Aκατέργαστα λύματα και βουνά σκουπιδιών – Η χειρότερη υγειονομική κρίση στη Γάζα
Διαβάζεται σε 5'Σε αδιανόητες και απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης ζουν οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα και βρίσκονται αντιμέτωποι με τη χειρότερη υγειονομική κρίση.
- 17 Ιουνίου 2024 15:09
Ακατέργαστα λύματα, σμήνη από μύγες και κουνούπια, σκουπίδια συσσωρευμένα στους δρόμους. Καθώς ο καύσωνας κορυφώνεται, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στη Γάζα αντιμετωπίζουν μια αδιανόητη υγειονομική κρίση.
Ο Ismail Zayda, ο οποίος ζει στη βόρεια Γάζα στα βόρεια, δήλωσε στο CNN ότι η παροχή νερού έχει διακοπεί εδώ και εννέα μήνες. “Οι δήμοι δεν λειτουργούν και τα απόβλητα σε μεγάλους σωρούς βρίσκονται στα κατώφλια μας και στους δρόμους”, είπε.
“Βλέπουμε μεγάλες ποσότητες ιπτάμενων εντόμων για πρώτη φορά… Ειλικρινά, έχουμε έντομα που βλέπουμε για πρώτη φορά και δεν ξέρουμε τα ονόματά τους και τσιμπάνε το σώμα μας και το σώμα των παιδιών μας”.
Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επανειλημμένα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις “απερίγραπτες” συνθήκες διαβίωσης των Παλαιστινίων, καθώς η στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ έχει κονιορτοποιήσει γειτονιές, έχει καταστρέψει τις υποδομές υγείας και έχει εξαντλήσει τα αποθέματα τροφίμων, νερού και καυσίμων.
Υπάρχουν ελάχιστα σημάδια επίλυσης της παρατεταμένης και αιματηρής σύγκρουσης. Το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός από τις ΗΠΑ εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΣΑΗΕ) αυτή την εβδομάδα. Αλλά καμία από τις δύο πλευρές δεν το έχει αποδεχθεί. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θα συνεχίσει μέχρι να καταστραφεί η Χαμάς και να απελευθερωθούν οι εναπομείναντες όμηροι.
Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) ενημέρωσε ότι στο Ντέιρ αλ Μπαλάχ στην κεντρική Γάζα, όπου βρίσκουν καταφύγιο χιλιάδες εκτοπισμένοι, οι οικογένειες λένε ότι τα καταφύγια είναι υπερπλήρη. Έχουν αναφέρει μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως ηπατίτιδα Α, δερματικές παθήσεις και αναπνευστικές ασθένειες και λένε ότι η πρόσβαση σε νερό είναι σχεδόν μηδαμινή.
Σε έναν καταυλισμό εκτοπισμένων, η μέση ποσότητα νερού που ήταν διαθέσιμη ανά ημέρα ήταν λιγότερο από ένα λίτρο ανά άτομο, πολύ κάτω από τη διεθνώς αναγνωρισμένη ελάχιστη απαίτηση επιβίωσης των τριών λίτρων ανά ημέρα, σύμφωνα με το OCHA.
Η παροχή ασφαλούς νερού είναι απαραίτητη όχι μόνο για την πόση και το μαγείρεμα, αλλά και για την πρόληψη της εξάπλωσης ασθενειών.
Το OCHA ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι περισσότερα από τα δύο τρίτα των εγκαταστάσεων και των υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης στη Γάζα έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές λόγω της σύγκρουσης. Πρόσθεσε ότι πολλές άλλες εγκαταστάσεις είναι εκτός λειτουργίας λόγω προκλήσεων όπως “η ανασφάλεια, τα εμπόδια πρόσβασης και η έλλειψη ενέργειας και καυσίμων για τη λειτουργία των γεννητριών”.
Το OCHA ανέφερε ότι οι μηχανισμοί αντιμετώπισης των ανθρώπων είναι “καταπονημένοι”, με τους πιο ευάλωτους να συλλέγουν νερό από αναξιόπιστες πηγές σε ανεπαρκή δοχεία, ενώ στερούνται βασικά είδη υγιεινής, όπως σαπούνι.
Η μέση θερμοκρασία στη Γάζα την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κυμανθεί στους 30 βαθμούς Κελσίου, ενώ ο θερμότερος καιρός είναι πιθανό να επιδεινώσει την ήδη υπάρχουσα κρίση στον τομέα της υγιεινής.
Δρόμοι γεμάτοι λύματα
Ο Zayda, κάτοικος της Γάζας, εξήγηξσε στο CNN πώς μια πισίνα που δεν λειτουργούσε στο σπίτι του είχε γίνει μαγνήτης για τα έντομα.
“Κατά τη διάρκεια της ημέρας έρχονται μύγες και τη νύχτα εξαπλώνονται τα κουνούπια… Ανάβουμε φωτιές τη νύχτα και καίμε σκουπίδια μέχρι να εξαφανιστούν τα ιπτάμενα έντομα”.
Ο Zayda περνάει μεγάλο μέρος της ημέρας φορώντας μάσκα, εν μέρει επειδή ορισμένα οχήματα κινούνται με καμένο τηγανέλαιο ως εναλλακτική λύση στο ντίζελ, γεγονός που δυσχεραίνει την αναπνοή.
“Οι δρόμοι είναι γεμάτοι από λύματα που τρέχουν στους δρόμους, απόβλητα και μπάζα από τους βομβαρδισμούς”, είπε.
Η επεξεργασία των λυμάτων εν μέσω ζημιών στις υποδομές και της έλλειψης καυσίμων έχει γίνει ένα μόνιμο πρόβλημα στη Γάζα. Ο Καρλ Σκάου, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος, δήλωσε μετά από μια περιοδεία στη Γάζα αυτή την εβδομάδα ότι ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκδιωχθεί από τη Ράφα και τώρα είναι “παγιδευμένοι” σε μια “ιδιαίτερα συμφορημένη περιοχή κατά μήκος της παραλίας στην καυτή καλοκαιρινή ζέστη”.
“Οδηγούσαμε μέσα από ποτάμια λυμάτων”, είπε.
Σύμφωνα με το OCHA, η παράδοση ορισμένων προμηθειών καυσίμων βοήθησε στη μείωση του επιπέδου των συσσωρευμένων λυμάτων στην περιοχή Sheikh Radwan στην πόλη της Γάζας, αλλά “η έλλειψη σταθερής ροής καυσίμων δημιουργεί συνεχή κίνδυνο υπερχείλισης λυμάτων σε γειτονικές περιοχές”.
Ο Assem Al-Nabih, υπεύθυνος για τα μέσα ενημέρωσης του Δήμου της πόλης της Γάζας, δήλωσε ότι τώρα υπάρχει “διαρροή μεγάλων ποσοτήτων λυμάτων σε διάφορα σημεία της πόλης και επίσης στη θάλασσα”.
“Υπάρχουν σημαντικές ζημιές στις γραμμές αποχέτευσης και στις αντλίες λυμάτων, αυτό έχει οδηγήσει στη διαρροή λυμάτων και λυμάτων σε όλη την πόλη”.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι περισσότερα από 4 χιλιόμετρα αγωγών ύδρευσης έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές, μια τεράστια έκταση που πρέπει να επισκευαστεί εν μέσω πολέμου.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις οργανισμών του ΟΗΕ και συνεργαζόμενων οργανώσεων που δημοσιεύθηκαν την τελευταία εβδομάδα, το 67% των εγκαταστάσεων και υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης στη Γάζα έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές λόγω των συγκρούσεων.
Υπάρχουν σποραδικές προσπάθειες για την επισκευή των υποδομών. Η υπηρεσία ύδρευσης των παράκτιων δήμων, σε συνεργασία με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, έχει αποκαταστήσει αρκετά πηγάδια στο Khan Younis, το Deir Al Balah και το Nuseirat.
Όμως το μέγεθος του έργου, χωρίς κατάπαυση του πυρός και με περιορισμένες προμήθειες καυσίμων και εξοπλισμού, ξεπερνά κατά πολύ τις δυνατότητες των τοπικών αρχών της Γάζας.