Γαλλία: Πάντα πρώτη η ακροδεξιά στις δημοσκοπήσεις

Διαβάζεται σε 2'
Μαρίν Λεπέν
Μαρίν Λεπέν AP Photo Daniel Cole

Η άκρα δεξιά εξακολουθεί να προηγείται στις δημοσκοπήσεις μόλις μία εβδομάδα πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία.

Μια εβδομάδα πριν από τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, η άκρα δεξιά εισέρχεται στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου-αστραπή, έχοντας την πρώτη θέση στις δημοσκοπήσεις, και προσπαθεί να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία, ακολουθούμενη από την αριστερά και το προεδρικό στρατόπεδο, το οποίο, σε μεγάλη απόσταση, ζητεί ένα «δημοκρατικό άλμα» κατά των άκρων.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Εθνικός Συναγερμός (RN, άκρα δεξιά) και οι σύμμαχοί του, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του κόμματος της κεντροδεξιάς “Οι Ρεπουμπλικάνοι” Ερίκ Σιοτί, συγκεντρώνει μεταξύ 35,5 και 36% των ψήφων, δείχνουν την Κυριακή αντίστοιχα δημοσκόπηση του Elabe για την εφημερίδα La Tribune και άλλη του ινστιτούτου Ipsos για την εφημερίδα Le Parisien και τον ραδιοσταθμό Radio France.

Το RN προηγείται του Νέου Λαϊκού Μετώπου, συμμαχίας κομμάτων της αριστεράς (27 ως 29,5%) και του στρατοπέδου του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν (19,5 ως 20%).

Προτού εισέλθει στην δεύτερη και τελευταία εβδομάδα αυτής της προεκλογικής περιόδου-αστραπή, ο πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού Ζορντάν Μπαρντελά επιδιώκει να παίξει το χαρτί του πνεύματος συμφιλίωσης και ενότητας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Journal du Dimanche (JDD).

«Εγώ θέλω να συμφιλιώσω τους Γάλλους και να είμαι ο πρωθυπουργός όλων των Γάλλων, αδιακρίτως», δηλώνει, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα αποδεχθεί τη θέση αν δεν εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές.

Αν το επιτύχει, δεσμεύεται να είναι ο «πρωθυπουργός όλων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που δεν θα με έχουν ψηφίσει» και υπόσχεται να «σέβεται όλους τους Γάλλους, όποιοι κι αν είναι και από όπου κι αν προέρχονται».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα