ΝΔ: Οι βουλευτές λένε τα παράπονα τους σήμερα στον Μητσοτάκη

Διαβάζεται σε 5'
ΝΔ: Οι βουλευτές λένε τα παράπονα τους σήμερα στον Μητσοτάκη
INTIME

Η ΚΟ της ΝΔ συνεδριάζει σήμερα για να συζητήσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Ποιοι βουλευτές θέλουν να ζητήσουν το λόγο, τι θα τους πει ο πρωθυπουργός

Σε κλίμα έντονης ανησυχίας και εσωκομματικής κριτικής μετά το 28% στις ευρωεκλογές συνεδριάζει σήμερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Για πρώτη φορά μάλιστα εδώ και καιρό, γαλάζιοι βουλευτές αναμένεται να ζητήσουν το λόγο για να εκφράσουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη τις διαφωνίες τους με κεντρικές κυβερνητικές πολιτικές. Η ΚΟ άλλωστε συγκαλείται μετά από αιτήματα βουλευτών της ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του αναμένεται να επιχειρήσει να δείξει ότι ακούει τα μέλη της ΚΟ ως “αγγελιοφόρους” της γαλάζιας βάσης. Αλλά έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι δεν θα εγκαταλείψει τη στρατηγική της διεύρυνσης, την οποία πολλοί καταγγέλουν ως “πασοκοποίηση της ΝΔ”.

Ενώ σχολίασε ότι η ΝΔ δεν θα επιστρέψει σε λογικές ιδεολογικής περιχαράκωσης τις οποίες πλήρωσε ακριβά στο παρελθόν. Αναφορά που ερμηνεύθηκε ως αιχμή για το 18% της ΝΔ το 2012 επί Αντώνη Σαμαρά και απάντηση σε όσους ζητούν “δεξιά” στροφή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης διαβεβαίωσε χθες στο πλαίσιο του briefing ότι θα δοθεί ο λόγος σε όσους βουλευτές το επιθυμούν. Έσπευσε όμως να προσθέσει ότι: “Στο τέλος της ημέρας θα προχωρήσουμε μπροστά, όπως μας το ζήτησαν οι πολίτες, με την ψήφο ή την αποχή τους”.

Ενώ – στη γραμμή του Μαξίμου – υποστήριξε ότι τα θετικά εκλογικά αποτελέσματα των τελευταίων ετών οφείλονται και στον αγώνα των βουλευτών και των παραδοσιακών μελών της ΝΔ, αλλά και στο γεγονός ότι “έχουν έρθει νέα στελέχη τα τελευταία χρόνια στο κόμμα και έχουν μεγαλώσει τη ΝΔ”.

Η λαϊκή δεξιά παίρνει το όπλο της

Με την άποψη αυτή όμως διαφωνούν όπως αναφέρθηκε πολλά στελέχη. Μεταξύ αυτών ο βουλευτής Α Αθηνών, Νικήτας Κακλαμάνης, που έχει ασκήσει πολλάκις δημοσίως κριτική και θα ζητήσει το λόγο για να επαναλάβει και θεσμικά τις ενστάσεις του.

“Η παραδοσιακή, η γνήσια λαϊκή δεξιά είχε προ πολλού παραγκωνιστεί από ένα αυτοσχέδιο παράρτημα του ΠΑΣΟΚ εντός της παράταξης”, έχει δηλώσει μεταξύ άλλων ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, ο οποίος κάρφωσε “επαγγελματίες του κέντρου που λιαζόντουσαν”.

Έχει επίσης υποστηρίξει την ανάγκη για “επιστροφή στις ρίζες της ΝΔ”, αναφερόμενος όμως στον κοινωνικό φιλελευθερισμό και όχι σε δεξιά στροφή ή συνθήματα τύπου “πατρίς- θρησκεία- οικογένεια”. Ο κ. Κακλαμάνης άλλωστε θεωρεί ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών οφείλεται στην κατάσταση με ακρίβεια, υγεία και δημόσια ασφάλεια.

Στη συνεδρίαση της ΚΟ προτίθεται επίσης να τοποθετηθεί ο βουλευτής Ροδόπης, Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος έδωσε μία πρόγευση σε συνέντευξη του στην εφημερίδα “Μακεδονία”. Εκτίμησε ειδικότερα ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών οφείλεται “κάποιες επιλογές ή αστοχίες κυβερνητικών στελεχών που μας απομάκρυναν από αξιακές και ταυτοτικές θέσεις της ιστορικής και ανθεκτικής μας παράταξης”.

Ο ανασχηματισμός δεν έφερε εσωκομματική ηρεμία

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα το νόμο για το γάμο ομόφυλων ζευγαριών, την κατάργηση του αφορολόγητου, καθυστερήσεις στην καταβολή κοινοτικών χρηματοδοτήσεων στους αγρότες, αλλά και “μεμονωμένα φαινόμενα αλλαζονικής ή υποκριτικής συμπεριφοράς κάποιων στελεχών”. Ενώ σχολίασε ότι ο ανασχηματισμός τελικά θα ξυπνήσει αντανακλαστικά στην ΚΟ της ΝΔ. 

“Καλοί οι ανασχηματισμοί – ιδιαίτερα όταν υπάρχουν πρόσωπα που προκαλούν με τη συμπεριφορά τους ή δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες- αλλά το μείζον είναι οι πολιτικές”, υποστήριξε από την πλευρά του ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος, με άρθρο του στα Νέα.

Κατήγγειλε μάλιστα και εκείνος “συμπεριφορές κυβερνητικών μανδαρίνων” και ανεπάρκεια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην διαχείριση των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων. Επίσης υποστήριξε ότι “η σταθερή βάση” της ΝΔ θεώρησε ότι ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών “έθιξε ταυτοτικά στοιχεία της παράταξης μας”.

Η σαμαρική δεξιά αντεπιτίθεται

Στη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ φέρεται επίσης να θέλει να τοποθετηθεί ο Θάνος Πλεύρης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, που είχε εκφράσει έντονες διαφωνίες με το γάμο ομόφυλων ζευγαριών, επίσης έχει υποστηρίξει ότι υπήρξε δυσαρέσκεια στη δεξιά βάση για το ζήτημα. Αλλά και ότι στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο η ακρίβεια και το φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών.

Ο κ. Πλεύρης δεν είναι ο μόνος από το σαμαρικό στρατόπεδο που αναμένεται να πάρει το λόγο στην ΚΟ. Αναμένεται επίσης να τοποθετηθούν και άλλοι σαμαρικοι βουλευτές όπως ο Κώστας Βλάσης και Στρατος Σιμόπουλος.

Μεταξύ αυτών που σχεδιάζουν να μιλήσουν συγκαταλέγονται επίσης ο “ελεύθερος σκοπευτής” Μάριος Σαλμάς και ο καραμανλικός Γιώργος Βλάχος. Ενώ μένει να φανεί εάν θα απαντήσουν στην κριτική σαμαρικών και καραμανλικών, οι μητσοτακικοί βουλευτές και βεβαίως τι θα πει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Υπενθυμίζεται δε ότι την ερχόμενη Δευτέρα 1η Ιουλίου, οι πρώην πρωθυπουργοί, Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, θα πραγματοποιήσουν ομιλίες στην παρουσίαση του βιβλίου του Μανώλη Κοττάκη “Οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή”. Οι έμμεσες ή άμεσες αναφορές τους στην εξωτερική πολιτική και την ιδεολογία της ΝΔ αναμένονται φυσικά με ενδιαφέρον και ήδη έχει προκληθεί αναστάτωση στο Μαξίμου.

Ο κ. Μαρινάκης πάντως χθες στο briefing επικαλέστηκε άγνοια ερωτηθείς εάν έχει προσκληθεί στην εκδήλωση ο κ. Μητσοτάκης και εάν θα πάει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα