Τα κατατρεγμένα τραπεζικά στελέχη και ένας διάλογος για την ΛΑΡΚΟ
Διαβάζεται σε 4'Όταν ο υφυπουργός Οικονομικών καρφώνεται για το κλείσιμο μιας μεγάλης επιχείρησης και μια ακόμη τροπολογία προστασίας εμφανίζεται
- 21 Ιουνίου 2024 07:00
Ανά 4 χρόνια
Τελικά ανά 3 ή 4 χρόνια θα έρχεται στην Βουλή μια τροπολογία προστασίας των τραπεζικών στελεχών που ασχολούνται με τις ρυθμίσεις δανείων. Λογικά αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να είναι οι πλέον κατατρεγμένοι πολίτες η κάτοικοι αυτής της χώρας. Δεν εξηγείται αλλιώς.
Το 2019 η Νέα Δημοκρατία είχε φέρει μια ρύθμιση που έλεγε πως για να διωχθεί ένα τραπεζικό στέλεχος αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά μόνον αν η …ίδια η τράπεζα για την οποία εργάζεται ασκήσει δίωξη. Κανείς τρίτος δεν μπορεί να προσφύγει στην δικαιοσύνη. Αυτό θεωρήθηκε πολύ ακραία μορφή προστασίας. Όμως φαίνεται πως δεν έφτασε…
Έτσι χθες στην Βουλή εμφανίστηκε άλλη τροπολογία. Αυτή λέει πως ακόμη και αν ένα τραπεζικό στέλεχος φτάσει μέχρι τον εισαγγελέα για να ασκηθεί δίωξη πρέπει πρώτα να υπάρξει ειδική έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας! (Δηλαδή ο Γιάννης Στουρνάρας εκτός από επικεφαλής της ΤτΕ αποκτά πλέον και …δικαστικές αρμοδιότητες).
Υποθέτουμε πως το επόμενο στάδιο είναι μια πρόβλεψη που θα λέει πως αν κάποιος εκφράσει την άποψη ότι πιθανόν πρέπει να ελέγχονται από την δικαιοσύνη τα τραπεζικά στελέχη … θα διώκεται αυτεπάγγελτα. Ως υπονομευτής του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της οικονομίας της χώρας.
Αποκαλυπτικός διάλογος
Ένας διάλογος που καταγράφθηκε στα πρακτικά της Βουλής, τα λέει όλα για τον τρόπο που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους στην ΛΑΡΚΟ. Αυτούς δηλαδή που διαδήλωσαν στην Αθήνα επειδή η κυβέρνηση έφερε τροπολογία που κλείνει τις παραγωγικές μονάδες της επιχείρησης, παρεμβαίνοντας παράλληλα και στην δικαιοσύνη όπου οι εργαζόμενοι έχουν προσφύγει.
Ο διάλογος αφορά τον υφυπουργό Οικονομικών, Θανάση Πετραλιά, και εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, αφού το ΚΚΕ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας αντέδρασαν έντονα στην συγκεκριμένη ρύθμιση
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΛΙΑΣ (Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών): Δεν μπορεί να πληρώνει ο Έλληνας πολίτης και κανείς 2 εκατομμύρια και ήδη οι άνθρωποι αυτοί πληρώνονται δύο χρόνια και κάθονται.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ (ΚΚΕ): Αφού τα έχουν στο ταμείο. Τι μας λέτε τώρα;
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας): «Κάθονται» είπατε;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΛΙΑΣ (Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών): Φυλάττουν το εργοστάσιο.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας): Το ανακαλείτε το «κάθονται»;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΛΙΑΣ (Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών): Το ανακαλώ.
Φυλάττουν το εργοστάσιο, λοιπόν, οκτακόσιοι άνθρωποι και λέμε να συνεχίσουν άλλα ένα, δύο χρόνια να πληρώνονται άλλα δύο χρόνια.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ (ΚΚΕ): Τις ειρωνείες δεν τις αφήνετε;
Τι άλλο να προσθέσει κανείς;
Κάτι δεν πάει καλά
Προφανώς …κάτι δεν πάει καλά στην στάση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την πρόταση νόμου του για την οικονομία που αρχικά δέχθηκε (με δήλωση του Νίκου Παππά) να συζητηθεί στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής και στην συνέχεια αρνήθηκε (με δήλωση της Θ.Τζάκρη) την συζήτηση. Επικαλούμενος ότι θέλει να γίνει η συζήτηση με την διαδικασία της πρότασης νόμου. Τελικά όμως άλλαξε στάση για 3η φορά.
Πολλά ειπώθηκαν και από το ΥΠΟΙΚ και από τον Πρόεδρο της Βουλής και από τον ΣΥΡΙΖΑ για το διαδικαστικό του πράγματος. Όμως η ουσία σίγουρα δεν βρίσκεται εκεί.
Ούτως η άλλως η κυβέρνηση θα απέρριπτε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ μια και έχει την δική της οικονομική πολιτική (η οποία παρεπιπτόντως …έλαβε την απάντησή της στις πρόσφατες εκλογές). Στην πραγματικότητα μια πολιτική συζήτηση θα γίνονταν με παρόντα τον υπουργό Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη. Τι σημασία έχει ποια διαδικασία θα ακολουθούνταν;
Προφανώς το «μυστικό» βρίσκεται στο ότι στην Επιτροπή Οικονομικών, θα μπορούσε να παραβρεθεί και ο Στέφανος Κασσελάκης. Μάλλον η αξιωματική αντιπολίτευση αρχικά έκρινε ότι ο πρόεδρος δεν είναι ακόμη έτοιμος για κάτι τέτοιο. Δηλαδή για μία «κανονική» κοινοβουλευτική αντιπαράθεση.
Τελικά ο Στέφανος Κασσελάκης μάλλον κατάλαβε (η κάποιος τον …έκανε να καταλάβει) την γκάφα της Θ.Τζάκρη. Έτσι σε ανάρτησή του, λίγες ώρες αργότερα, «διόρθωσε» δηλώνοντας αναφορικά με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ πως «θα βρεθούμε να τις παρουσιάσουμε σε όποιον «κήπο» μας ζητηθεί. Καταγγέλοντας ταυτόχρονα την πρωτοφανή παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής»
Σημαίνει κάτι;
Μια και αναφερθήκαμε στον Νίκο Παππά, διένειμε στον τύπο μία ενδιαφέρουσα δήλωσή του.
Σε αυτήν επισημαίνει πως «ωριμάζουν όμως συνθήκες για να βρει απέναντί της (σ.σ η κυβέρνηση) μια συσπείρωση προοδευτικών δυνάμεων κατά το παράδειγμα της Γαλλίας, όπου κομμουνιστές Σοσιαλιστές στο κόμμα του Μελανσόν και Πράσινοι απάντησαν ακαριαία στην πρόθεση του προέδρου Macron να κηρύξει βουλευτικές εκλογές μετά το οδυνηρό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές».
Τα περί συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων τα έχει ξαναπεί πρόσφατα. Όμως αυτό το τελευταίο για τις βουλευτικές εκλογές μήπως συνιστά εκτίμηση; Όχι τίποτε άλλο μα το σενάριο των πρόωρων εκλογών μετά το αποτέλεσμα της ευρω-κάλπης έχει ακουστεί και συζητηθεί…