Η ακύρωση του Μητσοτάκη κι ένα ΠΑΣΟΚ από τα παλιά

Διαβάζεται σε 3'

Όταν ο πρωθυπουργός δημιουργεί ερωτήματα για τον ανασχηματισμό του και η Χαριλάου Τρικούπη μας δίνει γνώριμες εικόνες από το ένδοξο παρελθόν

Ακύρωση

Πολύ αισιόδοξη η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη που επισκέφθηκε, πρώτο-πρώτο από τους νέους υπουργούς του,  τον Τάκη Θεοδωρικάκο στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Όπως είπε «τον μήνα Μάιο είχαμε τον έβδομο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη, κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου και αρχίζουμε πια να βλέπουμε και ενδείξεις αποκλιμάκωσης των τιμών. Σκοπός δεν είναι μόνο να μιλάμε για μείωση του πληθωρισμού, αλλά για μείωση των τιμών πια στο ράφι προς όφελος του καταναλωτή, ειδικά στο σούπερ μάρκετ και ειδικά στα τρόφιμα. Πιστεύουμε ότι η συνέχιση αυτής της πολιτικής θα μπορεί σύντομα να μας οδηγήσει σε ακόμα πιο ουσιαστικά, μετρήσιμα αποτελέσματα».

Όλα καλά μέχρι εδώ. Όμως προκύπτει και μια εύλογη απορία: Αφού η πολιτική του πρώην υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα έφερε αποτελέσματα και μάλιστα πρέπει να συνεχιστεί …γιατί τον αντικατέστησε;

Μήπως ακύρωσε τον ανασχηματισμό του ο πρωθυπουργός; Και μάλιστα στο πιο κομβικό υπουργείο μια και η ακρίβεια θεωρείται για όλους το Νο 1 πρόβλημα.

Από τα παλιά

ΠΑΣΟΚ …από τα παλιά. Δεν μπορείτε να πείτε. Με τις συνεδριάσεις του τις πολύβουες, με τους παράγοντές του, με τι σπόντες και τις μπηχτές του και βέβαια με τα ωραιότατα μαχαιρώματά του. Τα συντροφικά.

Κι όλα αυτά σε πράσινο φόντο, με τον ήλιο και την Χαριλάου Τρικούπη. Τι περισσότερο να ζητήσει κανείς;

Κάποιοι βέβαια θα ήθελαν και μια εκλογική διαδικασία. Άλλοι με συνέδριο πρίν, άλλοι με συνέδριο μετά και άλλοι δίχως συνέδριο. Άλλοι πάλι δεν θέλουν τίποτε κι άλλοι με χαρά θα έβλεπαν και μερικές διαγραφές.

Κι εδώ κανένα πρόβλημα. Όπως διαπιστώνει κανείς όταν οι πολιτικές κόντρες οξύνονται το ΠΑΣΟΚ έχει καταστατικό …για όλα τα γούστα. Διαχρονική αξία.

Πού είναι;

Για όποιους είχαν …αμφιβολίες σχετικά με το αν υπάρξει «δεξιόστροφη» τάση στο ΠΑΣΟΚ, ακόμη και μετά την φυγή του Ανδρέα Λοβέρδου, η χθεσινή παρέμβαση του ίδιου του προέδρου του κόμματος στο Πολιτικό Συμβούλιο δεν αφήνει περιθώριο παρερμηνείας.

Στην καταληκτική ομιλία του ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Όταν είπα το 2021 αυτόνομη πορεία, ήξερα πολύ καλά τις δυσκολίες. Ήξερα πολύ καλά ότι υπάρχει η πιθανότητα η Νέα Δημοκρατία να μην είναι αυτοδύναμη. Όπως γνωρίζω και πολύ καλά πόσοι από εσάς μου λέγατε σε όλες τις ομιλίες: «βάλε ότι δεν θα αφήσουμε τη χώρα ακυβέρνητη»».

Σε αυτά προσθέστε και την φράση του Μιχάλη Κατρίνη σύμφωνα με την οποία «στελέχη μας θεωρούν φυσιολογική εξέλιξη μια συγκυβέρνηση με την Νέα Δημοκρατία».

Το νέο ερώτημα όμως που προκύπτει είναι το εξής: Που βρίσκονται αυτή την στιγμή αυτά τα στελέχη που περιγράφονται; Γιατί τέτοιες θέσεις «συγκυβέρνησης» έχουμε καιρό να ακούσουμε. Τι θέση έχουν στα «στρατόπεδα» που διαμορφώνονται εντός ΠΑΣΟΚ;

Δίχως

Δίχως τον Κασσελάκη θα πορευθεί για λίγες ημέρες ή εβδομάδες ο ΣΥΡΙΖΑ. Καθότι ο πρόεδρος πήγε στις ΗΠΑ όπου έχει τις δουλειές και τα ινστιτούτα του.

Το θέμα είναι όμως πως σε κάθε προεδρικό ταξίδι η Κουμουνδούρου γίνεται …μπάχαλο. Παρατηρημένο αυτό παρότι ο Κασσελάκης είναι μόλις μερικούς μήνες πρόεδρος. Χαμός έγινε στο τέλος του 2023 όταν είχε φύγει, χαμός και τις άλλες φορές.

Τώρα μόλις λίγα 24ωρα και έγινε ότι έγινε με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο και τον Γιώργο Τσίπρα. Από εντολές – προφανώς – που είχαν δοθεί πριν την αναχώρηση. Όπως καταλαβαίνετε έχουμε πολλά ακόμη μπροστά μας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα