκ των 440 ψήφων που μπορούσε να λάβει, πήρε τελικά 383. Τώρα οι τρεις συγκεκριμένες ομάδες έχουν συνολικά 400 βουλευτές -ο μεγάλος χαμένος των φετινών εκλογών ήταν το Renew.

Άρα η φον ντερ Λάιεν δεν έχει περιθώρια για πολλές απώλειες στη διαδικασία που θα αρχίσει στις 16 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί τρεις μήνες μετά. Όσο δεν θα βρίσκεται ‘νικητής’, τόσο θα συνεχίζει στη θέση της η Βελγίδα.

Ακολουθούν οι συμμαχίες που μπορούν να οδηγήσουν στο repeat.

24 MEDIA Creative Team

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα