Η Μεσσηνία προτείνει τον οινοτουρισμό ως μορφή εναλλακτικού τουρισμού της Ελλάδας
Διαβάζεται σε 8'Το Messinia Terroirs Wine Festival γίνεται θεσμός που έχει ως στόχο την αναγέννηση του ιστορικού αμπελώνα της Μεσσηνίας
- 01 Ιουλίου 2024 09:00
Τρεις ημέρες γεμάτες γεύσεις και αρώματα είχαν την εμπειρία να ζήσουν όσοι παραβρέθηκαν στο Messinia Terroirs Wine Festival 2024, από τις 14 έως τις 16 Ιουνίου. Το πρόγραμμα Messinia Terroirs έκανε πρεμιέρα πέρυσι, με την επιτυχία του να το εξελίσσει σε θεσμό.
Βασικός χορηγός και υποστηρικτής ήταν η Costa Navarino, με το φεστιβάλ να φιλοξενείται στη Navarino Agora και στα ξενοδοχεία Mandarin Oriental, W Costa Navarino και Navarino Dunes. Έγινε υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, του Δήμου Πύλου – Νέστορος, της ΕΝΟΑΠ και της ΕΔΟΑΟ.
Χορηγός της δράσης προβολής των οινοποιών και της γευσιγνωσίας των κρασιών τους, ήταν το κατάστημα Cellier στη Νavarino Agora, το τυροκομείο Κωσταρέλος, το κατάστημα Spinos be Fresh και το αρτεσιανό νερό Μεσσηνίας Ανδανία.
Το Messinia Terroirs Wine Festival 2024
Το Messinia Terroirs Wine Festival 2024 αποτελεί πρωτοβουλία του κοινωφελούς ιδιωτικού, μη κερδοσκοπικού Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου.
Στόχος είναι η προβολή των οίνων της Μεσσηνίας και η αναγέννηση ενός τόπου με βαθιές ρίζες στην αμπελουργία, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό. Τοπικοί οινοποιοί έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους και να αναδείξουν τα συναρπαστικά πρόσωπα του μεσσηνιακού αμπελώνα.
Ταυτόχρονα, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τους θησαυρούς της μεσσηνιακής γης και να συμβάλλουν στο όραμα της πολύπλευρης αναγέννησης ενός ιστορικού τόπου, ενώ οι επαγγελματίες φιλοξενίας και εστίασης μπορούν να επιλέξουν και να προωθήσουν τα τοπικά προϊόντα μέσα από τις επιχειρήσεις τους.
Στο φετινό Messinia Terroirs συμμετείχαν 16 Μεσσήνιοι οινοπαραγωγοί (Andania Valley, AstirX, BIOVIN – Tsavolakis Wines, Evritos, GiorgosP. Tsamis, Lacules Estate, Navarino Vineyards, Oinotropai Estate, Panagiotopoulos Wines and Spirits, Patsouros Wineryand Vineyards, Stasinopoulos Winery, Κτήμα Δερέσκου, Οινοπηγή, Οινοποιείο Γκότση, Οινοποιείο Νέστωρ και Οινοποιία Ψαρούλη), οι οποίοι παρουσίασαν επιλεγμένες ετικέτες οίνων για γευσιγνωσία σε όλους τους επισκέπτες.
Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλάμβανε επίσης,
- ομιλίες και ενημερώσεις των παραγωγών μέσα από εξειδικευμένα πάνελ ομιλητών,
- masterclasses για επαγγελματίες και οινόφιλους,
- ειδικά σεμινάρια στην αγγλική γλώσσα για τους ξένους επισκέπτες,
- προγράμματα ζωγραφικής με κρασί και κεραμικής για μικρούς και μεγάλους και
- σύγχρονο χορό και μουσικό πρόγραμμα κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου.
Τι κάνει ξεχωριστά τα terroirs της Μεσσηνίας
H σωστή ενημέρωση, η πρόοδος και η προώθηση των παραγωγών ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης που έγινε υπό τον τίτλο «Η ισχύς εν τη ενώσει». Ομιλητές ήταν η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Οινοπαραγωγός, Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Πελοποννήσου (ΕΝΟΑΠ) και ο Εμμανουήλ Γιαμνιαδάκης, Εκτελεστικός Διευθυντής της ΕΝΟΑΠ.
Επίσης, ειδικό πάνελ ασχολήθηκε με το θέμα «Τα χαρισματικά Τerroirs της Μεσσηνίας και τα πρώτα αποτελέσματα του προγράμματος Messinia Terroirs για την αναγέννηση του ιστορικού αμπελώνα της Μεσσηνίας».
Ο καθηγητής Αμπελουργίας στο ΑΠΘ, Δρ Στέφανος Κουνδουράς κατέθεσε τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα του προγράμματος, στο πεδίο της αμπελουργικής και της ερευνητικής δουλειάς και μαζί με τον καθηγητή Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Πάτρας, Δρ Γιώργος Ηλιόπουλος παρουσίασαν το ενδιαφέρον γεωλογικό ανάγλυφο της περιοχής.
Δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στις εμβληματικές διεθνείς ποικιλίες που ευδοκιμούν στην περιοχή και στην ένταξη τους στη νέα εποχή, καθώς και στη σημασία να αποκτήσει σύντομα η Μεσσηνία το δικό της ΠΟΠ, πιθανότατα από το γηγενές Φιλέρι.
Οι τοποθετήσεις και τα συμπεράσματα της τρίωρης αυτής, συζήτησης που συντόνισε η δημοσιογράφος Μερόπη Παπαδοπούλου, περιλάμβανε ερωτήσεις, παρεμβάσεις και τοποθετήσεις παραγωγών κατέδειξαν με σαφήνεια την σπουδαιότητα της Μεσσηνίας ως αμπελουργικού terroir με την δυνατότητα παραγωγής οίνων υψηλής ποιότητας.
Δεδομένων και όσων κατέθεσαν οι προϊστάμενοι των ΔΑΟΚ Τριφυλίας και Μεσσηνίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος και Έφη Γεωργακοπούλου και η ερευνήτρια γεωπόνος MSc της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής, Κατερίνα Δουρβανάκη έγινε ξεκάθαρο πως με ενημέρωση των αμπελουργών και οινοποιών, με συνεργασίες και συνέργειες ιδιωτών και κρατικών φορέων και με υλοποιήσιμες ενέργειες που βασίζονται στη λεπτομερή μελέτη των τοπικών δεδομένων ο Μεσσηνιακός αμπελώνας μπορεί να κατακτήσει τη θέση που του αξίζει στο Ευρωπαϊκό οινικό Πάνθεο.
Ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, Ξενοφώντας Κάππας, διαβεβαίωσε για την μη κερδοσκοπική αρωγή του Ιδρύματος σε όλες τις δράσεις και τις ενέργειες. Τόνισε πως το Messinia Terroirs αποτελεί μία πρωτοβουλία που έχει ως στόχο να προβάλλει την οινική παράδοση της Μεσσηνίας, να αναδείξει το σύγχρονο δυναμικό της και να εμφυσήσει νέα πνοή σε ένα τόπο με βαθιές ρίζες στην αμπελουργία, την ιστορική κληρονομιά και τον πολιτισμό.
Η κατακλείδα ήταν πως οι Μεσσήνιοι οινοπαραγωγοί έχουν τη διάθεση και την απαιτούμενη βοήθεια από την πολιτεία και από το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, ώστε να χαράξουν την νέα αμπελοοινική εποχή της περιοχής.
Ο οινοτουρισμός ως μορφή εναλλακτικού τουρισμού στην Ελλάδα
Στο πρόγραμμα του Messinia Terroirs Wine Festival 2024 υπήρχε και εκδήλωση με θέμα «Οινοτουρισμός και η Τοπική Ανάπτυξη». Τελέστηκε υπό την αιγίδα της Εθνικής Επιτροπής Οινοτουρισμού, ΕΘΕΠΟ και είχε ως κεντρική ομιλήτρια την Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, Οινοποιό, Ξενοδόχο και Πρόεδρο της ΕΘΕΠΟ.
Μεταξύ όσων υπογραμμίστηκαν ήταν πως σε μία περιοχή που αναπτύσσεται τουριστικά και αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους ταξιδιωτικούς προορισμούς στην Ελλάδα, ο οινοτουρισμός πρέπει να αποτελέσει τμήμα των εναλλακτικών μορφών της τουριστικής βιομηχανίας, όντας απόλυτα εναρμονισμένος με τις ποιοτικές υπηρεσίες φιλοξενίας και εμπειρίας που παρέχουν τα μεγάλα θέρετρα της περιοχής.
Ο ρόλος της γυναίκας στον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό
Ο κύκλος συζητήσεων ολοκληρώθηκε με το πάνελ επαγγελματιών γυναικών του χώρου της οινοποιίας και όχι μόνο που αφηγήθηκαν τη δική τους ιστορία.
Η Πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνίδες του Κρασιού, Κορνηλία Αλεξιάδου, η Ιδρύτρια της LIACULTIVATORS – Women in Olive Oil GR, Χριστίνα Στριμπάκου, η Οινολόγος στο Οινοποιείο Νέστωρα, Σταματίνα Τετώρου, η Υπεύθυνη Καφεκοπτείων Σπίνος 1926, Λευκή Σπίνου και η Συνιδρύτρια Women On Top, Πηνελόπη Θεοδωρακάκου τοποθετήθηκαν επί του θέματος «H Γυναίκα στον Πρωτογενή Τομέα και τον Τουρισμό: Προκλήσεις και Λύσεις, για μία Βιώσιμη Συνύπαρξη».
Το συντονισμό ανέλαβε η Ελένη Μπλούχου, Ειδική Γενικής Γραμματέας του “Ελληνίδες του Κρασιού” και εκδότης του “The Wine Lovers”.
Οι συμμετέχουσες ανέδειξαν τα σημαντικά ζητήματα που προκύπτουν, αλλά και τη δύναμη της γυναίκας στα απαιτητικά επαγγελματικά περιβάλλοντα, σήμερα.
Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο του τριήμερου φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν και δύο master classes παρουσία οινόφιλων, επαγγελματιών του χώρου, ακαδημαϊκών, δημοσιογράφων και κλαδικών φορέων αμπέλου και οίνου.
Εισηγητές ήταν ο οινοχόος Νικόλας Γιαννόπουλος (DipWSET), η οινοχόος, WineConsultant and Podcaster Υρώ Κολιακουδάκη (DipWSET) και ο Sommelier και Trainer, Γιώργος Λούκας.
Η αυλαία του Messinia Terroirs Wine Festival 2024 «έπεσε» με ένα ξεχωριστό αποχαιρετιστήριο δείπνο στο εστιατόριο Santorre, στη Navarino Agora, με τίτλο Messinia Terroirs Carte Postale Dinner, στο οποίο παραβρέθηκαν όλοι οι παραγωγοί, οι συντελεστές και οι χορηγοί.
Το Card Postale Dinner είναι μια πρωτότυπη πρόταση του Delio Food Hub. Αναδεικνύει τον παραγωγό και τον κόπο του, σέβεται το περιβάλλον και έχει σε πρώτο πλάνο το zero food waste, μετουσιώνοντας την ιδέα της ενσυνείδητης διατροφής και της βιωσιμότητας σε εμπειρία!
Στο τέλος της βραδιάς, πριν ακουστεί το εις το επανιδείν, όλοι σήκωσαν το ποτήρι με το κρασί από το Μεσσηνιακό αμπελώνα και δεσμεύτηκαν να αποτελεί το Messinia Terroirs ταξίδι νέων γευστικών εμπειριών κάθε χρόνο.