“Πυροτεχνήματα” της 4ης Ιουλίου στον ΣΥΡΙΖΑ
Διαβάζεται σε 6'Την ημέρα της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας ξεκινούν οι συνεδριάσεις των οργάνων του κόμματος. Αναμένονται συγκρούσεις για την δομή του κόμματος, το «μαύρο χρήμα», την «Αυγή» αλλά και τις αιχμές για τον Αλέξη Τσίπρα.
- 27 Ιουνίου 2024 06:10
Την ημέρα το εορτασμού της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας «ξεκινούν τα όργανα» στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Στέφανος Κασσελάκης συγκαλεί την Πολιτική Γραμματεία την Πέμπτη 4 Ιουλίου, ενώ θα ακολουθήσει 3 ημέρες αργότερα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, σε ένα πολύ βαρύ κλίμα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Μετά από ένα μήνα
Αξίζει να σημειωθεί ότι θα είναι η πρώτη συλλογική διαδικασία αποτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος, κάτι λιγότερο από ένα μήνα μετά τις κάλπες της 9ης Ιουνίου που οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ σε απώλεια 3 ποσοστιαίων μονάδων και 360.000 ψηφοφόρων. Αφού σε αυτές δεν μπορεί να συμπεριληφθεί η πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, αφού οι βουλευτές …δεν πήραν καν τον λόγο.
Αντικειμενικά, όμως, εκτός από τα συμπεράσματα της κάλπης, την αξιωματική αντιπολίτευση θα απασχολήσει και η «επόμενη μέρα». Αφού ήδη με ανάρτησή του ο Στέφανος Κασσελάκης έχει προαναγγείλει τις αλλαγές που θέλει να δρομολογήσει στο κόμμα, δίχως σε αυτές να συμπεριλαμβάνει συγκεκριμένες κινήσεις για την ανασύνθεση της κεντρο-αριστεράς που (δημοσκοπικά τουλάχιστον) φαίνεται να αποτελεί αίτημα των ψηφοφόρων του χώρου.
Αντιδράσεις
Το εκλογικό αποτέλεσμα και στη συνέχεια η «σοσιαλμιντιακή» εισήγηση του Στέφανου Κασσελάκη, που συνοδεύθηκε από αναφορές σε «μαύρο χρήμα» και υπαινιγμούς εναντίον του Αλέξη Τσίπρα, έχουν ήδη δρομολογήσει αντιδράσεις. Άλλωστε και η συνεδρίαση της Π.Γ και της Κ.Ε φαίνεται πως ορίστηκε και υπό την πίεση στελεχών που διένειμαν κείμενο συλλογής υπογραφών με ανάλογο αίτημα.
Θυμίζουμε ότι ήδη με δημόσια δήλωσή τους έχουν αποχωρήσει από τα όργανα του κόμματος ο Διονύσης Τεμπονέρας μαζί με τους Χάρη Τσιόκα και Αντώνη Κοτσακα. Καταθέτοντας παράλληλα πλατφόρμα προγραμματικής σύγκλισης με τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς. Με αντικείμενο το ίδιο θέμα έχουν ζητήσει εσωτερικό δημοψήφισμα οι Γιάννης Ραγκούσης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος, με τον τελευταίο μάλιστα να απομακρύνεται από την έμμισθη θέση που κατείχε ως στέλεχος του κόμματος.
Ανάλογη πρακτική ακολουθήθηκε και στην περίπτωση του Γιώργου Τσίπρα. Στελέχους που είχε στηρίξει την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη. Επίσης, έμμεσες αναφορές σε διαγραφή έχουν γίνει στον Χρήστο Σπίρτζη, που ασκεί δριμεία κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη μιλώντας για εξαιρετικά αρνητικό αποτέλεσμα στις εκλογές που καταδεικνύει ότι ο νυν πρόεδρος δεν μπορεί να οδηγήσει περεταίρω το κόμμα.
Αυτά, ενώ πολλά στελέχη του χώρου έχουν εμμέσως πλην σαφώς αντιδράσει στην έμμεση -πλην όμως σφοδρή- κριτική που έχει ασκηθεί στην περίοδο της προεδρίας του Αλέξη Τσίπρα. Υπενθυμίζεται πως για τα οικονομικά του κόμματος ο Στέφανος Κασσελάκης έχει δηλώσει πως «δυστυχώς παρέλαβα ένα χάος» προσθέτοντας ότι «ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει ποτέ μαύρα». Φράσεις που -αντικειμενικά- θεωρήθηκαν ως αιχμές εναντίον του πρώην πρωθυπουργού. Ανάμεσα στα στελέχη που έχουν εκφράσει έντονο προβληματισμό είναι ο πρώην αναπληρωτής γραμματέας Γιώργος Βασιλειάδης όπως και η Κατερίνα Νοτοπούλου ή ο Κώστας Ζαχαριάδης. Όμως, είναι πολύ περισσότερα τα στελέχη που διαφωνούν με τους προεδρικούς χειρισμούς.
«Ειδική περίπτωση» φαίνεται να αποτελεί ο Παύλος Πολάκης που κρατά μια δική του διακριτή πορεία. Επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση που θα τηρήσει ο Νίκος Παππάς, ο οποίος παρά το ότι έχει θέσει θέμα συμπόρευσης των δυνάμεων της κεντροαριστεράς θεωρείται πως συνεχίζει να στηρίζει την προεδρία του Στέφανου Κασσελάκη.
Για την Αυγή
Στο επίκεντρο του προβληματισμού αναμένεται να βρεθεί και το θέμα του κλεισίματος της καθημερινής έκδοσης της «Αυγής», όπως και των περικοπών που αναμένονται στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο». Κινήσεις ενταγμένες στην «επίπονη διαδικασία εξορθολογισμού» που προανήγγειλε μέσω των social media ο Στέφανος Κασσελάκης.
Μάλιστα, ακόμη και σε αυτό το θέμα ο Στέφανος Κασσελάκης επέρριψε ευθύνες στον Αλέξη Τσίπρα αναφέροντας ότι «η απόφαση για το κλείσιμο του καθημερινού ημερήσιου φύλλου της Αυγής, για να κλείσει το ημερήσιο φύλλο, είχε παρθεί από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ πριν την εκλογή μου ως Πρόεδρος, απλά ο προκάτοχός μου δεν την εφάρμοσε αυτή την απόφαση».
Στα ζητήματα που πρόκειται να βρεθούν στο επίκεντρο του προβληματισμού στις συνεδριάσεις των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης αναμένεται να επιμείνει στην εκτίμηση για θετικό πρόσημο του εκλογικού αποτελέσματος. Όπως δήλωσε άλλωστε σε συνέντευξή του σε ομογενειακό ραδιόφωνο στις εκλογές «ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε αξιοπρεπώς». Προσθέτοντας πως «ο λαός μας είπε στις ευρωεκλογές ότι σας δίνουμε την ευκαιρία να συνεχίσετε να είστε ο μεγάλος πόλος και ο κύριος αντίπαλος της Δεξιάς από εδώ και πέρα».
Παράλληλα, όμως, προτίθεται να δρομολογήσει αλλαγές στη δομή και λειτουργία των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ. Σημείο για το οποίο επίσης υπάρχουν αντιδράσεις. Στην ίδια συνέντευξη ο Στέφανος Κασσελάκης επικαλέστηκε δείγμα 8.0000 μελών του ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας πως «όταν το 86% των μελών του ΣΥΡΙΖΑ στο ερωτηματολόγιο που είχαμε κάνει τον Φεβρουάριο σου λέει ότι θέλει ριζικές αλλαγές και το 83% σου λέει ότι τα όργανα δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες τους, πάει να πει ότι πρέπει να αλλάξουμε τη δομή του κόμματος μας».
Σημείωσε, επίσης, πως «δεν υπάρχει κόμμα το οποίο να είναι one man show. Αλλά ένας ηγέτης ενός πολιτικού χώρου πρέπει να παίρνει και τις πρωτοβουλίες. Γι’ αυτό το λόγο κάνουμε εκλογή Προέδρου και με απ’ ευθείας εκλογή προέδρου από τη βάση, αντί να είναι από τα όργανα».
Το Πόθεν Έσχες;
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως ο Στέφανος Κασσελάκης δεν ήταν σαφής σε ερώτηση που δέχθηκε σχετικά με το πότε προτίθεται να καταθέσει τη Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης (Πόθεν Έσχες). Απάντησε πως «οι πλατφόρμες είναι ένα χάος αυτή τη στιγμή αλλά θα καταθέσουμε όλα τα στοιχεία κανονικά και θα ταιριάζουν απόλυτα με αυτά τα οποία παρουσίασα».
Αυτά, ενώ σε προηγούμενες δηλώσεις του είχε δεσμευθεί ότι θα καταθέσει και θα δημοσιοποιήσει το «Πόθεν Έσχες» του την 1η Ιουλίου, ενώ η σχετική προθεσμία λήγει στις 30 Ιουνίου.