Χαρτοκιβώτιο: Ο “πράσινος σύμμαχος” στις ασφαλείς μεταφορές
Διαβάζεται σε 5'Η χρήση του χαρτοκιβωτίου ως παράδειγμα κυκλικής οικονομίας αλλά και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος αποτέλεσαν το θέμα του διετούς Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Κυματοειδούς Χαρτονιού Συσκευασίας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
- 17 Ιουνίου 2024 13:31
Σε μια περίοδο που η βιωσιμότητα αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για κάθε παγκόσμια βιομηχανία, υπάρχει ένας κλάδος που ήδη, εδώ και δεκαετίες, δείχνει τον δρόμο προς τη σωστή κατεύθυνση.
Το κυματοειδές χαρτόνι ή απλώς χαρτοκιβώτιο, έχει καταφέρει να αναδειχθεί σε έναν πολύτιμο “σύμμαχο” της περιβαλλοντικής αειφορίας, καθώς είναι κατασκευασμένο από ανανεώσιμους φυσικούς πόρους, είναι 100% ανακυκλώσιμο, βιοδιασπώμενο και συνδεδεμένο με την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων πάνω στη γη.
Κάθε δευτερόλεπτο από κάθε σημείο του πλανήτη ταξιδεύουν με ασφάλεια μέσα σε κομψά, χάρτινα κουτιά εκατοντάδες διαφορετικά αγαθά. Από φάρμακα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης μέχρι δώρα, ηλεκτρικές συσκευές και είδη προσωπικής χρήσης.
Αυτό το τέλειο παράδειγμα κυκλικής οικονομίας, όπως και οι προκλήσεις του μέλλοντος, αποτέλεσαν το θέμα του διετούς Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Κυματοειδούς Χαρτονιού Συσκευασίας (FEFCO – European Federation of Corrugated Board Manufacturers) με τίτλο “Leading Circularity” που φέτος φιλοξενήθηκε στην Αθήνα.
Στο Συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Divani Apollon Palace & Thalasso στις 16 & 17 Μαΐου 2024, έλαβαν μέρος περισσότερα από 250 μέλη της FEFCO από όλη την Ευρώπη.
Τους συμμετέχοντες καλωσόρισε με ομιλία του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Χάρτινης Συσκευασίας (HPPA) Βασίλης Έξαρχος ο οποίος κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας για την καθοδήγηση του κλάδου προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον, τονίζοντας ως στρατηγική του 2024 την προώθηση των κυματοειδών συσκευασιών ως την κορυφαία βιώσιμη επιλογή.
Ο ίδιος υπογράμμισε τον καταλυτικό ρόλο του κλάδου της κυματοειδούς συσκευασίας στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των βιομηχανιών, στη στήριξη του τουρισμού, καθώς και στην προώθηση της καινοτομίας.
“Ο ελληνικός κλάδος του χαρτοκιβωτίου έχει καταφέρει να ισχυροποιήσει την παρουσία του σε ένα εξαιρετικά ασταθές οικονομικό περιβάλλον”, τόνισε ο κ. Έξαρχος προσθέτοντας πως παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη αγορά ξεκίνησε από αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης το 2020, επέδειξε εντυπωσιακή αντοχή και συνεχή άνοδο εξαιτίας της καταναλωτικής αύξησης που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. “Είμαστε υπερήφανοι για το γεγονός ότι διαφυλάξαμε την ακεραιότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας, στηρίζοντας την κοινότητά μας σε εκείνες τις δύσκολες στιγμές”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κλάδος σε αριθμούς
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου, αναφέρθηκε στον περισσότερο από έναν αιώνα ιστορίας της βιομηχανίας του κυματοειδούς χαρτιού στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι σήμερα στη χώρα μας η συνολική δυναμικότητα παραγωγής ξεπερνά τα 1,7 δισ. τετραγωνικά μέτρα.
Επικεντρώνοντας την ομιλία του στη σημασία της ίδρυσης του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Χάρτινης Συσκευασίας (HPPA) μόλις στο τέλος του 2022, ο κ. Έξαρχος υπογράμμισε ότι αυτή η πρωτοβουλία στοχεύει στο να προσφέρει υπεραξία τόσο στα μέλη του όσο και στους εμπλεκόμενους φορείς, προωθώντας λύσεις που θα αναπτύξουν τη βιωσιμότητα του κλάδου και θα εδραιώσουν τη βιομηχανία. Ο Σύνδεσμος αποτελείται από 7 ιδρυτικά μέλη: την Cartontec, την DS Smith Hellas, την Dunapack Packaging Hellas -την οποία εκπροσώπησε στο Συνέδριο ο κ. Έξαρχος- την El Pack, τη Nova Packaging Hellas, την Sakis Pack και την Unipak Hellas.
“Απασχολούμε περισσότερους από 3.000 εργαζόμενους στην Ελλάδα, δημιουργώντας κύκλο εργασιών 1 δισ. ευρώ”, τόνισε ο πρόεδρος του HPPA, επισημαίνοντας ότι αισθάνεται υπερήφανος για το γεγονός ότι εκτός από τα μέλη της οικογένειας του HPPA, ο Σύνδεσμος εκπροσωπεί 35 νέες εταιρείες ως συνδεδεμένα μέλη, που διευρύνουν και επεκτείνουν το δίκτυο.
Ο κ. Έξαρχος εστίασε στα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο, όπως είναι ο εντοπισμός και η επίλυση των κοινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα μέλη του, η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των μελών, η συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς για την εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών που ενισχύουν τη βιωσιμότητα της κυματοειδούς συσκευασίας και η αμοιβαία στήριξη μεταξύ όλων των μελών του Συνδέσμου σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.
“Το τοπίο παρουσίαζε πάντα προκλήσεις. Οι διεθνείς εξελίξεις δημιουργούν διαρκώς ένα απαιτητικό επιχειρηματικό περιβάλλον, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός για το Κλίμα, μάς καλεί να αναλάβουμε δράση όσο ποτέ άλλοτε. Ωστόσο, ενώνοντας τις φωνές μας, αισθανόμαστε πιο δυνατοί για να επιλύσουμε τα προβλήματα και να πετύχουμε τους στόχους μας. Μπορεί να παραμένουμε ανταγωνιστές, όμως μάς ενώνουν όλο και περισσότερο οι στόχοι και ο κοινός μας σκοπός, η προώθηση της κυματοειδούς συσκευασίας ως η κορυφαία βιώσιμη επιλογή”, κατέληξε ο κ. Έξαρχος.
Το “παρών” στο Συνέδριο έδωσε -μεταξύ άλλων- και ο τέως υπουργός Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Σκρέκας ο οποίος στον χαιρετισμό του τόνισε ότι το χαρτί και το κυματοειδές χαρτόνι αποτελούν τις πιο “φιλικές” λύσεις συσκευασίας για το περιβάλλον. Όπως σημείωσε, το κυματοειδές χαρτόνι επιτυγχάνει ποσοστό ανακύκλωσης περισσότερο από 90%.
Από την πλευρά του ο Μανώλης Γραφάκος, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε τον ρόλο των πολιτικών δράσεων όπως είναι ο κανονισμός για τις συσκευασίες και τα απόβλητά τους (PPWR), καθώς και τη δέσμευση της χώρας μας στην προώθηση της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας της ΕΕ.
Η τέως ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, στην ηχηρή ομιλία της, επεσήμανε την ανάγκη να εστιάσουμε στην κυκλική οικονομία με έργα, επιτυγχάνοντας μια βιώσιμη κοινωνία. Μέσα από τις ομιλίες τους, πολλοί από τους συμμετέχοντες ανέδειξαν την ανάγκη ενθάρρυνσης της κοινωνίας να αλλάξει συμπεριφορά, ενσωματώνοντας βιώσιμες πρακτικές για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος.