Anouk Aimée: Πέθανε η Γαλλίδα ηθοποιός σε ηλικία 92 ετών

Διαβάζεται σε 3'
Anouk Aimée
Anouk Aimée Leemage via AFP

Η Γαλλίδα ηθοποιός Anouk Aimée, πέθανε σήμερα στο Παρίσι σε ηλικία 92 ετών, ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο καλλιτεχνικός πράκτοράς της.

Η Γαλλίδα ηθοποιός Anouk Aimée (Ανούκ Εμέ), πέθανε σήμερα στο Παρίσι σε ηλικία 92 ετών, όπως ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο καλλιτεχνικός πράκτοράς της.

Ήταν πρωταγωνίστρια των ταινιών “Ένας άνδρας και μια γυναίκα”, “Λόλα” και “Ντόλτσε Βίτα”. Η ηθοποιός «έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί», δήλωσε ο καλλιτεχνικός πράκτορας Σεμπαστιάν Περολά του πρακτορείου TimeArt.

Η Μανουέλα Παπατάκη, η κόρη της Ανουκ Εμέ και του σκηνοθέτη και σεναριογράφου Νίκου Παπατάκη, γνωστοποίησε το θάνατό της με μία ανάρτηση εκφράζοντας την “απέραντη θλίψη” της στο λογαριασμό της στο Instagram.

Ποια ήταν η σπουδαία ηθοποιός Anouk Aimée

Η Γαλλίδα ηθοποιός Anouk Aimée εμφανίσθηκε σε 70 κινηματογραφικές ταινίες από το 1947, έχοντας πραγματοποιήσει το ξεκίνημα της καριέρας της από την ηλικία των 14 ετών.

Στα πρώτα της βήματα σπούδασε υποκριτική και χορό. Αν και τα περισσότερα έργα στα οποία πρωταγωνίστησε ή συμμετείχε ήταν γαλλικά, εντούτοις έλαβε επίσης μέρος και σε ταινίες που γυρίστηκαν σε Ισπανία, Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία και Γερμανία, αλλά και στην Αμερική.

Μεταξύ των γνωστότερων ταινιών της περιλαμβάνεται το “Ντόλτσε Βίτα” του Φεντερίκο Φελίνι (1960), μετά από το οποίο η Εμέ θεωρήθηκε ένα “ανερχόμενο, εκπληκτικό αστέρι” στον κόσμο του κινηματογραφικού θεάματος.

Ακολούθησαν τα έργα “Λόλα, η γυναίκα της ακολασίας” (1961) του Ζακ Ντεμί, το “8½”  του Φελίνι (1963), “Η τραγωδία ενός γελοίου ανθρώπου” (1981) του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι και το “Πρετ-α-πορτέ” του Ρόμπερτ Άλτμαν (1994). Χάρις στην ερμηνεία της στην ταινία “Ένας άντρας και μια γυναίκα” (1966), η οποία τιμήθηκε με βραβείο Όσκαρ, κατέκτησε την παγκόσμια αναγνώριση.

Εκτός από το ταλέντο της ξεχώριζε και για την ομορφιά της και θεωρείται μια από τους 100 πιο ελκυστικούς ηθοποιούς στην ιστορία του κινηματογράφου, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του 1995 που διενέργησε το περιοδικό Empire. Το πρότυπο που ενσάρκωνε στις ταινίες ήταν εκείνο της “μοιραίας γυναίκας”, με μελαγχολική αύρα.

Στα ’60ς, το περιοδικό Life έγραψε ότι “μετά από κάθε ταινία, η αινιγματική ομορφιά της ενισχύεται στη μνήμη του κοινού” και την αποκάλεσε ως την ομορφότερη κάτοικο της “Αριστερής Όχθης” του Σηκουάνα, εννοώντας ότι οι ρόλοι που απέδιδε είχαν σοβαρό καλλιτεχνικό εκτόπισμα.

1970 / Ο γάμος του ηθοποιού Albert Finney με την Anouk Aimee AP Photo/Eddie Worth, File

Στα 1967 η Εμέ βραβεύθηκε με τον “Χρυσό Σκούφο” σαν καλύτερη δραματική ηθοποιός και επιπλέον της απονεμήθηκε το βραβείο της καλύτερης ηθοποιού του Φεστιβάλ των Καννών του 1980. Στα 2002 τιμήθηκε με το Εθνικό Βραβείο Κινηματογράφου (César) της Γαλλίας.

Η σπουδαία ηθοποιός παντρεύτηκε και χώρισε τέσσερις φορές: Τον Édouard Zimmermann (1949-1950), τον σκηνοθέτη Νίκο Παπατάκη (1951-1954), τον ηθοποιό και μουσικό παραγωγό Pierre Barouh (1966-1969) και τον ηθοποιό Albert Finney (1970-1978).

Η Γαλλίδα ηθοποιός Anouk Aimee
Η Γαλλίδα ηθοποιός Anouk Aimee Ludovic Marin, Pool via AP

Από τον δεύτερο γάμο της απέκτησε μία κόρη, τη Μανουέλα Παπατάκη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα