Ανησυχία στην Κύπρο – “Η Χεζμπολάχ έχει ιστορικό στο να κάνει πράξη τις απειλές της”

Διαβάζεται σε 4'
Ένα παιδί στο Λίβανο κρατά τις φωτογραφίες του ηγέτη της Χεζμπολάχ και του αποθανόντος Προέδρου του Ιράν
Ένα παιδί στο Λίβανο κρατά τις φωτογραφίες του ηγέτη της Χεζμπολάχ και του αποθανόντος Προέδρου του Ιράν (AP Photo/Bilal Hussein)

Τους ολοένα και στενότερους δεσμούς της με το Ισραήλ φαίνεται ότι “πληρώνει” η Κύπρος, με τις απειλές της Χεζμπολάχ να προκαλούν ανησυχία σε διπλωμάτες και αναλυτές.

Συναγερμός έχει σημάνει στη Λευκωσία μετά τις απειλές της Χεζμπολάχ για επίθεση, παρά την φαινομενικά “ψύχραιμη” τοποθέτηση της κυπριακής πλευράς.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κληθείς να σχολιάσει τις εμπρηστικές δηλώσεις του επικεφαλής της Χεζμπολάχ Λιβάνου, Χασάν Νασράλα, δήλωσε ότι  “η Κύπρος δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο στις πολεμικές συρράξεις”, ενώ πρόσθεσε πως “η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μέρος του προβλήματος, αλλά μέρος της λύσης”, υπογραμμίζοντας το ρόλο που διαδραμάτισε στη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, μιλώντας δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο CyBC δήλωσε πως “η Κύπρος δεν εμπλέκεται και δεν θα εμπλακεί σε οποιονδήποτε πόλεμο ή συγκρούσεις”, επισημαίνοντας πως “οι δηλώσεις του ηγέτη της Χεζμπολάχ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα”. Πρόσθεσε, δε, ότι η Κύπρος διατηρεί “άριστες σχέσεις” με τον Λίβανο.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα TheGuardian, παρά την ουδέτερη θέση της, η Κύπρος θα μπορούσε πράγματι να γίνει στόχος στρατιωτικής επίθεσης αν επιτρέψει στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει εδάφη της για να επιτεθεί στον Λίβανο, με τους διπλωμάτες της περιοχής να φοβούνται για μια γενικευμένη σύρραξη στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

“Η Χεζμπολάχ έχει ιστορικό στο να κάνει πράξη τις απειλές της”, δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ από την Κύπρο. “Η Χεζμπολάχ γνωρίζει ότι η Κύπρος δεν έχει τη στρατιωτική ικανότητα να απαντήσει και από αυτή την άποψη είναι εύκολος στόχος”.

Η παραχώρηση των κυπριακών αεροδρομίων και βάσεων στον ισραηλινό εχθρό για να στοχεύσει τον Λίβανο θα σήμαινε ότι η κυπριακή κυβέρνηση αποτελεί μέρος του πολέμου και έτσι θα την αντιμετωπίσουμε προειδοποίησε χαρακτηριστικά, ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ, διαμηνύοντας ότι η λιβανέζικη οργάνωση θα πολεμήσει “χωρίς κανόνες και περιορισμούς”.

 

Η προσέγγιση της Λευκωσίας ήταν για χρόνια περισσότερο φιλοαραβική παρά φιλοϊσραηλινή. Η επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας και η ανακάλυψη αποθεμάτων φυσικού αερίου στα ανοικτά των ισραηλινών ακτών άνοιξαν το δρόμο για μια ενεργειακή συμμαχία και πολύ στενότερους δεσμούς, επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα.

Οι δύο χώρες μοιράζονται πληροφορίες και όλο και πιο στενούς στρατιωτικούς δεσμούς. Πριν από δύο χρόνια, οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας χρησιμοποίησαν την Κύπρο για τη διεξαγωγή πολεμικών παιχνιδιών που προσομοίαζαν μάχη στο Λίβανο, με τη συμμετοχή του μεγαλύτερου, όπως λέγεται, αριθμού στρατευμάτων που έχει στείλει ποτέ το Ισραήλ στο εξωτερικό. Οι ασκήσεις επικεντρώθηκαν σε πιθανές τακτικές εισβολής και το νησί επιλέχθηκε για τις ασκήσεις λόγω της ομοιότητας του εδάφους του με αυτό του Λιβάνου.

Πέρυσι οι ένοπλες δυνάμεις και των δύο χωρών διεξήγαγαν στρατιωτικές ασκήσεις στο νησί “για να ανταποκριθούν σε ιδιαίτερα απαιτητικά επιχειρησιακά σενάρια”. “Και τα δύο θεωρήθηκαν ως πρόκληση από τη Χεζμπολάχ”, δήλωσε άλλος διπλωμάτης. “Και ξέρουμε ότι αυτό ειπώθηκε στον Χριστοδουλίδη όταν επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με την πρόεδρο της Επιτροπής της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τον Μάιο”.

“Οι Κύπριοι δεν θα επέτρεπαν ποτέ να χρησιμοποιηθούν οι εγκαταστάσεις ή το έδαφός τους από το Ισραήλ για ένοπλη αντιπαράθεση, επειδή γνωρίζουν ότι αυτό θα έβλαπτε σοβαρά τις σχέσεις τους με όλες τις άλλες χώρες της περιοχής”, δήλωσε ο καθηγητής Hubert Faustmann, ο οποίος διδάσκει Ιστορία και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. “Η Χεζμπολάχ γνωρίζει επίσης ότι αν κάνει πράξη την απειλή της και επιτεθεί στην Κύπρο, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ πολύ πιθανόν να εμπλακούν στη σύγκρουση, κάτι που ούτε η ίδια θέλει”.

Ωστόσο, πρόσθεσε πως “αυτή είναι η πρώτη σοβαρή πρόκληση και το τίμημα που ίσως χρειαστεί να πληρώσει η Κύπρος για τη φιλοϊσραηλινή στροφή που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα