“Μετωπική” δικαστών και εισαγγελέων με τον Άρειο Πάγο για τον Λύτρα

Διαβάζεται σε 4'
Απόστολος Λύτρας
Απόστολος Λύτρας ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Μια ημέρα μετά τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής πειθαρχικής έρευνας που ζήτησε ο Άρειος Πάγος, σε βάρος των λειτουργών που αποφάσισαν να αφεθεί ελεύθερος ο Απόστολος Λύτρας, η Ένωση Δικαστών – Εισαγγελέων εξέδωσε ανακοίνωση.

Σε μια αυστηρή ανακοίνωση που μιλά για κατάλυση του κράτους δικαίου, βάζοντας επί τάπητος τον τρόπο που ο Άρειος Πάγος χειρίστηκε την απόφαση μη προφυλάκισης του Απόστολου Λύτρα στην υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας, προχώρησε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

«Η κρίση των δικαστικών λειτουργών είτε είναι ορθή, είτε λανθασμένη, υπόκειται μόνο στους κανόνες του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και όχι σε πειθαρχικό έλεγχο» επισημαίνει η Ένωση, εξηγώντας πως η κίνηση του Αρείου Πάγου για τον πειθαρχικό έλεγχο της ανακρίτριας και του εισαγγελέα γνωμοδοτήσεων δεν μπορεί να αποτελεί λύση.

Η ΕΔΕ είναι μία ακόμη φωνή που επισημαίνει ότι η απόφαση της ανακρίτριας Σαλάππα να αφεθεί ελεύθερος ο Απόστολος Λύτρας -με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα- ασχέτως αν είναι σωστή ή όχι, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με πειθαρχικό έλεγχο, αναιρώντας με τον τρόπο αυτό την δικαιοδοτική κρίση των δικαστών ως προς τις δικογραφίες που χειρίζονται.

«Η ανακρίτρια και ο εισαγγελέας που χειρίστηκαν τη δικογραφία σε βάρος κατηγορουμένου δικηγόρου για την πράξη της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης στο πλαίσιο κύριας ανάκρισης είναι οι μόνοι που έχουν πρόσβαση και γνωρίζουν το αποδεικτικό υλικό και οι μόνοι που μπορούν να κρίνουν τα κατάλληλα μέτρα δικονομικού καταναγκασμού σε βάρος του κατηγορουμένου. Θυμίζουμε εξάλλου τον νομικό κανόνα πως η προσωρινή κράτηση επιβάλλεται κατ’ εξαίρεση σε  κατηγορούμενο για κακούργημα, μόνο ως μέσο διασφάλισης της παρουσίας του στο δικαστήριο ή αποτροπής τέλεσης νέων εγκλημάτων, σύμφωνα με τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις, που κατά περίπτωση προβλέπονται στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, εφόσον κρίνεται αιτιολογημένα ότι τα λοιπά μέτρα δικονομικού καταναγκασμού, στα οποία δίνεται προτεραιότητα, δεν επαρκούν (ή ο κατ’ οίκον περιορισμός με ηλεκτρονική επιτήρηση δεν μπορεί να επιβληθεί) και χωρίς να αρκεί μόνο η κατά νόμο βαρύτητα της πράξης» υποστηρίζει η ανακοίνωση και καταλήγει:

«Η ανεξαρτησία του δικαστή – ζητούμενο και επιδίωξη μιας δημοκρατικής πολιτείας – καταλύεται όταν εισάγονται στη συνείδηση του υπολογισμοί και κριτήρια τρίτων που συνεπάγονται την αλλοτρίωση της προσωπικής του πεποίθησης με τη γνώμη εκείνων που μπορούν να του ασκήσουν πειθαρχικό έλεγχο».

Βερβεσός: «Επιχειρείται υποκατάσταση θεσμικών διαδικασιών»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρης Βερβεσός, ο οποίος ήδη έχει κινήσει τις διαδικασία για τον πειθαρχικό έλεγχο του Απόστολου Λύτρα λόγω της κακουργηματικής κατηγορίας που του έχει αποδοθεί.

«Η πειθαρχική διαδικασία δεν μπορεί να παρεμβαίνει στην δικαιοδοτική κρίση των δικαστών, η οποία ελέγχεται μέσω των προβλεπόμενων ενδίκων μέσων και πειθαρχικά σε περιπτώσεις αξιόποινης ή αντιδεοντολογικής συμπεριφοράς. Δυστυχώς, η επιχειρούμενη υποκατάσταση θεσμικών διαδικασιών και ιδίως της αναποτελεσματικής μέχρι σήμερα λειτουργίας της  Επιθεώρησης Δικαστηρίων, μέσω επικοινωνιακού τύπου παρεμβάσεων, προσφέρει αρνητικές υπηρεσίες στη Δικαιοσύνη και οδηγεί σε ραγδαία οπισθοχώρηση της ορθής λειτουργίας της. Ετσι, περιπτώσεις πολιτών, που έχουν προφυλακιστεί και έχουν εκτίσει πολύμηνες ποινές φυλάκισης και στη συνέχεια αθωώθηκαν καθώς επίσης και περιπτώσεις προδήλως παράνομων αποφάσεων εις βάρος της ελευθερίας και της περιουσίας πολιτών δεν έχουν ελεγχθεί από τα θεσμικά δικαστικά όργανα» υποστηρίζει χαρακτηριστικά.

Απόστολος Λύτρας: «Κατ’ απόλυτη προτεραιότητα θα ερευνηθεί η υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας»

Στο μεταξύ, παραγγελία για να προχωρήσει κατ’ απόλυτη προτεραιότητα η δικογραφία για την ενδοοικογενειακή βία σε βάρος του Απόστολου Λύτρα απέστειλε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προς την 18η τακτική ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση.

Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός Γ. Αδειλίνη επισημαίνει σχετικά την κατ’ απόλυτη προτεραιότητα διεξαγωγή της συναφούς κυρίας ανάκρισης και την κατ’ απόλυτη προτεραιότητα της εισαγωγής της υπόθεσης στο ακροατήριο, επικαλούμενη τη σοβαρότητα της πράξης.

Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Αφού λάβαμε υπόψη την εξαιρετική σοβαρότητα της πρόσφατης υπόθεσης κακουργηματικής ενδοοικογενειακής βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης από τον Α. Λ., η οποία εκδηλώθηκε σε βάρος της συζύγου του Σ..Π.,ως ακραία έκφραση της συνεχώς αυξανόμενης ενδοοικογενειακής βίας, που μαστίζει την κοινωνία, αλλά και τον κίνδυνο που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το θύμα εν όψει των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της πιο πάνω πράξης, διατάσσουμε, κατ’ εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 32 εδ. γ ΚΠΔ: α) την κατ’ απόλυτη προτεραιότητα διεξαγωγή της συναφούς κυρίας ανάκρισης, που διενεργείται ήδη δυνάμει παραγγελίας του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, στην οποία προσδιορίζεται λεπτομερώς η διωκόμενη πράξη, χωρίς να παραβλεφθεί η ανάγκη, όπως είναι αυτονόητο, της πληρότητας της έρευνας και της συλλογής απαιτούμενων αποδεικτικών στοιχείων και β) την κατ’ απόλυτη προτεραιότητα, ομοίως, εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα