Τζο Μπάιντεν: Οι τακτικές επισκέψεις ειδικού στη νόσο του Πάρκινσον που εντείνουν την ανησυχία

Διαβάζεται σε 4'
Τζο Μπάιντεν: Οι τακτικές επισκέψεις ειδικού στη νόσο του Πάρκινσον που εντείνουν την ανησυχία
AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Γιατρός που ειδικεύεται στη νόσο του Πάρκινσον φέρεται να έχει επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο αρκετές φορές τον τελευταίο χρόνο.

Εντείνονται οι αντιδράσεις αλλά και η ανησυχία για την κατάσταση της υγείας του Τζο Μπάιντεν, και δη την πνευματική του ετοιμότητα για μία δεύτερη θητεία στην προεδρία των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με νεότερη αποκάλυψη, ο γιατρός του Αμερικανού προέδρου φέρεται να συναντήθηκε με κορυφαίο νευρολόγο της Ουάσιγκτον στον Λευκό Οίκο, φέτος.

Η έκθεση ήρθε στο φως αφότου ο Μπάιντεν απέκλεισε την Παρασκευή το ενδεχόμενο να κάνει ένα ανεξάρτητο τεστ που θα αφορά τη μνήμη και την κρίση του και να δημοσιοποιήσει τα ευρήματά του, σε μια συνέντευξη στο ABC News, μετά την καταστροφική του απόδοση στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ με τον Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τα ημερολόγια επισκεπτών του Λευκού Οίκου που είδε η New York Post , ο Dr. Κέβιν Κάναρντ, ειδικός στη νόσο του Πάρκινσον στο ιατρικό κέντρο Walter Reed, συναντήθηκε με τον Κέβιν Ο’ Κόνορ, γιατρό οστεοπαθητικής ιατρικής που παρακολουθεί τον πρόεδρο για χρόνια. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 17 Ιανουαρίου.

Μάλιστα, ο Κάναρντ φέρεται να έχει επισκεφτεί τον Λευκό Οίκο οκτώ φορές από τον Αύγουστο του 2023. Σε επτά από αυτές τις επισκέψεις, πιο πρόσφατη στα τέλη Μαρτίου, συναντήθηκε με τη Μέγκαν Νάσγουορθι, σύνδεσμο μεταξύ του Walter Reed και του Λευκού Οίκου.

Ο Μπάιντεν έχει απορρίψει τη λήψη οποιουδήποτε τεστ, όπως είχε κάνει και τον Αύγουστο του 2020 όταν απέρριψε την ερώτηση ενός δημοσιογράφου λέγοντας: «Γιατί στο διάολο να κάνω τεστ;». Η Washington Post, από την πλευρά της, ανέφερε το Σάββατο ότι ένας βοηθός του Λευκού Οίκου είπε πως ο Ο’ Κόνορ, ο οποίος είναι γιατρός του Μπάιντεν από το 2009, δεν συνέστησε ποτέ στον Μπάιντεν να κάνει γνωστικό τεστ.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του Μπάιντεν στο ABC News την Παρασκευή, ο παρουσιαστής Τζορτζ Στεφανόπουλος, ο οποίος ήταν διευθυντής επικοινωνίας στον Λευκό Οίκο επί Κλίντον, ρώτησε τον Μπάιντεν εάν είχε κάνει συγκεκριμένα τεστ γνωστικής ικανότητας. «Κανείς δεν είπε ότι έπρεπε», απάντησε ο Μπάιντεν.

Αργότερα στην εκπομπή, ο Μπάιντεν ρωτήθηκε αν θα έκανε μια ανεξάρτητη νευρολογική και γνωστική εξέταση και θα δημοσίευε τα αποτελέσματα. «Κάνω γνωστικό τεστ κάθε μέρα», είπε ο Μπάιντεν. «Όχι μόνο κάνω εκστρατεία, αλλά διευθύνω τον κόσμο». Αφού τον πίεσε για το θέμα, εν τέλει ο πρόεδρος απάντησε: «Το έχω κάνει ήδη».

Οι “δοσμένες” ερωτήσεις και οι κατηγορίες για συγκάλυψη

Οι ερωτήσεις σχετικά με την ψυχική κατάσταση του Μπάιντεν συνεχίστηκαν το Σάββατο, όταν δύο ραδιοφωνικοί παρουσιαστές που του πήραν σύντομης διάρκειας συνέντευξη την Πέμπτη, αποκάλυψαν ότι τους είχε δοθεί μια λίστα με εγκεκριμένες ερωτήσεις. Είπαν για την ακρίβεια ότι οι βοηθοί του Μπάιντεν τους είχαν στείλει εκ των προτέρων μια λίστα με τέσσερις ερωτήσεις, για τις οποίες δεν υπήρξε καμία διαπραγμάτευση.

Η εκπρόσωπος της εκστρατείας του Μπάιντεν, Λόρεν Χιτ, δήλωσε ότι «δεν είναι καθόλου ασυνήθιστη πρακτική για τους ερωτηθέντες» και ότι η αποδοχή των ερωτήσεων δεν αποτελεί προϋπόθεση για να προχωρήσει μια συνέντευξη.

Οι οκτώ επισκέψεις που έκανε ο Κέβιν Κάναρντ στον Λευκό Οίκο τους τελευταίους 11 μήνες είναι βέβαιο ότι θα εγείρουν περαιτέρω ερωτήματα σχετικά με τις διανοητικές ικανότητες του 81χρονου προέδρου, στον απόηχο της συζήτησης του με τον Ντόναλντ Τραμπ και των επακόλουθων λεκτικών λαθών.

Ο Ρόνι Τζάκσον, ένας Ρεπουμπλικανός βουλευτής στο Τέξας, ο οποίος ήταν γιατρός του Λευκού Οίκου για τον Μπαράκ Ομπάμα και τον Ντόναλντ Τραμπ, έχει προηγουμένως καλέσει τον Μπάιντεν να υποβληθεί σε γνωστικές εξετάσεις και κατηγόρησε την οικογένεια του Ο’ Κόνορ και του Μπάιντεν ότι προσπαθούν να «καλύψουν» προβλήματα με τις νοητικές ικανότητες του Μπάιντεν.

Ο Τζάκσον είπε στη New York Post ότι πίστευε ότι ο Ο’ Κόνορ και ο Μπάιντεν «έχουν ηγηθεί της συγκάλυψης».

«Ο Κέβιν Ο’ Κόνορ είναι σαν γιος για την Τζιλ Μπάιντεν, η οποία τον ​​αγαπάει», συνέχισε ο Τζάκσον, προσθέτοντας ότι «ήξεραν ότι μπορούσαν να εμπιστευτούν τον Κέβιν να πει και να κάνει οτιδήποτε έπρεπε να ειπωθεί ή να γίνει».

Την περασμένη εβδομάδα, ο Λευκός Οίκος αρχικά αρνήθηκε, αλλά αργότερα επιβεβαίωσε ότι ο Μπάιντεν είχε επισκεφτεί γιατρό μετά το debate.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα