Ο Τζούλιαν Ασάνζ επέστρεψε ελεύθερος στην Αυστραλία

Διαβάζεται σε 4'
Ο ιδρυτής των WikiLeaks Τζουλιάν Ασάνζ
Ο ιδρυτής των WikiLeaks Τζουλιάν Ασάνζ φτάνει στην Αυστραλία AP Photo/Rick Rycroft

Μετά από 14 χρόνια, ο Τζούλιαν Ασάνζ επέστρεψε ελεύθερος στην Αυστραλία.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ επέστρεψε στην πατρίδα του, την Αυστραλία, ύστερα πό 14 χρόνια δικαστικών περιπετεών, φυλάκισης και παραμονής στην Αγγλία.

Το ιδιωτικό αεροσκάφος που τον μετέφερε προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Καμπέρα, όπου τον υποδέχτηκαν η σύζυγός του, τα δύο παιδιά τους και οι γονείς του, μαζί με άλλους συγγενείς και φίλους.

Ο ιδρυτής των WikiLeaks Τζουλιάν Ασάνζ
AP Photo/Rick Rycroft

Μαζί του στο αεροσκάφος βρισκόταν και ο πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας και νυν πρέσβης της Αυστραλίας στις ΗΠΑ Κέβιν Ραντ, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην τελική έκβαση.

Όπως έχει αποκαλυφθεί πλέον επισήμως μετά την απελευθέρωση του το πρωί -τοπική ώρα- από το αμερικανικό δικαστήριο στη Βόρειο Μαριάνα στον Ειρηνικό Ωκεανό μέσω των δικηγόρων του, η Αυστραλία για αρκετά μεγάλο διάστημα, υπό την παρούσα κυβέρνηση με πρωθυπουργό των Άντονι Αλμπανίζι, άσκησε πιέσεις και εφάρμοσε μυστική διπλωματία σε όλα τα επίπεδα προς τις ΗΠΑ για να επιτευχθεί η τελική συμφωνία με την κυβέρνηση και συγκεκριμένα η ποινή να είναι τόση ώστε να συμψηφιστεί με την φυλάκιση που έχει ήδη τελεστεί στις Αγγλικές φυλακές.

Ο Τζουλιάν Ασάνζ αγκαλιάζει τη σύντροφό του
Ο Τζουλιάν Ασάνζ αγκαλιάζει τη σύντροφό του AP Photo/Rick Rycroft

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών στο Κοινοβούλιο, μετά την αναχώρηση του Τζούλιαν Ασάνζ για την Αυστραλία, εξέφρασε την ικανοποίησή του, υπογραμμίζοντας: «Ανεξάρτητα από τις απόψεις του καθενός για τον Ασάνζ και τις ενέργειές του, αυτή η υπόθεση διήρκησε υπερβολικά πολύ και έπρεπε να φτάσει στο τέλος της.

Η Αυστραλία, μέσω της κυβέρνησής μου, έλαβε τα αναγκαία μέτρα για να επιτύχει αυτό το αποτέλεσμα, και αυτό αποτελεί ένα καλό παράδειγμα του πώς η χώρα μας ενδιαφέρεται για τους πολίτες της και για όσα τους συμβαίνουν στο εξωτερικό».

Παράλληλα, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αυστραλία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ευχαριστεί την Αυστραλία για τη συμβολή και τη βοήθειά της στην επίτευξη αυτής της συμφωνίας.

Το χρονικό της υπόθεσης Ασάνζ

Η υπόθεση του Τζούλιαν Ασάνζ ξεκινά περίπου την ίδια εποχή που έγιναν οι διαβόητες αποκαλύψεις των Wikileaks.

Αύγουστος 2010 – Η σουηδική εισαγγελία εκδίδει ένταλμα σύλληψης για τον Ασάνζ με κατηγορίες για βιασμό και μία για παρενόχληση – ισχυρισμοί που ο ίδιος απορρίπτει ως “αβάσιμους”

Δεκέμβριος 2010 – Ο Ασάνζ συλλαμβάνεται στο Λονδίνο και αποφυλακίζεται με εγγύηση στη δεύτερη προσπάθειά του

Μάιος 2012 – Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου αποφασίζει ότι πρέπει να εκδοθεί στη Σουηδία για να υποβληθεί σε ανάκριση

Ιούνιος 2012 – Ο Ασάνζ βρίσκει καταφύγιο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. Αργότερα ο Ισημερινός του παρέχει άσυλο.

Απρίλιος 2017 – Ο γενικός εισαγγελέας της Αμερικής δηλώνει ότι η σύλληψη του Ασάνζ αποτελεί “προτεραιότητα” για τις ΗΠΑ

Μάιος 2017– Η Σουηδία ανακοινώνει ότι η έρευνα για βιασμό του Ασάνζ σταματά, αφού προηγουμένως είχε σταματήσει άλλες έρευνές της

Νοέμβριος 2018 – Αποκαλύπτεται ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατέθεσε κρυφά κατηγορίες εναντίον του

Απρίλιος 2019 – Ο Ασάνζ συλλαμβάνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την ανάκληση της απόφασης για χορήγηση ασύλου από την κυβέρνηση του Εκουαδόρ. Κρίνεται ένοχος για παραβίαση του νόμου σχετικά με την εγγύηση και οδηγείται στη φυλακή Belmarsh

Μάιος 2019 – Ο Ασάνζ καταδικάζεται σε φυλάκιση 50 εβδομάδων. Συνεχίζει να κρατείται και μετά την έκτιση της ποινής

Ιανουάριος 2021 – Δικαστής αποφασίζει ότι ο Ασάνζ δεν μπορεί να εκδοθεί στις ΗΠΑ

Δεκέμβριος 2021 – Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κερδίζει την προσφυγή για την ανατροπή της απόφασης για τη μη έκδοση του Ασάνζ

Απρίλιος 2022 – Ο υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου υπογράφει το ένταλμα έκδοσης του Ασάνζ, αφού δεν του δίνεται άδεια να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του Δεκεμβρίου 2021. Τον Ιούλιο, ασκεί έφεση κατά της τελευταίας διαταγής έκδοσης

Ιούνιος 2023 – Ο Ασάνζ χάνει την τελευταία έφεση για την έκδοσή του

Μάιος 2024 – Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου αποφασίζει ότι μπορεί να ασκήσει νέα έφεση έκδοσης

Ιούνιος 2024 – Ο Ασάνζ αποφυλακίζεται με εγγύηση και απελευθερώνεται από τη φυλακή μετά από διαπραγματεύσεις με τις αμερικανικές αρχές για συμφωνία

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα