Επιχείρηση “στροφή στην καθημερινότητα” από Μητσοτάκη

Διαβάζεται σε 5'
Ο Κ. Μητσοτάκης
Ο Κ. Μητσοτάκης Aris Oikonomou/ SOOC

Τα μηνύματα που θα εκπέμψει ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο τελικά συνεδριάζει σήμερα μετά το χθεσινό ανασχηματισμό. Ακρίβεια, αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες και στο βάθος ΑΣΕΠ

Το στίγμα της καθημερινότητας θέλησε εξαρχής να αποδώσει το Μαξίμου στο χθεσινό ανασχηματισμό. Και αυτό είναι το βασικό μήνυμα που αναμένεται να εκπέμψει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο υπουργικό συμβούλιο, που συνεδριάζει σήμερα το πρωί με τη νέα του σύνθεση.

Οι αλλαγές στην κυβέρνηση επικεντρώθηκαν άλλωστε κυρίως στα υπουργεία Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, από όπου αποχώρησαν ο Κώστας Σκρέκας και ο Λευτέρης Αυγενάκης αντίστοιχα.

Την “καυτή πατάτα” της ακρίβειας αναλαμβάνει ο Τάκης Θεοδωρικάκος. Ενώ ο Κώστας Τσιάρας να βελτιώσει ξανά τις σχέσεις της Νέας Δημοκρατίας με τους αγρότες, αλλά και την κυβερνητική εικόνα στη Θεσσαλία καθώς είναι ένα από τα τέσσερα μέλη της κυβέρνησης που εκλέγεται στον κάμπο.

Προκειμένου δε να σταλεί ένα μήνυμα και στους ελεύθερους επαγγελματίες, φεύγει από τη θέση του υφυπουργού Οικονομικών ο Χάρης Θεοχάρης και έρχεται ο Χριστος Δήμας. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης στην πρώτη του μετά τις ευρωεκλογές συνέντευξη στον Alpha είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιμέρους διορθώσεις.

Τόνισε όμως ότι δεν θα αλλάξει “ο πυρήνας της μεταρρύθμισης”. Ενώ είχε παραδεχθεί ότι έγιναν ενδεχομένως λάθος επικοινωνιακοί χειρισμοί στο θέμα. Τους οποίους τελικά φαίνεται ότι χρεώθηκε ο κ. Θεοχάρης.

Οι αμετακίνητοι

Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, βεβαίως παραμένει αμετακίνητος, καθώς φέρεται να μην αποδέχθηκε το υπουργείο Εξωτερικών. Αμετακίνητος τελικά και ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, παρότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι πχ στα νοσοκομεία και ειδικά στα τμήματα επειγόντων περιστατικών η εικόνα δεν είναι ικανοποιητική.

Έτσι ο φερόμενος ως “ανασχηματισμός της καθημερινότητας” δεν αγγίζει δύο βασικά υπουργεία, το Οικονομικών και το Υγείας, στα οποία τώρα το στοίχημα είναι να υπάρξει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα με την ίδια πολιτική. Δηλαδή να μπορέσει η κυβέρνηση να συνεχίσει μειώσεις φόρων εφόσον υπάρχει δημοσιονομική δυνατότητα και να δείξει απτά αποτελέσματα στην καθημερινότητα του υγείας.

Αμετακίνητοι επίσης παραμένουν οι υπουργοί Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, Άμυνας Νίκος Δένδιας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θοδωρής Σκυλακάκης, Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωριδης, Πολιτισμού Λινα Μενδώνη, Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου.

Κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι δεν έγιναν αλλαγές σε υπουργεία όπου έχουν δρομολογηθεί “μεγάλες μεταρρυθμίσεις” όπως το Υγείας, το Δικαιοσύνης και το Περιβάλλοντος και το Ενέργειας.

Εξάλλου ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης ερμήνευσε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών όχι ως εντολή για στροφή προς τα δεξιά ή το κέντρο, αλλά για εντολή προκειμένου η κυβέρνηση να προχωρήσει πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά.

Μηνύματα προς τα δεξιά και το βορρά

Η αλλαγή σκυτάλης στο υπουργείο Μετανάστευσης, όπου φεύγει ο Δημήτρης Καιρίδης και έρχεται ο Νίκος Παναγιώτοπουλος, ερμηνεύεται πάντως ως ένα κλείσιμο του ματιού στη δεξιά βάση, η οποία παρά τη μείωση των μεταναστευτικών ροών εξακολουθεί και γκρινιάζει για μεγάλη παρουσία μεταναστών- πλην όσων νόμιμα έρχονται στη χώρα για να μαζεύουν πχ τις ελιές με πιο χαμηλά μεροκάματα.

Παρότι δε κυβερνητικά στελέχη τόνιζαν ότι τα κριτήρια επιλογής των βουλευτών που μπήκαν στο κυβερνητικό σχήμα δεν είναι γεωγραφικά, είναι αυξημένη η παρουσία εκπροσώπων της βορείου Ελλάδας, και συγκεκριμένα της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Συνολικά τέσσερα μέλη του υπουργικού συμβουλίου εκλέγονται σε περιφέρειες του θεσσαλικού κάμπου, ενώ η επιστροφή του κ. Παναγιωτόπουλου συνιστά και μήνυμα προς τον καραμανλικό βορρά.

Σημειωτέον ότι επτά βουλευτές της ΝΔ αναλαμβάνουν πρώτη φορά θέση στην κυβέρνηση και συγκεκριμένα οι: Κώστας Γκιουλέκας, υφυπουργός Μακεδονίας/Θράκης, Βασίλης Οικονόμου, υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραγκούνης, υφυπουργός Εργασίας, Ιάσων Φωτήλας, υφυπουργός Πολιτισμού, Κατερίνα Παπακώστα, υφυπουργός Οικογένειας, Χρήστος Κέλλας, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Στέφανος Γκίκας, υφυπουργός Ναυτιλίας.

 

Το Εσωτερικών βάζει μπροστά για επιστολική ψήφο και ΑΣΕΠ

Από το Μαξίμου έλεγαν επίσης ότι ιδιαίτερο βάρος δίνεται στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του κράτους και για αυτό αναβαθμίζεται από αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών σε υπουργό, ο Θοδωρής Λιβάνιος. Ενώ χρύσωναν το χάπι της μετακίνησης της Νίκης Κεραμέως, λέγοντας ότι αναλαμβάνει ένα εξίσου κρίσιμο υπουργείο, το Εργασίας.

Μάλιστα η πρώτη επίσκεψη του κ.Μητσοτάκη σε υπουργείο, στο πλαίσιο του κύκλου επαφών μετά τον ανασχηματισμό, θα είναι στο υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο θα έχει δύο από τα μεγάλα θέματα στην πολιτική ατζέντα των επόμενων μηνών: Την θεσμοθέτηση επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές, τόσο για τους απόδημους όσο και για τους ψηφοφόρους εν Ελλάδι. Και κυρίως τις αλλαγές στο ΑΣΕΠ, που έχει προαναγγείλει ως βασική προτεραιότητα ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός έχει επικαλεστεί ότι πρέπει επειγόντως να γίνει πιο γρήγορη η διαδικασία των προσλήψεων, υποσχόμενος ότι δεν θα γίνουν όμως εκπτώσεις σε θέματα διαφάνειας. Ήδη ωστόσο εκφράζονται φόβοι για ουσιαστικό “ξήλωμα” ενός ακόμη νόμου των κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου και ακύρωσης ενός θεσμού που παρότι κινείται αργά θεωρείται αδιάβλητος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα