Κόμμα χωρίς όργανα και… αντιρρήσεις σχεδιάζει ο Κασσελάκης

Διαβάζεται σε 4'
Ο Στέφανος Κασσελάκης
Ο Στέφανος Κασσελάκης Dimitris Kapantais / SOOC

Σύγκρουση στον ΣΥΡΙΖΑ προδιαγράφουν οι προθέσεις του προέδρου του κόμματος. Υπαινιγμοί κατά Τσίπρα, ενώ αφήνεται να εννοηθεί πως το οικονομικό πρόβλημα θα λυθεί με επώνυμους “σπόνσορες”.

Κατάργηση οργάνων, «οράματα» κυβερνήσεων με εξωκοινοβουλευτικούς, σαφή δείγματα για επώνυμους οικονομικούς «σπόνσορες» αλλά και υπαινιγμούς εναντίον του Αλέξη Τσίπρα, περιλαμβάνει το σχέδιο του Στέφανου Κασσελάκη, με το οποίο θα προσπαθήσει να ξεπεράσει την εσωκομματική κρίση που δημιούργησε το αρνητικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Το σχέδιο περιέγραψε ο ίδιος από τις ΗΠΑ, σε ανάρτηση 2.000 λέξεων στα social media, ενώ δεν έχει ακόμη καθορισθεί το πότε θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για την αποτίμηση του αποτελέσματος. Οι βασικοί άξονες κινούνται στη λογική του «κόμματος Ι.Χ», στο οποίο και έχει αποσπασματικά αναφερθεί και στο παρελθόν ο Στέφανος Κασσελάκης. Όμως, πλέον προστίθεται μια ξεκάθαρη διάθεση σύγκρουσης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, αξιοπρόσεκτο είναι πως από τις αναφορές του Στέφανου Κασσελάκη λείπει το θέμα της ανασύνθεσης του χώρου της Κεντροαριστεράς. Παρά το γεγονός ότι μετεκλογικά έχει αναδειχθεί σε Νο1 αίτημα των ψηφοφόρων του χώρου.

Τέρμα τα όργανα

Στην ανάρτησή του ο Στέφανος Κασσελάκης, ξεκαθάρισε ότι στοχεύει στην κατάργηση των έως τώρα εκλεγμένων οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή την Κεντρική Επιτροπή και την Πολιτική Γραμματεία.

Επικαλούμενος μάλιστα το ψηφιακό ερωτηματολόγιο στο οποίο, όπως ο ίδιος ανέφερε, συμμετείχαν 8.000 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ (δηλαδή ποσοστό πολύ μικρότερο του … 5% των μελών που φέρεται να έχει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης). Με βάση αυτό δηλώνει ότι «Το 83% των μελών ΔΕΝ είναι ικανοποιημένο με την ανταπόκριση των οργάνων».

Επίσης, σε άλλο σημείο της ανάρτησης κάνει λόγο για «μικρότερα και ευέλικτα όργανα», ενώ παράλληλα είναι γνωστή η εκτίμηση του Στέφανου Κασσελάκη για την ανάγκη οργάνων όπως τα think tanks που έχουν ήδη δημιουργηθεί και στελεχώνονται με απόφαση του προέδρου.

Τέλος, ο Στέφανος Κασσελάκης διαφαίνεται πως σχεδιάζει και …επιθετικές αλλαγές σε πρόσωπα, αναφέροντας πως εφεξής «μερικές καριέρες τελειώνουν, μερικές καριέρες αρχίζουν. C’est la vie…»

Τα οικονομικά

Ιδιαίτερη εντύπωση κάνουν οι αναφορές του Στέφανου Κασσελάκη στα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ. Με προτάσεις που -όπως φαίνεται- οδηγούν στην λογική του να αποκτήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης… χρηματοδότες με ονοματεπώνυμο. Δηλαδή κάποιου είδους «σπόνσορες», όπως άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κατηγορήσει στο παρελθόν τη ΝΔ, όταν στους δωρητές προς το κυβερνητικό κόμμα εντοπίστηκαν επιχειρηματίες με συγκεκριμένες δραστηριότητες.

Στην ανάρτησή του ο Στέφανος Κασσελάκης περιγράφει ένα οικονομικό πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας πως «έχουμε πολύ μεγάλα ανοίγματα σε προμηθευτές». Παράλληλα, όμως, αποκλείει την καταφυγή στην τραπεζική χρηματοδότηση επισημαίνοντας πως «ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει ποτέ δάνειο από τράπεζα».

Αν αυτό συνδυαστεί με την πληροφόρηση που παρασχέθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα έχει συναντήσεις με επιχειρηματίες στις ΗΠΑ για την αναζήτηση χρηματοδότησης του ινστιτούτου που θα δημιουργήσει, τότε εύλογα καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα καταφύγει σε τέτοιου είδους ενισχύσεις. Άλλωστε στην ανάρτησή του ο Στέφανος Κασσελάκης τονίζει πως «ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει άγνωστες πηγές χρηματοδότησης», δήλωση που κάθε άλλο παρά αποκλείει τις… «γνωστές» πηγές.

Στην ίδια ανάρτηση βέβαια αφήνεται να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν περικοπές στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Στέφανος Κασσελάκης μιλά για «επίπονη διαδικασία εξορθολογισμού». Προσθέτοντας πως «έχουμε τακτοποιήσει όσο ήταν δυνατόν τα έξοδα του κόμματος με βάση τις υπάρχουσες δομές» αφήνοντας σαφές υπονοούμενο ότι κάποιες από αυτές τις «δομές» θα καταργηθούν.

Υπαινιγμοί κατά Τσίπρα

Στο πεδίο των οικονομικών σαφέστατοι είναι και οι υπαινιγμοί για την περίοδο της προεδρίας του Αλέξη Τσίπρα. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του Στέφανου Κασσελάκη σύμφωνα με την οποία «δυστυχώς παρέλαβα ένα χάος». Φράση γνωστή για την οξύτητά της στην ελληνική πολιτική επικαιρότητα, όταν ανταλλάσσονται καταγγελίες ανάμεσα σε κόμματα που μετέχουν στην κυβερνητική εναλλαγή.

Στην ίδια κατηγορία, των υπαινιγμών εναντίον του Αλέξη Τσίπρα, πολλοί κατατάσσουν και όσα είπε ο Στέφανος Κασσελάκης για το πρόγραμμα του κόμματος. Επισημαίνοντας πως «δεν πρόκειται αυτήν τη φορά να έχουμε ένα προεκλογικό πρόγραμμα της τελευταίας στιγμής, ένα copy paste από τα διάφορα τμήματα του κόμματος, με ισορροπίες μεταξύ των διαφόρων «τάσεων», και χωρίς επαρκή κοστολόγηση».

Οράματα

Τέλος, παρά το 14,7% που συγκέντρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές, ο Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται πως συνεχίζει να «οραματίζεται» τον εαυτό του ως πρωθυπουργό. Μάλιστα, έκανε λόγο και για το είδος της κυβέρνησης που θα επιθυμούσε, δημιουργώντας προβληματισμό για τις αντιλήψεις του. Κυρίως επειδή φαίνεται να υποστηρίζει την ανάγκη…. απόστασης της εκτελεστικής εξουσίας από την λαϊκή κρίση.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά: «Έχω ένα όραμα για κυβέρνηση κυρίως εξωκοινοβουλευτικών υπουργών. Θεωρώ ότι υπάρχουν αντικρουόμενα κίνητρα όταν ένας υπουργός έχει εξουσία και συγχρόνως κυνηγά σταυρούς τοπικά. Θα ήθελα λοιπόν όποιος βουλευτής είναι να γίνει υπουργός, να είναι έτοιμος να θυσιάσει την έδρα του».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα