Ειρηνευτική Διάσκεψη για την Ουκρανία: Στην Ελβετία παγκόσμιοι ηγέτες, απούσες Ρωσία και Κίνα
Διαβάζεται σε 5'Ηγέτες από ολόκληρο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν σήμερα σε ένα ελβετικό ορεινό θέρετρο, προκειμένου να συζητήσουν γύρω από για τις ειρηνευτικές προτάσεις της Ουκρανίας για τον τερματισμό του πολέμου
- 15 Ιουνίου 2024 23:00
Στα περίχωρα της Λουκέρνης, στην Ελβετία, έχουν επικεντρωθεί τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας, όπου διεξάγεται η Ειρηνευτική Διάσκεψη για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Παγκόσμιοι ηγέτες από 92 χώρες, εκπρόσωποι κρατών και κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας πρωθυπουργός, παίρνουν μέρος στη Διάσκεψη η οποία διεξάγεται χωρίς τη Ρωσία, η οποία δεν προσκλήθηκε, αλλά και χωρίς την Κίνα, που δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση.
Το ειρηνευτικό σχέδιο του ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι βρίσκεται στο “τραπέζι” των συζητήσεων, ο οποίος, όπως σημειώνει, ελπίζει σε μια “δίκαιη ειρήνη το ταχύτερο δυνατό”.
Ζελένσκι: Ο κόσμος είναι πιο ισχυρός από τον Βλαντίμιρ Πούτιν
Συγκεκριμένα, ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε πως “Όλα όσα συμφωνηθούν (σε αυτήν τη σύνοδο) θα αποτελέσουν μέρος της διαδικασίας αποκατάστασης της ειρήνης την οποία έχουμε όλοι ανάγκη”, και πρόσθεσε: “Θα δούμε να γράφεται Ιστορία στη διάρκεια αυτής της συνόδου κορυφής”.
Περίπου 90 χώρες συμμετέχουν όμως αυτή η σύνοδος κορυφής έχει περιορισμένες φιλοδοξίες καθώς απουσιάζουν η Ρωσία και η Κίνα.
“Μαζί, κάνουμε το πρώτο βήμα προς μια δίκαιη ειρήνη”, είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, προσθέτοντας πως “ο κόσμος είναι πιο ισχυρός” από τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Χθες, Παρασκευή, ο Ρώσος πρόεδρος απαίτησε ουσιαστικά την παράδοση της Ουκρανίας πριν από οποιεσδήποτε συνομιλίες για ειρήνη.
“Αυτό που χρειαζόμαστε, δεν είναι μια υπαγορευμένη ειρήνη, αλλά μια δίκαιη ειρήνη που θα λαμβάνει υπόψη την ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας”, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, απηχώντας τις καταδικαστικές ανακοινώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ.
Από την πλευρά του, ο Ζελένσκι απέρριψε το “τελεσίγραφο” α λα Χίτλερ του Ρώσου προέδρου, ο οποίος εξαπέλυσε εισβολή στη γειτονική χώρα τον Φεβρουάριο του 2022.
“Ευχόμαστε πως θα εμπνεύσουμε μια διαδικασία για μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη”, δήλωσε η Ελβετίδα πρόεδρος Βιόλα Άμχερντ, δίπλα στον Ουκρανό ομόλογό της.
“Ως διεθνής κοινότητα, μπορούμε να προετοιμάσουμε το έδαφος για απευθείας συναντήσεις μεταξύ των εμπολέμων πλευρών, είπε και πρόσθεσε: “Αν θέλουμε να εμπνεύσουμε μια διαδικασία ειρήνης, η Ρωσία πρέπει επίσης να εμπλακεί κάποια δεδομένη στιγμή. Αυτό είναι σαφές για όλους”.
Υπάρχουν σκέψεις για τη διεξαγωγή μιας δεύτερης συνόδου κορυφής, στην οποία το Κίεβο ελπίζει ότι θα συμμετάσχει μια ρωσική αντιπροσωπεία, είχε δηλώσει την Τρίτη ο προσωπάρχης του Ζελένσκι, Αντρίι Γέρμακ.
Η συνάντηση, που πραγματοποιείται στο πολυτελές θέρετρο Μπούργκενστοκ, πάνω από τη λίμνη των τεσσάρων καντονιών, θα αρχίσει με μια συνεδρία σε ολομέλεια σήμερα το απόγευμα, την οποία θα ακολουθήσει δείπνο.
Αύριο, Κυριακή, θα προσεγγιστούν τρία θέματα σε ομάδες εργασίας: πυρηνική ασφάλεια, ελευθερία της ναυσιπλοΐας και επισιτιστική ασφάλεια, και ανθρωπιστικές πτυχές, κυρίως η τύχη των Ουκρανόπουλων που μεταφέρθηκαν διά της βίας στη Ρωσία.
Φον ντερ Λάιεν: Χρειάζεται να υποστηρίξουμε μία συνολική, αναγκαία και διαρκή ειρήνη για την Ουκρανία
Το πάγωμα του πολέμου στην Ουκρανία δεν είναι μία απάντηση, αλλά μια συνταγή για επιθετικούς πολέμους στο μέλλον, δήλωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
“Παγώνοντας τον πόλεμο σήμερα, με ξένα στρατεύματα να έχουν καταλάβει ουκρανικά εδάφη, δεν είναι απάντηση. Είναι μία συνταγή για τους επιθετικούς πολέμους στο μέλλον”, τόνισε η ίδια στην ομιλία της.
“Αντίθετα χρειάζεται να υποστηρίξουμε μία συνολική, αναγκαία και διαρκή ειρήνη για την Ουκρανία. Μία ειρήνη που θα αποκαταστήσει την κυριαρχία της Ουκρανίας, αλλά και την εδαφική ακεραιότητά της”.
Τζέικ Σάλιβαν: Η τελευταία ειρηνευτική πρόταση της Ρωσίας είναι μία “ολοκληρωτικά παράλογη εικόνα”
O Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε σήμερα ότι η τελευταία ειρηνευτική πρόταση της Ρωσίας για την Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάληψη κι άλλων εδαφών της χώρας (από τη Ρωσία) και είναι μία “ολοκληρωτικά παράλογη εικόνα”.
Ο ίδιος δήλωσε επίσης, στους δημοσιογράφους ότι η απουσία της Κίνας από τη σύνοδο κορυφής για την Ουκρανία, είναι πιθανώς ένα αποτέλεσμα των ρωσικών εκκλήσεων για τη μη συμμετοχή της.
Μακρόν: Να διευρυνθεί ο κύκλος των χωρών που συμμετέχουν
“Ο κύκλος των χωρών που συμμετέχουν στη διαδικασία επεξεργασίας ενός σχεδίου ειρήνευσης για την Ουκρανία θα πρέπει να διευρυνθεί“, δήλωσε από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Οι διαβουλεύσεις θα πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα, σύμφωνα με τη Φινλανδία
Η σύνοδος κορυφής με αντικείμενο τη διερεύνηση των προτάσεων ειρήνευσης για την Ουκρανία χρειάζεται να προχωρήσει γρήγορα κι όσο το δυνατό περισσότερο, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ.
“Επειδή η ειρήνη είναι…, πάντοτε μία διαδικασία”, είπε απευθυνόμενος στους περισσότερους από 50 ηγέτες που συγκεντρώθηκαν σε ένα ξενοδοχείο με θέα στη λίμνη της Λουκέρνης.
“Έχουμε 1.300 χιλιόμετρα συνόρων με τη Ρωσία… Η Ρωσία εισέβαλε στη Φινλανδία κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, χάσαμε το 10% της επικράτειας μας, συμπεριλαμβανομένων κι εδαφών, όπου οι παππούδες μας είχαν γεννηθεί και όπου πατέρας μου είχε γεννηθεί”.
Σαουδική Αραβία: Μία ειρηνευτική διαδικασία θα απαιτήσει δύσκολο συμβιβασμό
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Φαϊσάλ Μπίν Φάρχαν Αλ-Σαούντ δήλωσε σήμερα ότι για τις ειρηνευτικές συνομιλίες οποιασδήποτε μορφής για τον πόλεμο στην Ουκρανία, θα είναι απαραίτητη η συμμετοχή της Ρωσίας και θα απαιτηθεί ένας “δύσκολος συμβιβασμός”.
Μιλώντας στη σύνοδο κορυφής που διεξάγεται στην Ελβετία με στόχο τη εξεύρεση μιας πιθανής διόδου προς μία διαδικασία ειρήνευσης, ο υπουργός, τόνισε ότι η Σαουδική Αραβία είναι δεσμευμένη για να βοηθήσει προς την κατεύθυνση τερματισμού του πολέμου.
“Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό, η διεθνής κοινότητα να ενθαρρύνει οποιοδήποτε βήμα προς τη διεξαγωγή σοβαρών διαπραγματεύσεων που θα απαιτήσουν έναν δύσκολο συμβιβασμό, στο πλαίσιο ενός οδικού χάρτη που οδηγεί στην ειρήνη”, δήλωσε ο Σαουδάραβας πρίγκιπας.