Πυροτεχνήματα: Πότε και πού είναι παράνομο να τα ρίχνεις;

Διαβάζεται σε 4'
Πυροτεχνήματα στην Αθήνα
Πυροτεχνήματα στην Αθήνα SOOC

Τι προβλέπει η σχετική διάταξη για τη ρίψη πυροτεχνημάτων για την αντιπυρική περίοδο καθώς και για όλη τη διάρκεια του έτους.

Το κατώφλι του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά αναμένεται να περάσουν σήμερα, Κυριακή (23/6), οι 13 συλληφθέντες, επιβάτες της θαλαμηγού από την οποία πραγματοποιήθηκε ρίψη πυροτεχνημάτων και προκλήθηκε φωτιά στο πευκόδασος στην Ύδρα, το βράδυ της Παρασκευής.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Πυροσβεστικής οι 13 επιβάτες του σκάφους συνελήφθησαν ως υπαίτιοι πρόκλησης πυρκαγιάς καθώς, όπως ανέφερε στο NEWS 24/7 o εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλη Βαθρακογιάννης, καθίστατο απαγορευτική οποιαδήποτε χρήση πυρός στην περιοχή, που είχε ένδειξη «4» σε ό,τι αφορά στον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 9/2024 Πυροσβεστικής Διάταξης«Καθορισμός μέτρων και μέσων για την πρόληψη και αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις, πάρκα και άλση πόλεων και οικιστικών περιοχών, περιοχές με ειδικό καθεστώς προστασίας, λοιπούς χώρους που βρίσκονται πλησίον των εκτάσεων αυτών καθώς και σε οικοπεδικούς χώρους», οι οδηγίες της οποίας ισχύουν από την 1η Μαΐου 2024, απαγορεύεται η χρήση – καύση ειδών πυροτεχνίας από τον Μάιο μέχρι και τον Οκτώβριο.

Για τους υπόλοιπους μήνες του έτους, η ίδια διάταξη αναφέρει πως απαγορεύεται η καύση ειδών πυροτεχνίας που προϋποθέτουν άτομο με εξειδικευμένες γνώσεις στην ύπαιθρο, σε ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας, σύμφωνα με τον εκδιδόμενο από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.) Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου πυρκαγιάς, είναι 4 (πολύ υψηλή) ή 5 (Κατάσταση συναγερμού), ενώ για το ευρύ κοινό απαγορεύεται η καύση ειδών πυροτεχνίας στην ύπαιθρο, για λόγους ψυχαγωγίας, σε ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας, είναι 3 (υψηλή), 4 (πολύ υψηλή) ή 5 (κατάσταση συναγερμού).

Για άτομο με εξειδικευμένες γνώσεις

Επιτρέπεται η καύση συγκεκριμένων ειδών πυροτεχνίας στην ύπαιθρο από άτομο με εξειδικευμένες γνώσεις, σε ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας, σύμφωνα με τον εκδιδόμενο από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.) Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου πυρκαγιάς, είναι 1 (χαμηλή), 2 (μέση) ή 3 (υψηλή), καθώς και από 1η Νοεμβρίου μέχρι 30ή Απριλίου του επόμενου έτους, εφόσον η αρμόδια αρχή του τόπου όπου πρόκειται να γίνει χρήση- καύση των ειδών πυροτεχνίας έχει δώσει στο άτομο άδεια, με τη σύμφωνη γνώμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Το άτομο στο οποίο έχει ανατεθεί η καύση από τον διοργανωτή της εκδήλωσης πρέπει να έχει καταθέσει αίτηση προκειμένου να λάβει την παραπάνω άδεια. Σε αυτή την αίτηση πρέπει να καταγράφονται υποχρεωτικά τα στοιχεία του διοργανωτή και του προμηθευτή, τα είδη και οι ποσότητες των προς καύση ειδών πυροτεχνίας, τα τεχνικά χαρακτηριστικά των ειδών καύσης (μέγιστο ύψος ανόδου, μήκος οριζόντιας βολής, διάμετρος διασποράς, διάρκεια καύσης, κ.ά.) ο τόπος, η ημερομηνία και το χρονικό διάστημα τέλεσης της καύσης. 

Στις περιπτώσεις χρήσης – καύσης πυροτεχνημάτων χωρίς την έκδοση άδειας από αρμόδια αρχή, το άτομο πρέπει να γνωστοποιήσει στην οικεία Πυροσβεστική Υπηρεσία του χώρου τέλεσης της καύσης, τουλάχιστον 48 ώρες, τα στοιχεία του, τα στοιχεία του διοργανωτή και του προμηθευτή, τα είδη και τις ποσότητες των προς καύση ειδών, τα τεχνικά χαρακτηριστικά των ειδών καύσης (μέγιστο ύψος ανόδου, μήκος οριζόντιας βολής, διάμετρος διασποράς, διάρκεια καύσης, κ.ά.), τον τόπο, την ημερομηνία και το χρονικό διάστημα τέλεσης της καύσης.

Για το ευρύ κοινό

Στο ευρύ κοινό και για λόγους ψυχαγωγίας, επιτρέπεται η καύση – χρήση συγκεκριμένων ειδών πυροτεχνίας στην ύπαιθρο, χωρίς άδεια, σε ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας, σύμφωνα με τον εκδιδόμενο από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.) Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου πυρκαγιάς, είναι 1 (χαμηλή), ή 2 (μέση) καθώς και από 1η Νοεμβρίου μέχρι 30η Απριλίου του επόμενου έτους. Παράλληλα θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν συγκεκριμένες αποστάσεις ασφαλείας και οι προδιαγραφές του κατασκευαστή.

Oι τέσσερις κατηγορίες των πυροτεχνημάτων

Τα πυροτεχνήματα κατατάσσονται σε τέσσερις κατηγορίες:

  • F1 (δεν απαιτείται ειδική άδεια χρήσης. Επιτρέπεται η πώληση σε άτομα άνω των 14 ετών).
  • F2 και F3 (δεν απαιτείται ειδική άδεια χρήσης. Επιτρέπεται η πώληση σε άτομα άνω των 18 ετών) όπου ανήκουν όσα βλέπουμε να φεύγουν από σπίτια, πλατείες και ταράτσες το Πάσχα, την Πρωτοχρονιά, σε πάρτι, βαφτίσια, γάμους και άλλες εκδηλώσεις και
  • F4 εντάσσονται τα επαγγελματικά πυροτεχνήματα και απαγορεύεται η πώληση σε άτομα που δεν είναι επαγγελματίες τεχνίτες καύσης πυροτεχνημάτων -και άρα έχουν την ανάλογη αστυνομική άδεια και προϋποθέτουν διάφορα, όπως πιστοποιητικό ιατρού ειδικότητας νευρολόγου-ψυχιάτρου ή παθολόγου.

Aναλυτικά όσα προβλέπονται για τα πυροτεχνήματα:

pyrotexnimata

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα