Εκλογές στη Γαλλία: Τι κρύβεται πίσω από τον μανδύα της Λεπέν;

Διαβάζεται σε 5'
Μαρίν Λεπέν
Μαρίν Λεπέν (AP Photo/Lewis Joly)

Η ανάλυση του Politico για το προφίλ του Εθνικού Συναγερμού. Τα ρατσιστικά σχόλια, η φιλορωσική πτέρυγα και το “καμουφλάζ” της Λεπέν.

Τα τελευταία δέκα χρόνια, η Μαρίν Λεπέν έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να αποτινάξει τον μανδύα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας από τον Εθνικό Συναγερμό (RN). Πιο χαρακτηριστικές ενέργειες, η απομάκρυνση του πατέρα της και η εγκατάλειψη του ιστορικού ονόματος του κόμματος.

Ωστόσο, οι προσπάθειες της ηγέτιδας της γαλλικής ακροδεξιάς να παρουσιάζει μια εκλεπτυσμένη και φιλική εικόνα καταρρέουν με μία πιο προσεκτική ματιά στους υποψήφιούς της: Αρνητές του Ολοκαυτώματος, θαυμαστές του Βλαντιμίρ Πούτιν και φανεροί ρατσιστές.

Οι υποψήφιοι της Λεπέν, οι οποίοι αναμένεται να καταλάβουν από 230 έως 260 έδρες στην 577μελή Εθνοσυνέλευση, μοιάζουν με ένα συνονθύλευμα εξτρεμιστών που θα ένιωθαν εξίσου άνετα στο κόμμα υπό την ηγεσία του αμφιλεγόμενου πατέρα της, Ζαν-Μαρί Λεπέν.

Τι κάνει, όμως, η ίδια για να τους “καμουφλάρει”;

Τα ρατσιστικά σχόλια στο Facebook

Το Politico αναλύει σε βάθος τις κινήσεις των υποψηφίων της Λεπέν, ξεκινώντας από τους λάτρεις ρατσιστικών αναρτήσεων στο X ή στο Facebook. Δημόσιες τοποθετήσεις και απόψεις για “άνισους πολιτισμούς”, κάποιοι από τους οποίους “βρίσκονται σε κτηνώδη κατάσταση όσον αφορά την εξελικτική αλυσίδα.

Μία τέτοια ανάρτηση, που έκτοτε διαγράφηκε, έγινε από τη Marie-Christine Sorin, υποψήφια στη νότια Γαλλία που κατέλαβε την πρώτη θέση στην περιφέρειά της μετά από τον πρώτο γύρο ψηφοφορίας την περασμένη Κυριακή.

Άλλη υποψήφια, η Monique Griseti, στράφηκε κατά διάσημου μαύρου τραγουδιστή ονόματι Gims, γράφοντας στο Facebook τον Ιανουάριο του 2022 ότι θα έπρεπε να “επιστρέψει από εκεί που ήρθε και να πάρει όλη τη φυλή μαζί του. Ας πάει να αρμέξει κατσίκες, θα μας δώσει μια άδεια” είπε σύμφωνα με την εφημερίδα Libération. Άλλη πάλι, η Paule Veyre de Soras, καυχήθηκε ότι έχει “εβραίο οφθαλμίατρο” και “μουσουλμάνο οδοντίατρο” ως απόδειξη της “μη ρατσιστικής της φύσης”.

Κάποιος μπορεί να σκεφτεί ότι η δημοσιοποίηση τέτοιων μηνυμάτων θα έβλαπτε την τύχη αυτών των υποψηφίων στην κάλπη. Αντιθέτως: Όλοι αυτοί οι υποψήφιοι προκρίθηκαν για τον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών

Η “λέσχη θαυμαστών” του Πούτιν

Την ίδια ώρα, αναφέρει το Politico, υπάρχει η λέσχη θαυμαστών του Πούτιν, που είναι ακόμα μεγαλύτερη από τους ρατσιστές.

Περιλαμβάνει υποψηφίους όπως τον Pierre Gentillet, συνιδρυτή του φιλορωσικού κύκλου Pushkin της Γαλλίας, που ταξίδεψε στη Συρία μετά από πρόσκληση του προέδρου της χώρας και εμπλέκεται στις θηριωδίες στον δεκαετή συριακό εμφύλιο πόλεμο.

Λεπέν και Μπαρντελά
Λεπέν και Μπαρντελά AP

Υπάρχουν, επίσης, εκείνοι που παρείχαν προσωπικά υπηρεσίες στον Πούτιν λειτουργώντας ως “παρατηρητές εκλογών” σε διάφορες fake εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στη Ρωσία ή στις ρωσοκρατούμενες περιοχές της Ουκρανίας. Και υπάρχει και ο Frédéric Boccaletti που συνδυάζει τον φιλοπουτινισμό με μια ιστορία αντισημιτισμού. Μάλιστα, στα τέλη της δεκαετίας του 1990 ήταν ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου που ειδικευόταν σε αντισημιτικά και αρνητικά του Ολοκαυτώματος έργα.

Τι συμβαίνει, όμως, εντός του κόμματος για τους υποψήφιους που υποστηρίζουν έναν ξένο ηγέτη, η χώρα του οποίου έχει μόλις “εγκρίνει” τη Λεπέν ως επόμενη ηγέτιδα της Γαλλίας; Φαίνεται ότι η ριζοσπαστικοποίηση είναι περισσότερο πλεονέκτημα παρά εμπόδιο.

Ο Boccaletti κατέλαβε την πρώτη θέση με 48,3% των ψήφων στην περιοχή του στο νότιο Var, προπύργιο του Εθνικού Μετώπου. Το ίδιο και ο Gentillet, που κατέλαβε την πρώτη θέση στην περιφέρειά του. Συνολικά, σύμφωνα με το tf1info, εννέα υποψήφιοι του Εθνικού Μετώπου που συμμετείχαν σε ψεύτικες εκλογικές αποστολές παρατήρησης για τη Ρωσία πέρασαν το εμπόδιο του πρώτου γύρου την περασμένη Κυριακή και διεκδικούν μια θέση στην Εθνοσυνέλευση.

Τα “μαύρα πρόβατα”

Όταν έρχεται αντιμέτωπη με τα δημόσια ρατσιστικά σχόλια υποψηφίων, η ηγεσία του Εθνικού Μετώπου τείνει να ακολουθεί μία από τις δύο προσεγγίσεις: Αν το σχόλιο ή η συμπεριφορά υπερβεί τα εσκαμμένα (σε περίπτωση νομικά διώξιμων πράξεων βάσει των νόμων κατά της ρητορικής μίσους στη Γαλλία), το κόμμα μπορεί να αποσύρει την υποστήριξή του. Αυτό συνέβη με τη Ludivine Daoudi, υποψήφια στη βόρεια Γαλλία, η οποία αποσύρθηκε μετά την κυκλοφορία μιας φωτογραφίας της που χαμογελούσε φορώντας καπέλο της Ναζιστικής Luftwaffe.

Δεν μπορούμε να δεχτούμε τέτοια πράγματα,” είπε ο Philippe Chapron, τοπικός αρχηγός του κόμματος. “Αποσύρεται για να μην προκαλέσει προβλήματα στο [Εθνικό Μέτωπο] και στους υποψηφίους του”.

Αλλά στις περισσότερες άλλες περιπτώσεις, η προσέγγιση είναι να αγνοήσουν, να ελαχιστοποιήσουν και να δράσουν μόνο όταν τα πράγματα βγουν εκτός ελέγχου για το “νέο πρόσωπο” του Εθνικού Μετώπου της Λεπέν.

Ερωτηθείς αν τέτοιοι υποψήφιοι θα αντιμετωπίσουν συνέπειες για συγκεκριμένα περιστατικά ρατσισμού, ο Ζορντάν Μπαρντελά -πιθανώς ο νέος πρωθυπουργός- δήλωσε στο BFMTV ότι το “χέρι του δεν θα τρέμει” προκειμένου να αποσύρει τέτοιους υποψηφίους, τους οποίους συνέκρινε με “μαύρα πρόβατα”. Αλλά ο πήχης για να χαρακτηριστεί κάποιος ως μαύρο πρόβατο φαίνεται να είναι αρκετά ψηλά.

Όπως αναφέρει το Politico κλείνοντας, με την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής να πλησιάζει προς το τέλος της, η Λεπέν και ο Μπαρντελά από εδώ και στο εξής θα βρίσκονται όλο και περισσότερο υπό πίεση να παρουσιάσουν το κόμμα τους ως λογικό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα