Νέα κίνητρα για να πάνε γιατροί σε νησιά – Πώς θα τους δελεάσει το υπ. Υγείας
Διαβάζεται σε 5'Νέα κίνητρα, οικονομικά και διαβίωσης, θα δοθούν σε γιατρούς για να καλυφθούν άγονες θέσεις σε νησιά. Τι μισθούς θα παίρνουν, τι θα γίνει με το πρόβλημα της στέγης στις άγονες περιοχές.
- 04 Ιουλίου 2024 06:21
Οικονομικά και όχι μόνο θα είναι τα κίνητρα που αναμένεται να δώσει το υπουργείο Υγείας, ώστε να καλυφθούν οι θέσεις γιατρών που προκηρύσσονται και παραμένουν άγονες κυρίως σε νησιά, αλλά και σε ακριτικές περιοχές της χώρας μας.
Μάλιστα, χθες, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε στον Άδωνι Γεωργιάδη το θέμα της επίσπευσης για την ενίσχυση των νησιών με ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, αν και γενικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον υπουργό Υγείας για την ταχύτητα με την οποία προχωρά τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα του.
Άλλωστε έχουμε μπει στον Ιούλιο, ο πληθυσμός στα περισσότερα νησιά έχει πολλαπλασιαστεί λόγω του τουρισμού και το υπουργείο Υγείας δεν έχει κάνει καμία κίνηση για κάλυψη των θέσεων που προκηρύσσονταν και έβγαιναν άγονες τα προηγούμενα χρόνια.
Λίγες ώρες αργότερα, ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας στο 28th Annual Economist Government Roundtable, ανέφερε ότι «είναι ήδη έτοιμες προς υπογραφή δύο κυβερνητικές αποφάσεις (ΚΥΑ), από τις οποίες η μία αφορά τους γιατρούς του ΕΣΥ, στους οποίους δίνεται η δυνατότητα να κάνουν και ιδιωτικό έργο και η δεύτερη στη νέα μορφή κινήτρων για να καλυφθούν τα κενά σε γιατρούς στις άγονες περιοχές της χώρας και τα νησιά».
Αναφερόμενος στο νησί της Κω, ο υπουργός Υγείας είπε ότι «είναι αδιανόητο να έχουμε προκήρυξη 14 φορές, 4 θέσεις για παθολόγους στο νοσοκομείο και να μην υπάρχει ενδιαφέρον, την ίδια ώρα που έχουμε πολλούς ιδιώτες παθολόγους στο νησί, οι οποίοι προφανώς αδιαφορούν για το αν υπάρχουν παθολόγοι να στηρίξουν την δημόσια υγεία».
Παράλληλα, άφησε να εννοηθεί ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί μια νέα, αυστηρή παρέμβαση από την πλευρά του υπουργείου Υγείας, ώστε να εξομαλυνθεί αυτή η κατάσταση που παρατηρείται, τονίζοντας ότι «το σύστημα υγείας είναι ένα πράγμα», υπονοώντας ότι ακολουθούν αποφάσεις που θα ρυθμίσουν αυτό το ζήτημα οριστικά.
Ποια θα είναι τα νέα κίνητρα του υπουργείου Υγείας για τους γιατρούς στα νησιά
Σύμφωνα με πληροφορίες του NEWS 24/7, ένα από τα κίνητρα που θα προβλέπει η νέα ΚΥΑ, είναι επιπλέον 2.000 ευρώ στον μισθό του κάθε γιατρού που θα μετακινηθεί σε νησί.
Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι το καλοκαίρι, δόθηκε στου γιατρούς ως κίνητρο «μπόνους» 1.800 ευρώ καθαρά και στους νοσηλευτές 1.200 ευρώ, αλλά δεν υπήρξε κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα.
Ένα δεύτερο κίνητρο που αναμένεται να περιλαμβάνεται στη νέα ΚΥΑ για τους γιατρούς, είναι το επίδομα ενοικίου.
Μάλιστα, θα ονομάζεται «επίδομα διαβίωσης», καθώς θα είναι κλιμακούμενο και το ύψος του θα υπολογίζεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση (έγγαμος, ένα ή δύο παιδιά κ.λπ.).
Αυτό, θα δοθεί σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, δηλαδή τους δήμους.
Οι μεταρρυθμίσεις στην ψηφιακή υγεία
Μιλώντας στο πλαίσιο του Economist ο Άδωνις Γεωργιάδης για τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν την ψηφιακή υγεία, είπε ότι «έχουμε καταφέρει σε ποσοστό 100% να υπάρχει άυλη συνταγογράφηση και καλύτερος έλεγχος των δαπανών».
Όπως προέβλεψε, η μεγαλύτερη πρόκληση στο μέλλον για τα συστήματα υγείας τόσο της χώρας μας όσο και της Ευρώπης θα είναι η έλλειψη υγειονομικού προσωπικού, καθώς, όπως εξήγησε, «ήδη υπάρχει έλλειψη ενάμιση εκατομμυρίου γιατρών και ενάμιση εκατομμυρίου νοσηλευτών σε όλη την Ευρώπη».
Το φαινόμενο αυτό συνοδεύεται και από αύξηση μισθών για τους υγειονομικούς στις χώρες της βόρειας Ευρώπης, με αποτέλεσμα αυτοί να μεταναστεύουν σε αυτές και να γίνεται πιο έντονο το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στις χώρες της νότιας Ευρώπης, όπως και στην Ελλάδα.
Από την πλευρά του ο Adrian Van den Hoven, γενικός διευθυντής της Medicines for Europe, επισήμανε το ρόλο που διαδραματίζει πλέον η φαρμακοβιομηχανία στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι το 70% των συνταγών είναι γενόσημα, την ίδια ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό στην Αμερική αγγίζει το 89%.
Ο ίδιος έκανε λόγο για ανάγκη αύξησης της παραγωγής γενόσημων φαρμάκων και πρόσθεσε ότι από τα 300 φάρμακα που θεωρεί η ευρωπαϊκή επιτροπή πολύ κρίσιμα για το μέλλον της Ευρώπης, το 66% είναι γενόσημα.
Όπως επισήμανε, είναι σημαντική η αύξηση της χρήσης των γενόσημων φαρμάκων και στη χώρα μας, η οποία, όπως είπε, είναι μία χώρα από τις σημαντικότερες στην παραγωγή γενόσημων στην Ευρώπη.
Κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό τόνισε, καθώς η παραγωγή φαρμάκων στην Ευρώπη με στόχο πιο φθηνά και πιο αποτελεσματικά φάρμακα θα είναι το ζητούμενο στο μέλλον.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων, έκανε λόγο για ένα άλλο μοντέλο για το φάρμακο στην Ευρώπη.
Μίλησε για το επενδυτικό κενό της δεκαετίας της κρίσης στην χώρα μας, το οποίο, όπως είπε, πρέπει με γρήγορα βήματα να καλυφθεί και τόνισε ότι ο στόχος είναι η αύξηση της παραγωγής, η οποία θα οδηγήσει σε μείωση των ελλείψεων και διασφάλιση των πολιτών όσον αφορά την θεραπευτική τους κάλυψη.
Επίσης, υπενθύμισε ότι το 10% της εργοστασιακής παραγωγής φαρμάκων στην Ευρώπη γίνεται στη χώρα μας και έκανε λόγο για 1,23 δισ. επενδύσεις, αλλά και επενδύσεις σε ανθρώπινο κεφάλαιο και γνώση, που είναι μονόδρομος για τα επόμενα χρόνια.