Νίκος Παππάς: Προτείνει ένα ψηφοδέλτιο ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ και κοινό υποψήφιο πρωθυπουργό

Διαβάζεται σε 4'
Ο Νίκος Παππάς
Ο Νίκος Παππάς EUROKINISSI ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ

O κ. Παππάς υπογράμμισε πως θα πρέπει να υπάρξει μια προγραμματική συζήτηση ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ με ορίζοντα την εκλογική διαδικασία.

Ζήτημα κοινού ψηφοδελτίου στις επόμενες εθνικές εκλογές και με πρόταση για κοινό πρωθυπουργό έθεσε ο Νίκος Παππάς από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, στα πρότυπα του “μοντέλου” της Γαλλίας όπου τα κόμματα της Αριστεράς συσπειρώθηκαν εναντίον της Μαρίν Λεπέν.

Μιλώντας σε εκπομπή του Open, ο Νίκος Παππάς είπε συγκεκριμένα:

“Υπάρχει ανάγκη να ξεκινήσει μια προγραμματική συζήτηση η οποία να έχει ορίζοντα την εκλογική διαδικασία”, σημειώνοντας πως δεν μιλά για “διάλυση” των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αλλά για προγραμματική συνεργασία. Η πρότασή του είναι για κοινό ψηφοδέλτιο σε βάση προγραμματικών συγκλίσεων, με έναν κοινό υποψήφιο πρωθυπουργό. Όπως τόνισε, “υπάρχει τρόπος για συνδυασμό που να εμπίπτει στις πρόνοιες του νόμου”, μιλώντας επίσης για “ένωση κομμάτων” στα πρότυπα της Γαλλίας.

“Στη Γαλλία, κόμματα με μεγάλη Ιστορία κλείστηκαν σε ένα δωμάτιο και βγήκαν σε συμφωνία για τους υποψηφίους και το πρόγραμμα”, ανέφερε χαρακτηριστικά και στη συνέχεια διερωτήθηκε: “Αν η Ν.Δ. έπαιρνε 24% κι όχι 28% και έλεγε ότι υπάρχει θέμα λαϊκής εντολής, τι θα έκαναν οι προοδευτικές δυνάμεις; Θα λέγαμε “περιμένουμε και θα δούμε”;

Κατά τον Νίκο Παππά σε μια τέτοια συνεργασία θα ήταν μάλλον απίθανο να μετέχει η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ενώ για τη Νέα Αριστερά σχολίασε πως υπάρχει κακό προηγούμενο και “έδρες που εκλάπησαν”, δείχνοντας τις εντός ΣΥΡΙΖΑ, προθέσεις.

“Υπάρχουν δύο μεγάλοι πολιτικοί σχηματισμοί, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ που μπορούν να πυροδοτήσουν τις εξελίξεις. Εάν αυτοί οι δύο χώροι δεν πάρουν την απόφαση να καθίσουν στο τραπέζι, δεν υπάρχει πολιτικό γεγονός”, είπε ο Νίκος Παππάς, δίνοντας συνέχεια στις σχετικές συζητήσεις περί ζυμώσεων ανάμεσα στα δύο κόμματα που έχουν ανακύψει μετά τις ευρωεκλογές και τα μέτρια αποτελέσματα για ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

“Είναι άλλο πράγμα να πεις ότι καταργούνται δύο κόμματα και γίνονται ένα και άλλο η εκλογική μια εκλογική τακτική που απαντά σε ένα μείζον ζητούμενο, που είναι για εμάς η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με δεδομένο τον εκλογικό νόμο και επειδή δεν έχουμε εκλογική τακτική, άλλη μέθοδος από την εκλογική συνεργασία δεν υφίσταται. Και όπως ο Στέφανος Κασσελάκης, τελικός κριτής όλων πρέπει να είναι η βάση της προοδευτικής Αριστεράς” είπε ακόμη ο Νίκος Παππάς. “Το θεμέλιο μιας τέτοιας συνεργασίας πρέπει να είναι ένα πρόγραμμα που απαντά στα ζητούμενα”, πρόσθεσε.

Ανάλογες δηλώσεις είχε κάνει ο κ. Παππάς και σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Documento. Στην ίδια εφημερίδα και η Όλγα Γεροβασίλη είχε ταχθεί υπέρ της “συμπόρευσης των προοδευτικών δυνάμεων”. Σχετική τοποθέτηση είχε κάνει τη βραδιά των ευρωεκλογών και ο κ. Ζαχαριάδης, μιλώντας σε τηλεοπτικά κανάλια.

Οι δηλώσεις του κ. Παππά περί συνεργασίας στο στο 5:21:

Να σημειωθεί πως ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Καπνισάκης, με συνέντευξή του στην εφημερίδα “Realnews”, διευκρινίζει ότι παρότι δεν αποκλείεται το κόμμα να κερδίσει αυτοδύναμα σε πιθανές εκλογές, “αυτό δεν σημαίνει πως δεν αναζητούνται συμμαχίες, γιατί οι συμμαχίες βρίσκονται μέσα στην κουλτούρα αυτού του κόμματος, είναι ψηφισμένες και στο Συνέδριό μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι στάσιμος, ούτε περίμενε το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών για να δει τι θα κάνει. Βρισκόμαστε σε διαρκή κίνηση, αλλάζουμε και γινόμαστε το νέο που έχει ανάγκη ο τόπος”.

“Ένα βήμα πιο πίσω το ΠΑΣΟΚ περί συνεργασίας”

Από τη δική του μεριά ο Παναγιώτης Βλάχος του ΠΑΣΟΚ απάντησε σχετικά:

“Το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει και στις χειρότερες στιγμές του τα τελευταία χρόνια πως αναζητούσε τις πολιτικές συνεργασίες. Αλλά εμείς αυτή τη στιγμή είμαστε ένα βήμα πιο πίσω. Προέχει να διαχειριστούμε αυτό που έχει προκύψει στο κόμμα μας, να έχουμε έναν ξεκάθαρο οδικό χάρτη του τι θα κάνουμε εμείς και κατά πόσο αυτή η συζήτηση για το πώς μπορεί να διερευνηθεί ο χώρος της δημοκρατικής παράταξης, θα αφορά και την συνεργασία μας με άλλα κόμματα. Θεωρώ πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επειδή έχει και την ευθύνη, θα παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη ανασυγκρότησης και ανοίγματος του κόμματος και από κει και πέρα, εφόσον μπούμε σε μια διαδικασία συζήτησης ή πρόωρης εσωκομματικής κάλπης, τέτοια ζητήματα θα συζητηθούν”.

Θυμίζουμε πως στις πρόσφατες ευρωεκλογές η ΝΔ έλαβε 28,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 14,9% και το ΠΑΣΟΚ 12,8%.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα