Ο Τζούλιαν Ασάνζ και επίσημα ελεύθερος – Επιστρέφει στην Αυστραλία
Διαβάζεται σε 6'Τον δρόμο της επιστροφής στην Αυστραλία είναι πλέον ελεύθερος να πάρει ο Τζούλιαν Ασάνζ, αφού δικαστήριο στη νήσο Σαϊπάν επικύρωσε τη συμφωνία του ιδρυτή του WikiLeaks με την αμερικανική δικαιοσύνη.
- 26 Ιουνίου 2024 08:26
Αναχώρησε αεροπορικώς για την Καμπέρα της Αυστραλίας ο Τζούλιαν Ασάνζ, λίγες ώρες αφότου ομολόγησε την ενοχή του ενώπιον δικαστηρίου στη Σαϊπάν, στις Βόρειες Μαριάνες Νήσους, αναφέρει το WikiLeaks σε ανάρτηση στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).
Δικαστήριο της Σαϊπάν επικύρωσε τη συμφωνία του Τζούλιαν Ασάνζ με την αμερικανική δικαιοσύνη, που προέβλεπε ομολογία ενοχής από τον ιδρυτή του WikiLeaks για “συνωμοσία με στόχο την απόκτηση και αποκάλυψη πληροφοριών που αφορούν την εθνική ασφάλεια” και την καταδίκη του σε φυλάκιση 62 μηνών, ποινή που έχει ήδη εκτίσει στη Βρετανία.
Κατά τη διάρκεια της τρίωρης ακρόασης, ο Τζούλιαν Ασάνζ ομολόγησε την ενοχή του για συνωμοσία με στόχο την απόκτηση και αποκάλυψη διαβαθμισμένων εγγράφων εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, όπως προέβλεπε η συμφωνία.
“Εργαζόμενος ως δημοσιογράφος ενθάρρυνα την πηγή μου να παράσχει πληροφορίες που φέρονταν να είναι απόρρητες, προκειμένου να τις δημοσιοποιήσω“, είπε στο δικαστήριο. “Πίστευα ότι η Πρώτη Τροπολογία προστάτευε αυτήν τη δραστηριότητα, αλλά αποδέχομαι ότι ήταν… παραβίαση του νόμου περί κατασκοπείας“, συμπλήρωσε ο Ασάνζ.
Για μία ιστορική ημέρα έκανε λόγο η δικηγόρος του ιδρυτή του WikiLeaks, Τζένιφερ Ρόμπινσον, μιλώντας στους δημοσιογράφους έξω από το δικαστήριο της νήσου Σαϊπάν, όπου επικυρώθηκε η συμφωνία, αναφέροντας πως “ύστερα από 14 χρόνια νομικών μαχών, ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος να πάει στο σπίτι του”.
Η δικαστής Ραμόνα Μανγκλόνα έκανε δεκτή την ομολογία ενοχής του για συνωμοσία με στόχο την απόκτηση και αποκάλυψη διαβαθμισμένων εγγράφων εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, και τον άφησε ελεύθερο λόγω της ποινής που είχε ήδη εκτίσει σε βρετανική φυλακή.
Ο 52χρονος Ασάνζ αναχωρεί από τη Σαϊπάν με ιδιωτικό τζετ για την Καμπέρα της Αυστραλίας, συνοδευόμενος από τους αυστραλούς πρεσβευτές σε ΗΠΑ και Βρετανία.
“Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα”, τόνισε η συνήγορος υπεράσπισης Τζένιφερ Ρόμπινσον. “Είναι μια μεγάλη ανακούφιση για τον Τζούλιαν Ασάνζ… για τους φίλους του, την οικογένεια, τους υποστηρικτές του, για εμάς, για όποιον πιστεύει στην ελευθερία του λόγου σε όλον τον κόσμο… ότι μπορεί πλέον να επιστρέψει στην Αυστραλία και να ξανασμίξει με την οικογένειά του”, συμπλήρωσε.
Ο Ασάνζ δεν είναι “ήρωας”, λέει η αντιπολίτευση
Ο εκπρόσωπος της αυστραλιανής αντιπολίτευσης για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων, Τζέιμς Πάτερσον, λέει ότι ο ιδρυτής του WikiLeaks δεν πρέπει να λατρεύεται μετά το σημερινό αποτέλεσμα.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο Sky News, “ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν είναι ήρωας, αλλά είναι ευπρόσδεκτο ότι αυτό επιτέλους τελείωσε.
Ο λόγος για τον οποίο συνεχιζόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι ότι απέφευγε νόμιμα αιτήματα έκδοσης. Είναι προς τιμήν των Ηνωμένων Πολιτειών ότι δείχνουν τέτοια επιείκεια απέναντι σε κάποιον που κατηγορείται για ένα τόσο σοβαρό έγκλημα”. Η δήλωση έρχεται μετά τα σχόλια της Τζέιν Χιουμ, επίσης μέλος της αντιπολίτευσης, η οποία δήλωσε ότι ο Ασάνζ δεν ήταν “κανένας ήρωας” της, χαιρετίζει όμως την επιστροφή του: “Χαιρόμαστε πολύ που τον βλέπουμε να επιστρέφει στην Αυστραλία, αλλά δεν νομίζω ότι η λατρεία του ήρωα είναι η κατάλληλη απάντηση”.
Ο ιδρυτής του WikiLeaks παρέμεινε έγκλειστος για πέντε χρόνια στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς, αφότου πέρασε τα προηγούμενα επτά χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.
Το χρονικό της υπόθεσης Ασάνζ
Η υπόθεση του Τζούλιαν Ασάνζ ξεκινά περίπου την ίδια εποχή που έγιναν οι διαβόητες αποκαλύψεις των Wikileaks.
Αύγουστος 2010 – Η σουηδική εισαγγελία εκδίδει ένταλμα σύλληψης για τον Ασάνζ με κατηγορίες για βιασμό και μία για παρενόχληση – ισχυρισμοί που ο ίδιος απορρίπτει ως “αβάσιμους”
Δεκέμβριος 2010 – Ο Ασάνζ συλλαμβάνεται στο Λονδίνο και αποφυλακίζεται με εγγύηση στη δεύτερη προσπάθειά του
Μάιος 2012 – Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου αποφασίζει ότι πρέπει να εκδοθεί στη Σουηδία για να υποβληθεί σε ανάκριση
Ιούνιος 2012 – Ο Ασάνζ βρίσκει καταφύγιο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. Αργότερα ο Ισημερινός του παρέχει άσυλο.
Απρίλιος 2017 – Ο γενικός εισαγγελέας της Αμερικής δηλώνει ότι η σύλληψη του Ασάνζ αποτελεί “προτεραιότητα” για τις ΗΠΑ
Μάιος 2017– Η Σουηδία ανακοινώνει ότι η έρευνα για βιασμό του Ασάνζ σταματά, αφού προηγουμένως είχε σταματήσει άλλες έρευνές της
Νοέμβριος 2018 – Αποκαλύπτεται ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατέθεσε κρυφά κατηγορίες εναντίον του
Απρίλιος 2019 – Ο Ασάνζ συλλαμβάνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την ανάκληση της απόφασης για χορήγηση ασύλου από την κυβέρνηση του Εκουαδόρ. Κρίνεται ένοχος για παραβίαση του νόμου σχετικά με την εγγύηση και οδηγείται στη φυλακή Belmarsh
Μάιος 2019 – Ο Ασάνζ καταδικάζεται σε φυλάκιση 50 εβδομάδων. Συνεχίζει να κρατείται και μετά την έκτιση της ποινής
Ιανουάριος 2021 – Δικαστής αποφασίζει ότι ο Ασάνζ δεν μπορεί να εκδοθεί στις ΗΠΑ
Δεκέμβριος 2021 – Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κερδίζει την προσφυγή για την ανατροπή της απόφασης για τη μη έκδοση του Ασάνζ
Απρίλιος 2022 – Ο υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου υπογράφει το ένταλμα έκδοσης του Ασάνζ, αφού δεν του δίνεται άδεια να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του Δεκεμβρίου 2021. Τον Ιούλιο, ασκεί έφεση κατά της τελευταίας διαταγής έκδοσης
Ιούνιος 2023 – Ο Ασάνζ χάνει την τελευταία έφεση για την έκδοσή του
Μάιος 2024 – Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου αποφασίζει ότι μπορεί να ασκήσει νέα έφεση έκδοσης
Ιούνιος 2024 – Ο Ασάνζ αποφυλακίζεται με εγγύηση και απελευθερώνεται από τη φυλακή μετά από διαπραγματεύσεις με τις αμερικανικές αρχές για συμφωνία