Ο Κασσελάκης ξέμεινε με τα τρολ και ελπίζει στη… Ζωή
Διαβάζεται σε 5'Αντιδράσεις της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ φουντώνει η συζήτηση για την κεντρο-αριστερά.
- 20 Ιουνίου 2024 06:08
Ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί να επέλεξε να φύγει για τις ΗΠΑ σε μία περίοδο μετεκλογικών ζυμώσεων, όμως κάθε άλλο παρά… ξέγνοιαστος μπορεί να είναι πέραν του Ατλαντικού.
Η δυναμική του αρνητικού αποτελέσματος για τον ΣΥΡΙΖΑ σε συνδυασμό με την κυριαρχία της συζήτησης για την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς, οδηγούν σταδιακά σε ένα είδος πολιτικής απομόνωσης την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που αναζητεί πλέον «σωσίβιο» στην Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Επαναλαμβάνοντας μια τακτική που έχει ακολουθήσει και στο πρόσφατο παρελθόν, ο Στέφανος Κασσελάκης πριν ταξιδέψει άφησε εντολές επιθετικής πολιτικής απέναντι σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν αμφισβητήσει την ηγεσία του, όπως και το αφήγημα περί «καλού» αποτελέσματος στις ευρωεκλογές.
Τρολ
Ένα δείγμα είναι οι συνεχείς διαδικτυακές επιθέσεις σε πρόσωπα όπως ο Διονύσης Τεμπονέρας που έχει καταθέσει πρόταση προγραμματικής σύγκλισης με τις προοδευτικές δυνάμεις, περιλαμβάνοντας το ΠΑΣΟΚ και την Νέα Αριστερά. Ο γνωστός εργατολόγος είναι μόνιμος στόχος διαδικτυακών λογαριασμών, κάποιοι εκ των οποίων δεν μπαίνουν καν στον κόπο να κρύψουν την τους με την ηγεσία της Κουμουνδούρου.
Η τακτική αυτή φαίνεται να περιλαμβάνει ακόμη και τον Αλέξη Τσίπρα, ιδίως μετά την Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη που τον έφερε για τα καλά στο πολιτικό προσκήνιο για να απευθύνει κάλεσμα ενότητας στις δημοκρατικές δυνάμεις.
Η φράση του πρώην πρωθυπουργού, σύμφωνα με την οποία «οι προοδευτικές δυνάμεις δεν μπορούν να μένουν απαθείς. Και ούτε να εξουδετερώνουν η μία την άλλη. Είναι καθήκον τους να αναλάβουν πρωτοβουλίες που θα ανοίξουν το δρόμο ώστε η προοδευτική παράταξη να αποκτήσει προοπτική διακυβέρνησης» αντικειμενικά διαφοροποιείται από το αφήγημα του Στέφανου Κασσελάκη σύμφωνα με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει ακόμη αυτοτελή δυνατότητα διεκδίκησης της κυβέρνησης όπως και το «βέτο» για την εμπλοκή της Νεάς Αριστεράς σε μέτωπα αντίθεσης στην Νέα Δημοκρατία.
Ως εκ τούτου, για την περίπτωση του Αλέξη Τσίπρα φαίνεται να έχουν «επιστρατευθεί» οι διαδικτυακοί πόλοι που αποτελούν την… «ελίτ» της παρέμβασης της ομάδας Κασσελάκη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Διώξεις
Μια δεύτερη πλευρά της τακτικής που ακολουθείται είναι τα οργανωτικά μέτρα που λήφθηκαν για τον Θανάση Θεοχαρόπουλο και τον Γιώργο Τσίπρα. Με αμφότερους να «απολύονται» από την έμμισθη σχέση που είχαν ως συνεργάτες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Αμφότεροι, παρότι δεν ταυτίζονται πολιτικά, αποτίμησαν τις κινήσεις αυτές ως αντίδραση στις απόψεις που έχουν εκφράσει δημόσια.
Θυμίζουμε πως ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος μαζί με τον Γιάννη Ραγκούση ανέλαβαν την πρωτοβουλία να προτείνουν εσωτερικό δημοψήφισμα στον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου τα μέλη να εκφράσουν γνώμη σχετικά με το αν το κόμμα πρέπει να πρωταγωνιστήσει στην ανασύνθεση της κεντροαριστεράς. Η κίνηση αυτή φαίνεται να μην άρεσε στον Στέφανο Κασσελάκη παρότι συνεχώς δηλώνει οπαδός της καταφυγής στην βάση.
Αντίστοιχα ο Γιώργος Τσίπρας είναι από τα στελέχη που αμφισβητούν την εκτίμηση της ηγεσίας για το εκλογικό αποτέλεσμα. Υποστηρίζοντας – χαρακτηριστικά – σε αρθρογραφία του στην Εφημερίδα των Συντακτών πως «ο φετινός ΣΥΡΙΖΑ δεν εισέπραξε τίποτα από την κατάρρευση της Ν.Δ. Αντίθετα, υποχώρησε επιπλέον 3%. Η μείωση της διαφοράς από το 23% στο 13% στερείται ουσίας. Με μια προσεκτική ανάγνωση, το αποτέλεσμα αποκαλύπτεται πιο αρνητικό προοπτικά. Οταν τον Ιούνιο του 2023 ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρούσε στο 17,8% από το 20,1% του Μαΐου, το 84% όσων είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο και ξαναπήγαν στην κάλπη, ψήφισαν ξανά ΣΥΡΙΖΑ. Το αντίστοιχο ποσοστό στις πρόσφατες ευρωεκλογές ήταν μόλις 63%. Δηλ. από όσους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο του 2023 ξαναπήγαν τώρα στην ευρωκάλπη, μόνο το 63% ψήφισε ξανά ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και τον Μάιο του 2023 με την κατάρρευση συγκριτικά με το 2019, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 67%».
Η Ζωή
Τέλος, ο Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται πως συνεχίζει την τακτική που ακολούθησε προεκλογικά με τα «ανοίγματα» στην Πλεύση Ελευθερίας και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Μια επιλογή που ερμηνεύεται -συνδυαστικά- αρχικά από την πρόθεσή του να αποκλείσει τη Νέα Αριστερά από συζητήσεις για την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς προκρίνοντας έναν άτυπο «αντικαταστατή». Αφετέρου από την γνωστή αντιπαράθεση που υπάρχει ανάμεσα στην Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Αλέξη Τσίπρα από τα προηγούμενα χρόνια όπως και με άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που από σύμμαχοί του Στέφανου Κασσελάκη φαίνεται σταδιακά να γίνονται αντιληπτοί ως αντίπαλοι. Τέλος, δεν λείπουν αυτοί που εκτιμούν πως ο Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται να βρίσκει μια… συνάφεια με την Πλεύση Ελευθερίας, τόσο στον τρόπο που αντιλαμβάνεται την έννοια της κομματικής λειτουργίας (κόμματα με έντονα …προεδρική παρουσία) όσο και στο εκλογικό κοινό. Θυμίζουμε άλλωστε ότι πάγια θέση της Ζωής Κωνσταντοπούλου και της Πλεύσης Ελευθερίας είναι η αντίθεση στην Συμφωνία των Πρεσπών.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και μία πιθανή μετατόπιση της Ζωής Κωνσταντοπούλου που, ενώ προεκλογικά διαφαίνονταν αρνητική σε αυτά τα «ανοίγματα», φαίνεται πλέον να τα αντιμετωπίζει με αισθητά μικρότερη επιφυλακτικότητα. Λέγοντας πως «δεν θα μας δείτε να ξεχνάμε την ευθύνη την οποία φέρουν πρόσωπα» μιλώντας για «διαδικασία αυτοκάθαρσης του ΣΥΡΙΖΑ», φράσεις που ερμηνεύονται και ως αποδοχή υπό όρους.