Καναδάς: Επιστήμονες καταγγέλλουν “σκόπιμη διακοπή της έρευνας” για τη μυστηριώδη ασθένεια

Διαβάζεται σε 3'
Απεικόνιση εγκεφαλικών νευρώνων (αρχείου)
Απεικόνιση εγκεφαλικών νευρώνων (αρχείου) iStock

Συνεχίζεται το θρίλερ με τη “μυστηριώδη” εγκεφαλική ασθένεια στον Καναδά. Και δεύτερος επιστήμονας κατήγγειλε “σκόπιμη διακοπή της έρευνας”.

Σε μία σοβαρή καταγγελία προχώρησε ένας Καναδός επιστήμονας, αναφέροντας πως η κυβέρνηση διέκοψε την έρευνα για μια μυστηριώδη εγκεφαλική ασθένεια στο New Brunswick, η οποία εκτιμάται ότι έχει επηρεάσει τουλάχιστον 350 άτομα.

Σημειώνεται πως πρόκειται για τον δεύτερο επιστήμονα που κατηγορεί την κυβέρνηση για σκόπιμη διακοπή της έρευνας ενώ υποστήριξε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι υψηλότερος από ό,τι έχει επισήμως ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα TheGuardian, οι αξιωματούχοι της ανατολικής επαρχίας New Brunswick δήλωσαν για πρώτη φορά, το 2021, ότι 40 άτομα διαγνώστηκαν με μία “ανεξήγητη νευρολογική πάθηση”.

Ένα χρόνο μετά, η αρμόδια υγειονομική επιτροπή της επαρχίας που ανέλαβε να ερευνήσει το συμβάν, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ασθενείς υπέφεραν από άλλες ασθένειες και πως η διάγνωση για την “ανεξήγητη νευρολογική πάθηση” είναι λάθος.

Σε email που διέρρευσε και εξέτασε η βρετανική εφημερίδα, ο Καναδός νευροεπιστήμονας, Samuel Weiss, έγραψε πως η κυβέρνηση σκόπιμα σταμάτησε την έρευνα για την εν λόγω ασθένεια.

“Την άνοιξη του 2021, ήμουν πάρα πολύ αισιόδοξος για το ότι γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια από την κυβέρνηση να αποκαλύψει το μυστήριο με αυτή την ασθένεια. Ωστόσο, γρήγορα, οι έρευνες των επιστημόνων σταμάτησαν κατόπιν αιτήματος των ομοσπονδιακών και επαρχιακών κυβερνήσεων,” έγραψε ο Weiss στο email, το οποίο δεν έχει γίνει σαφές σε ποιον εστάλη.

“Δεν νομίζω ότι είναι χρήσιμο να υποδείξουμε ποιος ή γιατί – αρκεί να πούμε ότι ήμασταν έτοιμοι να επιστρατεύσουμε τόσο οικονομικούς όσο και επιστημονικούς πόρους για να αντιμετωπίσουμε το μυστήριο, αλλά απορρίφθηκαν”, τόνισε.

Ο Weiss εξέφρασε τη λύπη του για το παραπάνω συμβάν ενώ απευθυνόμενος στους ασθενείς ανέφερε πως “ελπίζει να μην υποφέρουν πολύ”.

Ο Samuel Weiss είναι διευθυντής του Ινστιτούτου Νευροεπιστήμης, Ψυχικής Υγείας και Εθισμού στο Καναδικό Ινστιτούτο Ερευνών Υγείας και μέλος του Καναδικού Ιατρικού Hall of Fame για την έρευνά του στη νευρογένεση, τη διαδικασία με την οποία δημιουργούνται νευρώνες στον εγκέφαλο, η οποία έχει πρωτοπορήσει στη θεραπεία πολλών εκφυλιστικών ασθενειών του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων του Πάρκινσον, του Αλτσχάιμερ και της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Η Stacie Quigley Cormier, της οποίας η 23χρονη κόρη πάσχει από τη συγκεκριμένη νευρολογική διαταραχή, δήλωσε, “δεν αισθάνομαι ότι μας έχουν ξεχάσει. Αισθάνομαι ότι προσποιούνται σκόπιμα ότι μας ξέχασαν και ότι δεν υπάρχει τίποτα να εξετάσουν”, προσθέτοντας πως η κατάσταση της υγείας της κόρης της τα τελευταία 5 χρόνια έχει επιδεινωθεί.

Από την πλευρά της, η Δημόσια Υγεία New Brunswick ανέφερε στην ιστοσελίδα της:

“Μια επιτροπή εποπτείας που εξέτασε τους φακέλους και των 48 πιθανών περιπτώσεων, διαπίστωσε ότι οι ασθενείς δεν είχαν κοινά συμπτώματα ή κοινή ασθένεια. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι οι έρευνες για εξάρσεις επιδημιών δεν είναι σπάνιες… Κάθε ομάδα κρουσμάτων ή μεμονωμένο κρούσμα με άγνωστη αιτία θεωρείται “μυστήρια ασθένεια”, έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα για να διαπιστωθεί ο λόγος που αρρωσταίνουν οι άνθρωποι”.

Αυτόν τον μήνα, ο Guardian ανέφερε ότι ένας ακόμη κορυφαίος επιστήμονας, ο Michael Coulthart, ισχυρίστηκε επίσης ότι του απαγορεύτηκε να ερευνήσει την ανεξήγητη αυτή ασθένεια.

Η “μυστηριώδης εγκεφαλική ασθένεια” εμφανίζει συμπτώματα όπως απώλεια μνήμης, παραισθήσεις, μυϊκή ατροφία, πόνους και σπασμούς που επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου.

Τα πρώτα “κρούσματα” αναφέρθηκαν το 2015, αλλά ο αριθμός των ασθενών αυξήθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με 24 περιπτώσεις το 2020 και έξι το 2021, ενώ εκτιμάται ότι συνολικά υπάρχουν 350 ασθενείς. Πέντε θάνατοι έχουν συνδεθεί με την ασθένεια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα