Politico: Οι πραγματικές επιπτώσεις της καταδίκης του Τραμπ

Διαβάζεται σε 9'
Ντόναλντ Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ AP Photo/Seth Wenig, Pool

Στον απόηχο της ποινικής καταδίκης του Ντόναλντ Τραμπ, τα αποτελέσματα μιας νέας δημοσκόπησης του POLITICO είναι ανησυχητικά για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ.

Τις εβδομάδες που ακολούθησαν μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου του Μανχάταν σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί προσπάθησαν να “χειριστούν” την αντίδραση του κοινού. Οι Ρεπουμλπικάνοι κυρίως κατήγγειλαν την δικαστική απόφαση ενώ οι Δημοκρατικοί “έβλεπαν” μία τρανή απόδειξη της ακαταλληλότητας του Τραμπ για την προεδρία των ΗΠΑ.

Το POLITICO, προσπαθώντας να καταγράψει πώς το εκλογικό σώμα επεξεργάστηκε αυτή την ιστορική δίκη, διεξήγαγε δημοσκόπηση σε συνεργασία με την Ipsos. Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα ευρήματα της δημοσκόπησης αναφέρει πως το 21% των ανεξάρτητων δήλωσε ότι η καταδίκη του Τραμπ έκανε λιγότερο πιθανή την υποστηριξή τους προς το πρόσωπό του στις επικείμενες εκλογές και ότι η απόφαση του δικαστηρίο θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για την ψήφο τους.

Ωστόσο, το POLITICO επισημαίνει ότι υπάρχει βάσιμος λόγος να πιστεύουμε ότι οι προσπάθειες του Τραμπ και των συμμάχων του να απαξιώσουν την ποινική δίωξη και την καταδίκη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ πέτυχαν σε ένα βαθμό τον στόχο τους θέτοντας υπό αμφισβήτηση την εγκυρότητα της ετυμηγορίας ενώ περιόρισαν τις πιθανές επιπτώσεις της για τον ίδιο. Ένας σημαντικός αριθμός Αμερικανών, συμπεριλαμβανομένων των ανεξάρτητων, αμφισβητεί κατά πόσον η ετυμηγορία ήταν αποτέλεσμα δίκαιης και αμερόληπτης διαδικασίας. Και παρόλο που οι περισσότεροι ερωτηθέντες απέρριψαν την ιδέα ότι η δίωξη ασκήθηκε για να βοηθηθεί ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ένας μεγάλος αριθμός (43% του συνόλου των ερωτηθέντων) συμφώνησε είτε έντονα είτε κάπως πιο ήπια ότι αυτός ήταν ο απώτερος σκοπός της δίωξης.

Στο σύνολό τους, τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης υποδηλώνουν ότι οι απόψεις των Αμερικανών σχετικά με την ετυμηγορία Τραμπ μπορεί είναι ακόμη ρευστές – και θα μπορούσαν να γίνουν καλύτερες ή χειρότερες για τον Τραμπ. Υπάρχουν πολλά γεγονότα και μεταβλητές που θα μπορούσαν να αλλάξουν την κοινή γνώμη πριν την εκλογική αναμέτρηση του Νοεμβρίου.

Για παράδειγμα, η πρόσφατη καταδίκη του Χάντερ Μπάιντεν για κατηγορίες περί όπλων και η προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο δίκη του για φορολογικές κατηγορίες θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν την αντίληψη των Αμερικανών, ιδίως αν αναλογιστούμε πως οι δύο αυτές υποθέσεις “γκρεμίζουν” τους ισχυρισμούς του Τραμπ και των Ρεπουμπλικανών ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έπεσε θύμα ενός “στρατευμένου” υπουργείου Δικαιοσύνης.

Το POLITICO προσθέτει ότι στον απόηχο της ετυμηγορίας του Τραμπ, επιδίωξε επίσης να “σφυγμομετρήσει” την εμπιστοσύνη των Αμερικανών σε βασικά πρόσωπα του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης – συμπεριλαμβανομένων των δικηγόρων, των δικαστών και των ενόρκων – και συνέκρινε τα αποτελέσματα με μια έρευνα που είχε διεξαχθεί πριν από περίπου ένα χρόνο, όσο οι ποινικές διώξεις σε βάρος του Τραμπ ήταν ακόμη σε εξέλιξη. Τα στοιχεία έδειξαν πτώση των επιπέδων εμπιστοσύνης ιδίως μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων.

Αλλά οι λιγότερο αξιόπιστοι παράγοντες του νομικού συστήματος δεν είναι οι δικηγόροι που ασκούν ή υπερασπίζονται τις υποθέσεις, ούτε καν το είδος των πολιτειακών δικαστών που προεδρεύουν στην υπόθεση του Τραμπ. Είναι οι ίδιοι οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου, η δημόσια αποδοχή των οποίων έχει δεχτεί σημαντικό πλήγμα τα τελευταία χρόνια χάρη στις αντιδημοφιλείς αποφάσεις που εξέδωσε η συντηρητική υπερπλειοψηφία και σε μια σειρά ηθικών αντιπαραθέσεων στις οποίες εμπλέκονται οι Ρεπουμπλικάνοι διορισμένοι Samuel Alito και Clarence Thomas.

Η δημοσκόπηση του POLITICO διεξήχθη διαδικτυακά από τις 7 έως τις 9 Ιουνίου, σε δείγμα 1.027 ενηλίκων, ηλικίας 18 ετών και άνω. Παράλληλα, το POLITICO αναφέρει πως λόγω της διαδικτυακής διεξαγωγής της δημοσκόπηση υπάρχει ένα περιθώριο σφάλματος συν ή πλην 3,2 ποσοστιαίων μονάδων για όλους τους ερωτηθέντες. Αυτή είναι η τέταρτη δημοσκόπηση σχετικά με τις διώξεις Τραμπ που διεξάγει το POLITICO σε συνεργασία με την Ipsos από το περασμένο καλοκαίρι.

Τα βασικά ευρήματα της δημοσκόπησης

1. Η πεποίθηση του Τραμπ είναι εκλογικό μειονέκτημα – ιδίως μεταξύ των ανεξάρτητων

Η άποψη που διατυπώθηκε από ορισμένους ειδικούς ότι η καταδίκη του Τραμπ θα μπορούσε να τον βοηθήσει στις γενικές εκλογές ήταν πάντα βαθιά αντιφατική, με τους αριθμούς του POLITICO διαψεύδουν αυτή την πρόβλεψη.

Το 38% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι η καταδίκη του Τραμπ δεν θα είχε καμία επίπτωση στην πιθανότητα να υποστηρίξουν τον Τραμπ για την προεδρία.

Το 33% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η καταδίκη του Τραμπ έκανε λιγότερο πιθανό το να τον υποστηρίξουν, ενώ μόνο το 17% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι τους έκανε πιο πιθανό να υποστηρίξουν τον Τραμπ.

Τα αποτελέσματα ήταν χειρότερα για τον Τραμπ μεταξύ των ερωτηθέντων που δήλωσαν ότι είναι πολιτικά ανεξάρτητοι. Το 32% αυτών δήλωσε ότι η καταδίκη έκανε λιγότερο πιθανό το να υποστηρίξουν τον Τραμπ. Μόνο το 12% από αυτούς δήλωσαν ότι είναι πιο πιθανό να υποστηρίξουν τον Τραμπ μετά την καταδίκη.

2. Η πεποίθηση του Τραμπ θα μπορούσε να απομακρύνει τους ψηφοφόρους

Σε μια προσπάθεια του POLITICO να απομονώσει την επίδραση της ετυμηγορίας, ρώτησε τους συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση πόσο σημαντική θα ήταν η καταδίκη στην απόφασή τους για το πώς θα ψηφίσουν τον Νοέμβριο. Και εδώ, τα αποτελέσματα δεν ήταν καλά για τον Τραμπ.

Το 22% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι η καταδίκη είναι σημαντική για το πώς θα ψηφίσουν και ότι καθιστά λιγότερο πιθανό το να υποστηρίξουν τον Τραμπ. Μόνο το 6% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η καταδίκη είναι σημαντική για το πώς θα ψηφίσουν και ότι καθιστά πιο πιθανό να υποστηρίξουν τον Τραμπ.

Μια σχεδόν πανομοιότυπη καθαρή αρνητική επίδραση εμφανίστηκε και μεταξύ των ανεξάρτητων. Το 21% των ανεξάρτητων δήλωσε ότι είναι λιγότερο πιθανό να υποστηρίξει τον Τραμπ και ότι η καταδίκη είναι σημαντική για την ψήφο του. Μόλις το 5% αυτών δήλωσε ότι η καταδίκη είναι σημαντική για το πώς θα ψηφίσουν και ότι είναι πιθανό να υποστηρίξουν τον Τραμπ.

3. Πολλοί Αμερικανοί παραμένουν επιφυλακτικοί για την ετυμηγορία

Υπάρχει, ωστόσο, και μια χρυσή τομή για τον Τραμπ: Οι αριθμοί θα μπορούσαν να είναι χειρότεροι. Στην πραγματικότητα, η δημοσκόπηση έδειξε ότι ένας σημαντικός αριθμός Αμερικανών διατηρεί επιφυλάξεις σχετικά με την εισαγγελική έρευνα και την ετυμηγορία.

Οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση ερωτήθηκαν, για παράδειγμα, αν πιστεύουν ότι η ετυμηγορία ήταν αποτέλεσμα “μιας δίκαιης και αμερόληπτης δικαστικής διαδικασίας”. Μια πλειονότητα των ερωτηθέντων απάντησε ναι (46%), ενώ άλλοι είτε διαφώνησαν (32%) είτε δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν (19%).

Οι τάσεις αυτές διατηρήθηκαν σε μεγάλο βαθμό στο υποσύνολο των ανεξάρτητων, με μια πλειονότητα αυτών να δηλώνει ότι πιστεύει ότι η ετυμηγορία ήταν αποτέλεσμα δίκαιης και αμερόληπτης διαδικασίας (46%), ενώ άλλοι διαφώνησαν (27%) ή δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν (24%).

4. Πολλοί Αμερικανοί αμφισβητούν την προέλευση της δίωξης

Στους συμμετέχοντες της έρευνας τέθηκαν ερωτήσεις προκειμένου να διερευνηθεί αν και σε ποιο βαθμό οι Αμερικανοί συνδέουν την υπόθεση του Τραμπ με μία κομματική απόπειρα να αποτραπεί η επανεκλογή του, όπως έχει ισχυριστεί -επανειλημμένα- ο ίδιος. Παρόλο που δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η δίωξη σχεδιάστηκε για να αποτρέψει την επανεκλογή του Τραμπ, οι αριθμοί υποδηλώνουν ότι ο Τραμπ κατάφερε να θέσει υπό αμφισβήτηση την ακεραιότητα της δίωξης.

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν αν πιστεύουν ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε “άμεση ανάμειξη” στην απόφαση για την ανάληψη της υπόθεσης. Η πλειονότητα των ερωτηθέντων είτε απάντησε ναι (29%) είτε ότι δεν γνωρίζει (25%).

Οι αριθμοί ήταν ακόμη πιο ευνοϊκοί για τον Τραμπ όταν οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση ερωτήθηκαν αν πιστεύουν ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης “εμπλέκεται άμεσα” στην απόφαση του εισαγγελέα του Μανχάταν να ασκήσει δίωξη κατά του Τραμπ (παρά την παρόμοια έλλειψη στοιχείων που να υποστηρίζουν αυτή την άποψη). Περίπου το ένα τρίτο των ερωτηθέντων δήλωσε ότι πιστεύει ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης εμπλέκεται άμεσα (36%), ενώ ένα άλλο τρίτο (34%) δήλωσε ότι δεν γνωρίζει.

5. Πολλοί Αμερικανοί πιστεύουν ότι η δίωξη ασκήθηκε για να βοηθηθεί ο Τζο Μπάιντεν

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν επίσης αν πιστεύουν ότι η δίωξη ασκήθηκε για να βοηθηθεί ο Τζο Μπάιντεν.

Οι περισσότεροι ερωτηθέντες (51%) διαφώνησαν με τον ισχυρισμό αυτό, αλλά το 43% συμφώνησε ότι η δίωξη ασκήθηκε για να βοηθηθεί ο Μπάιντεν.

Τα αποτελέσματα ήταν περίπου παρόμοια μεταξύ των ανεξάρτητων: Το 44% συμφώνησε ότι η δίωξη σε βάρος του Τραμπ ασκήθηκε για να βοηθήσει τον Μπάιντεν και το 50% διαφώνησε.

“Τα ποσοστά αυτά μπορεί να είναι μεταβλητά, ωστόσο, δεδομένων άλλων στοιχείων της δημοσκόπησης υποδηλώνουν ότι ένα αξιοσημείωτο ποσοστό των Αμερικανών εξακολουθεί να μην κατανοεί καλά την υπόθεση”, αναφέρει το POLITICO. Περίπου το ένα τρίτο του συνόλου των ερωτηθέντων (31%) και των ανεξάρτητων (33%) δήλωσαν ότι εξακολουθούν να μην κατανοούν καλά τις λεπτομέρειες της υπόθεσης.

6. Η εμπιστοσύνη στο σύστημα δικαιοσύνης έχει μειωθεί μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων

Παράλληλα, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν σχετικά με το πόσο εμπιστεύονται βασικούς παράγοντες του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης – συμπεριλαμβανομένων των εισαγγελέων, των συνηγόρων υπεράσπισης, των δικαστών και των ενόρκων.

Αναδείχθηκαν δύο αξιοσημείωτα ευρήματα, ιδίως όταν τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με μια προηγούμενη έρευνα που διεξήγαγε η Ipsos τον Ιούλιο του 2023 και η οποία έθετε παρόμοιες ερωτήσεις.

Πρώτον, η μεγαλύτερη μετατόπιση της γνώμης σε εκείνο το χρονικό διάστημα σημειώθηκε μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων. Οι Δημοκρατικοί γενικά διατήρησαν ή αύξησαν τα επίπεδα εμπιστοσύνης τους σε αυτούς τους θεσμούς, ενώ η εμπιστοσύνη των Ρεπουμπλικάνων μειώθηκε σε όλους τους τομείς – και με μεγαλύτερα περιθώρια.

Πέρυσι, για παράδειγμα, το 60% των Ρεπουμπλικανών ερωτηθέντων ανέφερε είτε ότι είχε “μεγάλη” είτε “αρκετά μεγάλη” εμπιστοσύνη στους πολίτες που συνέθεταν το σώμα των ενόρκων, αλλά στην τελευταία δημοσκόπηση του POLITICO, ο αριθμός αυτός έπεσε στο 42%. Πριν από ένα χρόνο, το 41% των Ρεπουμπλικανών ερωτηθέντων ανέφεραν ότι εμπιστεύονταν πολύ ή αρκετά τους εισαγγελείς- το ποσοστό αυτό έχει πέσει τώρα στο 32%.

Δεύτερον, από τη δημοσκόπηση φάνηκε πως εκείνους που δεν εμπιστεύονται περισσότερο είναι οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου. Μόλις το 39% του συνόλου των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι εμπιστεύονται πολύ ή αρκετά τους δικαστές – ένα ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου στα ιστορικά χαμηλά ποσοστά αποδοχής του δικαστηρίου υπό τη συντηρητική υπερπλειοψηφία.

“Μένει να φανεί αν η εμπιστοσύνη του κοινού στο δικαστήριο θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο, δεδομένης της σειράς αμφιλεγόμενων θεμάτων που παραμένουν στο πρόγραμμά τους καθώς η τρέχουσα θητεία ολοκληρώνεται τις επόμενες εβδομάδες”, επισημαίνει το POLITICO.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα