Καλοκαιρινές πεζοπορίες για όσους μείνουν στην Αθήνα το τριήμερο

Διαβάζεται σε 5'
Καλοκαιρινές πεζοπορίες για όσους μείνουν στην Αθήνα το τριήμερο
Υμηττός ISTOCK

Πεντέλη, Πάρνηθα και Σούνιο χαρίζουν στους Αθηναίους φύση, εξερεύνηση, δροσιά και απίθανες πεζοπορίες, σε μικρή απόσταση.

Για όλους εκείνους που η θάλασσα δεν είναι το μέρος που παίρνει από πάνω τους την κούραση και αδειάζει το μυαλό τους να θυμίσουμε πως υπάρχουν υπέροχες πεζοπορικές διαδρομές σε εξαιρετικά μικρή απόσταση από το κέντρο της Αθήνας.

Ξεκινήστε λοιπόν ένα Σάββατο ή μια Κυριακή σας, νωρίς το πρωί, και ανεβείτε στον Υμηττό, ένα βουνό που είναι μέσα στον αστικό ιστό και έχει πανέμορφες διαδρομές εύκολες και δυσκολότερες και χαρίζει φοβερή θέα σε όλη την Αθήνα. Το βουνό έχει 700 διαφορετικά είδη φυτών τα οποία κάνουν τις διαδρομές σας ακόμα πιο όμορφες και ευωδιαστές.

Μπορείτε να ξεκινήσετε από την πίσω πλευρά από τη Σφηττία οδό στο Κορωπί και να ανέβετε στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία -εδώ βρίσκονται και ερείπια του ιερού του Ομβρίου Διός και του Προοψίου Απόλλωνος -, και από εκεί εάν θέλετε μπορείτε να συνεχίσετε την πεζοπορία σας και να φτάσετε στη θέση Σταυρός.  Επίσης αφετηρία σας μπορεί να είναι και το γνωστό αναψυκτήριο της Καλοπούλας από όπου μπορείτε να κάνετε όμορφες διαδρομές όπως αυτή που φτάνει στον λόφο των Ταξιαρχών, στο σημείο όπου βρίσκεται το Φραγκομονάστηρο, ένας εγκαταλελειμμένος καθολικός ναός αφιερωμένος στον Άγιο Μάρκο, αυτή η διαδρομή είναι μάλιστα από τις πιο γνωστές και πιο βατές.

Μπορείτε όμως αν θέλετε να κάνετε μια μεγαλύτερη διαδρομή και να πάρετε αυτή που βγάζει στον βυζαντινό πύργο της Ανθούσας. Αγαπημένη και η κυκλική διαδρομή που ξεκινά από το μοναστήρι του Άη Γιάννη του Κυνηγού πάνω από την Αγία Παρασκευή και καταλήγει πάλι στο μοναστήρι περνώντας από το ιδιαίτερο Σπήλαιο του Λιονταριού.

Εξερευνώντας την Πάρνηθα

Φυσικά και η Πάρνηθα δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα μας. Παρά το γεγονός ότι το βουνό έχει χάσει μεγάλο μέρος του δάσους του εξακολουθεί και έχει καταπληκτικές διαδρομές. Από τις πιο γνωστές, αυτή που ξεκινά το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας μπαίνει μέσα στο ελατοδάσος και καταλήγει στη Μόλα. Εύκολο μονοπάτι που μπορείτε να κάνετε και με τα παιδιά σας είναι από το καταφύγιο Μπάφι προς το καταφύγιο Φλαμπούρι. 

Πολύ κλασική διαδρομή και αυτή που μπαίνει στο φαράγγι της Χούνης και φτάνει στο Καταφύγιο Φλαμπούρι που και εδώ από ένα σημείο και μετά θα μπείτε μέσα στα έλατα. Από το τελεφερίκ τώρα μπορείτε να ανέβετε πεζοπορώντας στο καταφύγιο Μπάφι, στην ψηλότερη πηγή του βουνού τη Σκίπιζα, να περάσετε από τη Μόλα αλλά και από το πετρόχτιστο πανέμορφο εκκλησάκι του Αγίου Πέτρου.

Πάνρηθα
iStock

Μια πανέμορφη διαδρομή περίπου 8 χλμ. είναι και η κυκλική διαδρομή από το Μπάφι προς Κορομηλιά – Μεσιανό – Μόλα περνώντας επίσης από το εκκλησάκι του Αγίου Πέτρου και μέσα από υπέροχο ελατόδασος. Μικρότερη, αυτή που ξεκινά και καταλήγει στο καταφύγιο Φλαμπούρι και περνά από την πηγή Κυρά και την πηγή Κορομηλιά.

Πεζοπορίες στην Πεντέλη

Μπορεί η Πάρνηθα να είναι το πιο ψηλό βουνό αλλά η Πεντέλη είναι το πιο διάσημο καθώς έχει συνδέσει το όνομά του με το μάρμαρο, και μάλιστα με το πολύ καλής ποιότητας μάρμαρο. Από τις πιο γνωστές διαδρομές του, που περιλαμβάνει λίγο από όλα, δηλαδή και δάσος και θέα, και ιστορία και μύθους είναι αυτή που ξεκινά από την πλατεία της παλιάς Πεντέλης και φτάνει μέχρι τη Σπηλιά του Νταβέλη ή Σπηλιά των Αμώμων, στην είσοδο της οποίας βρίσκονται τα βυζαντινά εκκλησάκια του Αγίου Νικόλαου και του Αγίου Σπυρίδωνα.

Καταρράκτης του Ντράφι στην Πεντέλη
Καταρράκτης του Ντράφι στην Πεντέλη George Vitsaras / SOOC

Μάλιστα στην αριστερή είσοδο της σπηλιάς μπορείτε να δείτε και τα αρχαία λατομεία εξόρυξης μαρμάρου. Από εκεί τώρα μπορείτε να ανέβετε μέχρι το Ξωκλήσι Αγίου Ιωάννου του Λατόμου. Εναλλακτικά μπορείτε να κάνετε μια διαδρομή με αφετηρία τη Δροσιά ανεβαίνοντας προς τα ξωκλήσια του Προφήτη Ηλία, του Αγίου Νικήτα και του Αγίου Λουκά, περνώντας από τα παλιά λατομεία του Διονύσου για να καταλήξετε πάλι στον αστικό ιστό.

Επίσης, μπορείτε να κάνετε μια όμορφη διαδρομή προς τον καταρράκτη της Ραπεντώσας που βρίσκεται κάπου πίσω από το λατομείο μαρμάρων Διονύσου. Θα οδηγήσετε μέχρι και μετά το αμαξοστάσιο Δήμου Μαραθώνα και θα αφήσετε το αυτοκίνητό σας λίγο πιο κάτω κοντά σε μια φάρμα. Από εκεί, θα συνεχίσετε περπατώντας, ωστόσο πριν πάτε, καλό θα είναι να κάνετε μια έρευνα εάν ο καταρράκτης έχει νερό, καθώς φέτος είχαμε έναν πολύ ήπιο χειμώνα.

Στο Σούνιο για περπάτημα και βουτιές

Το Σούνιο μπορεί εύκολα να συνδυάσει πρωινές πεζοπορίες με μεσημεριανές βουτιές. Εδώ οι πεζοπορίες καλό είναι να ξεκινάνε αρκετά νωρίς το πρωί καθώς η βλάστηση δεν είναι σε πολλά σημεία ιδιαίτερα ψηλή και πυκνή και η ζέστη και ο ήλιος χτυπάνε νωρίτερα.

Top διαδρομή αυτή από τον Άγιο Κωνσταντίνο ή αλλιώς Καμάριζα προς το Χάος, ένα βάραθρο με διάμετρο 150 μέτρα περίπου και βάθος περίπου 50 μ. μια τεράστια εντυπωσιακή τρύπα που σου προκαλεί δέος. Από εκεί μπορείτε να συνεχίσετε και να πάρετε το μονοπάτι, ή τον δρόμο αν θέλετε μια πιο ήπια διαδρομή, για να φτάσετε μέχρι την Αγία Τριάδα και στη συνέχεια στον Αρχαιολογικό Χώρο Αργυρωρυχείων του Δρυμού Λαυρεωτικής, όπου ανάμεσα σε άλλα μπορείτε να δείτε τα αρχαία πλυντήρια. Εδώ όπου διαχώριζαν τον άργυρο από τις διάφορες προσμίξεις που είχε με την εξόρυξη. Μια διαφορετική ενδιαφέρουσα πεζοπορία είναι και αυτή στην Αρχαία Ακρόπολη Θορικού, από όπου θα έχετε και υπέροχη θέα, στην αρχαία πόλη, στους γύρω τάφους και στο αρχαίο θέατρο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα