Κούρσα εξοπλισμών στο ΝΑΤΟ: Το ρεκόρ που έσπασε και η θέση της Ελλάδος
Διαβάζεται σε 3'Περισσότερα από ποτέ, 23 από τα 32 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ θα δαπανήσουν φέτος τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους για την Άμυνα. Στην πρώτη πεντάδα “σκαρφάλωσε” η Ελλάδα.
- 18 Ιουνίου 2024 11:45
Ανεβάζει ρυθμούς η κούρσα εξοπλισμών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, με τα νέα στοιχεία να κάνουν λόγο για νέο ρεκόρ στις αμυντικές δαπάνες.
Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της συμμαχίας που δημοσιεύθηκαν αργά τη Δευτέρα (17/06), 23 από τις 32 χώρες του ΝΑΤΟ επιτυγχάνουν τον στόχο της συμμαχίας για αμυντικές δαπάνες ύψους 2%.
Στην πέμπτη θέση η Ελλάδα
Η Πολωνία βρίσκεται στην κορυφή του πίνακα με 4,12%, ακολουθούμενη από την Εσθονία (3,43%), τις ΗΠΑ (3,38%), τη Λετονία (3,15%) και την Ελλάδα (3,08%).
Η Ελλάδα αύξησε και φέτος περαιτέρω τις αμυντικές της δαπάνες, γεγονός που την κατατάσσει 5η στη σχετική λίστα.
Η Αθήνα που το 2014 βρισκόταν μόλις ελάχιστα πάνω από το όριο του 2%, έχει πλέον αμυντικές δαπάνες που φτάνουν στο 3,08% του ΑΕΠ της.
Η Γερμανία, η Ολλανδία, η Νορβηγία και η Τουρκία είναι μεταξύ των χωρών εκείνων που έφτασαν για πρώτη φορά το ποσοστό του 2%.
Ο Καναδάς, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Σλοβενία και η Ισπανία συγκαταλέγονται στις χώρες με τις χαμηλότερες δαπάνες.
“Η μεγαλύτερη αύξηση εδώ και δεκαετίες”
“Σε όλη την Ευρώπη και τον Καναδά, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αυξάνουν, φέτος, τις αμυντικές δαπάνες κατά 18%”, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ στεκόταν δίπλα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα. “Αυτή είναι η μεγαλύτερη αύξηση εδώ και δεκαετίες”.
Το γεγονός ότι 23 χώρες εκπληρώνουν τον στόχο – ο οποίος είχε τεθεί πριν από 10 χρόνια – τον καθιστά “υπερδιπλάσιο σε σχέση με πριν από τέσσερα χρόνια, και αποδεικνύει ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι και ο Καναδάς αναλαμβάνουν πραγματικά το μερίδιό τους από την κοινή ευθύνη για την προστασία όλων μας στη συμμαχία του ΝΑΤΟ”.
Είναι, επίσης, η πρώτη φορά, όπως σημειώνει το POLITICO που οι μη αμερικανικοί σύμμαχοι επιτυγχάνουν τον στόχο κατά μέσο όρο, καθώς το ΝΑΤΟ επιθυμεί να αναδείξει αυτό το μερίδιο των αμυντικών δαπανών ως απόδειξη στους επικριτές των ΗΠΑ, ιδίως από πλευράς Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι ζητούν δικαιότερη κατανομή των βαρών μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού.
Νωρίτερα, σε ομιλία του στο κέντρο μελετών Wilson Center στην Ουάσινγκτον, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ είχε πει πως «περισσότερες από 20 χώρες» είχαν δεσμευτεί να αυξήσουν τις στρατιωτικές δαπάνες τους στο 2% του ΑΕΠ τους.