Οχιά δάγκωσε γυναίκα στη Λάρισα – Πώς να προφυλαχτείτε
Διαβάζεται σε 5'Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε μία γυναίκα ύστερα από τσίμπημα οχιάς εντός της εξοχικής της κατοικίας στη Λάρισα. Όσα χρειάζεται να ξέρετε για το δηλητηριώδες φίδι.
- 06 Ιουλίου 2024 10:28
Οχιά δάγκωσε στο χέρι μία γυναίκα στη Λάρισα και μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο Κατερίνης.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το onlarissa.gr, το φίδι πέρασε από ανοιχτή πόρτα στο εσωτερικό της εξοχικής μονοκατοικίας της γυναίκας στην περιοχή της Σκοτίνας και αφού “τρύπωσε” στην κρεβατοκάμαρα, κρύφτηκε κάτω από το κρεβάτι της 2χρονης εγγονής της γυναίκας.
Όταν η γυναίκα έσκυψε να πάρει κάτι από το δάπεδο, η οχιά της επιτέθηκε και την τσίμπησε στο δάχτυλο. Με φρικτούς πόνους και πρησμένη στο μισό της σώμα, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Κατερίνης, όπου και νοσηλεύτηκε σε κρίσιμη, σύμφωνα με τους γιατρούς, κατάσταση.
Οι γιατροί του νοσοκομείου της είπαν ότι αν το δηλητηριώδες φίδι τσιμπούσε την εγγονή της δεν θα είχε πολλές ελπίδες να ζήσει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η γυναίκα είδε το φίδι στην κρεβατοκάμαρα και προσπάθησε να το σκοτώσει ρίχνοντας πάνω του πρώτα μια ζακέτα. Αυτό όμως έβγαλε το κεφάλι του από το ρούχο και την τσίμπησε.
Λίγα λόγια για την οχιά
Η οχιά είναι ένα από τα πιο γνωστά δηλητηριώδη φίδια που απαντώνται στην Ευρώπη, και ειδικά στην Ελλάδα. Το επιστημονικό της όνομα είναι Vipera ammodytes, και ανήκει στην οικογένεια των Viperidae.
Χαρακτηριστικά της οχιάς
- Μέγεθος: Οι οχιές συνήθως έχουν μήκος από 60 έως 90 εκατοστά, αν και μερικά άτομα μπορούν να φτάσουν και το 1 μέτρο.
- Χρώμα: Το χρώμα τους ποικίλλει από γκρι έως καφέ, με σκούρα σχέδια σε ζιγκ-ζαγκ κατά μήκος της ράχης.
- Κεφάλι: Έχουν τριγωνικό κεφάλι με μικρό κερατάκι στη μύτη, το οποίο αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα της Vipera ammodytes.
- Μάτια: Τα μάτια τους έχουν κάθετη κόρη, που τους δίνει ένα τρομακτικό βλέμμα.
- Οι οχιές είναι κυρίως νυκτόβια φίδια, αλλά μπορεί να είναι ενεργές και κατά τη διάρκεια της ημέρας, ειδικά την άνοιξη και το φθινόπωρο. Είναι σχετικά αργές και δεν επιτίθενται εύκολα, εκτός αν αισθανθούν απειλή.
- Προτιμούν βραχώδεις περιοχές, δάση, λιβάδια και περιοχές με πυκνή βλάστηση. Μπορούν να βρεθούν σε υψόμετρο από το επίπεδο της θάλασσας έως και τα 2000 μέτρα.
- Διατροφή: Οι οχιές τρέφονται κυρίως με μικρά θηλαστικά, όπως ποντίκια, καθώς και με σαύρες, πουλιά και έντομα. Χρησιμοποιούν το δηλητήριό τους για να ακινητοποιήσουν και να σκοτώσουν τη λεία τους.
Τα συμπτώματα από τσίμπημα οχιάς
- Πόνος και πρήξιμο στο σημείο του δαγκώματος
- Ζάλη, ναυτία και εμετός
- Δυσκολία στην αναπνοή και αιμορραγία
Τι να κάνετε αν σας τσιμπήσει οχιά
Πρώτο μέλημα μετά το δάγκωμα είναι να ακινητοποιηθεί το θύμα, για να μην μπει το δηλητήριο στην κυκλοφορία του αίματος.
Το ΕΚΑΒ συνιστά τα εξής:
- Όχι περπάτημα.
- Καθησυχασμός του θύματος.
- Αφαίρεση κοσμημάτων και στενών ρούχων (π.χ. κάλτσα), πριν αρχίσει το οίδημα.
- Ακινητοποίηση του άκρου (όπου συνέβη το δάγκωμα) σε θέση χαμηλότερη από το ύψος της καρδιάς.
- Καθαρισμός της πληγής με νερό και σαπούνι.
- Όχι πάγος στο τραύμα.
- Όχι ίσχαιμος περίδεση. Η σύσταση να δένουμε σφιχτά με έναν επίδεσμο ή ύφασμα το μέλος πιο ψηλά από το σημείο της πληγής, για να εμποδίσουμε τη διάχυση του
- δηλητηρίου, είναι λανθασμένη.
- Όχι χορήγηση καφέ και αλκοόλ.
- Όχι σύλληψη του φιδιού. Προσπαθήστε να απομνημονεύσετε το χρώμα και το σχήμα του φιδιού, για να το περιγράψετε στους γιατρούς.
- Διακομιδή στο νοσοκομείο.
Η θεραπεία
Μετά από το δάγκωμα φιδιού, χρειάζεται να γίνει αντιτετανικός ορός. Αντιοφικός ορός γίνεται μόνο στο νοσοκομείο και δεν είναι πάντοτε απαραίτητος, αναφέρεται στο εγχειρίδιο του ΕΚΑΒ.
Επιπλέον, η χορήγηση αντιοφικού ορού μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση ή ακόμα και αναφυλαξία σε άτομα που είναι αλλεργικά.
Τα δηλητηριώδη φίδια στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, από τα περίπου 70 είδη ερπετών που μπορεί να συναντήσει κανείς, μόνο 7 φέρουν δηλητήριο και είναι όλα τους είδη φιδιών. Τα 5 ανήκουν στην οικογένεια των Εχιδνιδών (Οχιές) και είναι σωληνόγλυφα με σχετικά ισχυρό δηλητήριο, ενώ τα υπόλοιπα 2 στην οικογένεια των Κολουβρίδων και είναι οπισθόγλυφα με ασθενές δηλητήριο, ακίνδυνα για τον άνθρωπο.
- Οχιά – Vipera ammodytes
- Οθωμανική Οχιά – Montivipera xanthina
- Οχιά της Μήλου – Macrovipera schweizeri
- Αστρίτης – Vipera berus
- Νανόχεντρα – Vipera ursinii
Ενώ οι δηλητηριώδεις Κολουβρίδες (Colubridae) είναι οι παρακάτω:
Από τα υπόλοιπα ερπετά κανένα άλλο δεν φέρει δηλητήριο, είτε πρόκειται για φίδι, σαύρα, χελώνα ή αμφίσβαινα και είναι όλα τους απολύτως ακίνδυνα για τον άνθρωπο.
*Μερικά αμφίβια στην χώρα μας αν χειριστούν βίαια εκκρίνουν ως άμυνα τοξικές ουσίες από αδένες που βρίσκονται στο δέρμα τους, όπως οι Σαλαμάνδρες και κάποιοι Φρύνοι. Οι ουσίες αυτές είναι ακίνδυνες για τον άνθρωπο όταν έρθουν σε επαφή με το δέρμα, αλλά μπορεί να προκαλέσουν κάποια συμπτώματα αν έρθουν σε επαφή με τα μάτια, με κάποια πληγή ή στην ακραία περίπτωση της κατάποσης.