ΠΑΣΟΚ: Το πρώτο μετεκλογικό crash test στο Πολιτικό Συμβούλιο

Διαβάζεται σε 4'
Νίκος Ανδρουλάκης
Νίκος Ανδρουλάκης INTIME NEWS

Τα 63 κορυφαία στελέχη του κόμματος δίνουν το στίγμα τους για το εκλογικό αποτέλεσμα ενώ στο βάθος φαίνονται εσωκομματικές κάλπες.

Το πρώτο μετεκλογικό crash test για το ΠΑΣΟΚ αναμένεται σήμερα στο Πολιτικό Συμβούλιο που συνεδριάζει από κοινού με την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, έχοντας ως αντικείμενο την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Ο Νίκος Ανδρουλάκης με το τρόπο αυτό επέλεξε να δώσει πολιτική απάντηση στις επικρίσεις που δέχεται όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα από σειρά στελεχών, ενώ – σύμφωνα με πληροφορίες- αναμένεται να «ζητήσει» αντίστοιχα πολιτικές απαντήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην σημερινή διαδικασία που ξεκίνησε το μεσημέρι της Τετάρτης και αναμένεται πολύωρη παραβρίσκονται ουσιαστικά τα 63 κορυφαία στελέχη του κινήματος. Ανάμεσά τους σχεδόν το σύνολο των προσώπων που έχουν θέσει ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, όπως ο Παύλος Γερουλάνος, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, η Νάντια Γιαννακοπούλου και ο Απόστολος Πάνας. Παράλληλα με ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις του Μανώλη Χριστοδουλάκη, του Μιχάλη Κατρίνη και σειράς άλλων στελεχών που δεν έχουν διατυπώσει ευθέως θέση υπέρ των εκλογών για εκλογή προέδρου, όμως φέρονται σε ετοιμότητα να υποστηρίξουν μια τέτοια εξέλιξη. Παρών είναι και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, που χθες επέλεξε να παραβρεθεί στην συνάντηση που είχε ο Νίκος Ανδρουλάκης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Stefan Löfven. Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, δεν προσήλθε στην διαδικασία, παρόλα αυτά με την πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» έχει ουσιαστικά δηλώσει «παρών» σε τυχόν εσωκομματικές εξελίξεις.

Η σημερινή συνεδρίαση του διευρυμένου Πολιτικού Συμβουλίου, είναι ουσιαστικά προπομπός της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ που αναμένεται στις 30 του μήνα. Εκεί δηλαδή όπου μπορούν να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με το αν το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει σε εκλογές για την ανάδειξη προέδρου. Παρόλα αυτά η πολιτική συζήτηση που θα γίνει, τα επίδικα και ο βαθμός της έντασής της θα δώσουν το «στίγμα» της κατάστασης στην οποία θα βρεθεί το ΠΑΣΟΚ το επόμενο διάστημα.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης – θυμίζουμε – στη συνέντευξη που παραχώρησε προχθές στην δημόσια τηλεόραση δήλωσε «έτοιμος» ανά πάσα στιγμή να κριθεί «από την βάση της δημοκρατικής παράταξης». Δείγμα του ότι αν και θα αναζητήσει συναινέσεις για την συνέχιση της έως τώρα πορεία του κόμματος, έχει «ανοιχτό» και το σενάριο προκήρυξης εσωκομματικών εκλογών. Ξεκαθαρίζοντας πάντως πως όταν το εσωκομματικό ζήτημα κλείσει δεν θα υπάρξει πλέον ανοχή σε αμφισβητήσεις των αποφάσεων και τοξικότητα.

Όσον αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναγνωρίζοντας ότι δεν επιτεύχθηκε ο στόχος της δεύτερης θέσης, αναμένεται να σταθεί σε συγκεκριμένα στοιχεία: Στους «πράσινους νομούς» που αναδείχθηκαν στον εκλογικό χάρτη, δείγμα της διαφοράς που υπάρχει στις επιδόσεις του ΠΑΣΟΚ στην περιφέρεια σε αντίθεση με τα αστικά κέντρα. Επίσης στα υψηλά ποσοστά που φέρεται να κέρδισε το ΠΑΣΟΚ στον χώρο του κέντρου, όπου έως σήμερα κυριαρχούσε η Ν.Δ. Παράλληλα αναμένεται να αναφερθεί στις πρωτοβουλίες που στοχεύει να αναλάβει για το ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς. Παράλληλα όμως αναμένεται να θέσει ερωτήματα σχετικά με το αν υφίσταται κάποιο αντίστοιχο πολιτικό κέντρο με συγκεκριμένες στοχεύσεις.

Στον αντίποδα η κριτική που αναμένεται να ακουστεί θα αφορά αυτό κάθε-αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα. Με έμφαση κυρίως στο ζήτημα των ρυθμών ανόδου της πολιτικής επιρροής του ΠΑΣΟΚ που – όπως πολλά στελέχη εκτιμούν- δεν διασφαλίζει μία κυβερνητική προοπτική για το κόμμα. Επίσης αναμένεται να τεθεί το θέμα της προσφυγής στην βάση του κόμματος, πιθανά και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Τέλος ήδη έχουν καταγραφεί αντιδράσεις σχετικά με τις αναφορές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην τοξικότητα, που φαίνεται να γίνονται αντιληπτές ως προάγγελος διαγραφών.

Συνολικά το κλίμα που έχει διαμορφωθεί δείχνει πως δύσκολα το ΠΑΣΟΚ θα αποφύγει μια ακόμη «εσωκομματική περιπέτεια». Οι κάλπες για την εκλογή νέου προέδρου διαφαίνεται ως το πλέον πιθανό σενάριο στον ορίζοντα με μόνο ανοιχτό ζήτημα αυτό των υποψηφιοτήτων. Ένα πεδίο στο οποίο δεν αποκλείεται να υπάρξουν απαντήσεις ακόμη και πριν την κομβική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα