Η “συνύπαρξη” Μητσοτάκη- Ερντογάν στο ΝΑΤΟ και η “σκιά” Καραμανλή- Σαμαρά

Διαβάζεται σε 5'
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - Κυριάκος Μητσοτάκης
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - Κυριάκος Μητσοτάκης AP Photo/Thanassis Stavrakis

Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ μεταβαίνει σήμερα ο Μητσοτάκης. Δεν έχει κλειδώσει προς το παρόν συνάντηση του πρωθυπουργού με Ερντογάν. Στην Ουάσινγκτον θα βρίσκεται και ο νέος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Στην Ουάσιγκτον μεταβαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ (9-11 Ιουλίου) η οποία σηματοδοτεί και την επέτειο 75 χρόνων από την Ίδρυση της Συμμαχίας.

Αν και πριν τις ευρωεκλογές ο κ. Μητσοτάκης είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ να συναντηθεί εκ νέου με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μέχρι στιγμής δεν είχε κλειδώσει κάποιο ραντεβού. Υπενθυμίζεται πάντως ότι η διπλή παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά, που “αναστάτωσε” τη Νέα Δημοκρατία πριν από μία εβδομάδα, αφορούσε και τα εθνικά θέματα.

Ο μεν κ. Καραμανλής είχε εκφράσει ανησυχία για “παγίδες” του ελληνοτουρκικού διαλόγου και είχε προειδοποιήσει ότι δεν μπορεί να τεθούν σε διαβούλευση στη Χάγη ζητήματα κυριαρχίας.

Ο πρωθυπουργός πάντως στο παρελθόν έχει πολλάκις δηλώσει ότι “η Χάγη είναι ακόμη μακριά” αλλά έχει επιμείνει στον ελληνοτουρκικό διάλογο, επικαλούμενος ότι για πρώτη φορά επί ένα χρόνο έχουν σταματήσει οι τουρκικές παραβιάσεις και προκλήσεις στο πεδίο, αλλά και την καλύτερη συνεργασία στο μεταναστευτικό με αποτέλεσμα τη μείωση των ροών στο Αιγαίο.

Πάντως είναι πολύ πιθανό ο κ. Μητσοτάκης τελικά να συναντηθεί με τον κ.Ερντογάν στην Ουάσινγκτον, αλλά και αυτή η συνάντηση να έχει βασικά ως στόχο απλά τη διατήρηση του ήρεμου κλίματος. Δεν αποκλείεται επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης να έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογο του Χακάν Φιντάν.

Ο Μητσοτάκης θα θέσει πολιτικά ζήτημα για τη Βόρεια Μακεδονία στο ΝΑΤΟ

Στην εκδήλωση της περασμένης Δευτέρας ο κ. Καραμανλής είχε επίσης αναφερθεί στη Βόρεια Μακεδονία, ενώ μάλιστα ο κ. Σαμαράς είχε καλέσει τον πρωθυπουργό να καταγγείλει και να ακυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών, λόγω της στάσης της νέας κυβέρνησης στα Σκόπια.

Σημειωτέον ότι ο νέος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Κρίστιαν Μίτσκοσκι, θα συμμετέχει για πρώτη φορά σε Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Ο κ. Μίτσκοσκι ερωτηθείς προσφάτως εάν στην Ουάσινγκτον θα συναντηθεί με τον κ.Μητσοτάκη, απάντησε ότι εάν τελικά πραγματοποιηθεί συνάντηση στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ ότι θα συζητήσουν “με αξιοπρέπεια ως εταίροι και καλοί γείτονες” και δήλωσε ότι σε κάθε περίπτωση ελπίζει σύντομα να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει ήδη προεκλογικά κατά τη διακαναλική συνέντευξη τύπου στα Χανιά ότι θα θέσει ζήτημα για τη στάση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Η γειτονική χώρα έχει μπει βεβαίως ως Βόρεια Μακεδονία στη Συμμαχία και κυρώσεις εκ των υστέρων δεν προβλέπονται. Ωστόσο είναι δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός θα βάλει το θέμα στο τραπέζι του ΝΑΤΟ σε πολιτικό επίπεδο. Ενώ είναι μία ακόμη ευκαιρία να υπενθυμίσει στη γειτονική χώρα ότι ο δρόμος προς την Ευρώπη περνά μέσα από την Ελλάδα.

Και η πρόταση για ευρωπαϊκό Iron Dome στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Στην ατζέντα της Συνόδου επισήμως βρίσονται η ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Συμμαχίας και η μεγαλύτερη συνεισφορά από Ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και τον Καναδά για την υλοποίηση των προβλεπόμενων στη δέσμευση για τις αμυντικές επενδύσεις. Η Συμμαχία θα επιβεβαιώσει αναμενόμενα τη στήριξη της Ουκρανίας. Στην ατζέντα της Συνόδου βρίσκονται επίσης η συνεργασία του ΝΑΤΟ με τους εταίρους της Ε.Ε. και της IndoPacific 4, δηλαδή Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία και Νότια Κορέα.

Σε ό,τι αφορά τις αμυντικές δυνατότητες και τη δέσμευση για αμυντικές δαπάνες που θα φθάνουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ, η χώρα μας βρίσκεται στον σκληρό πυρήνα των συμμάχων χωρών που υπερβαίνουν αυτό το ποσοστό. Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο πρωθυπουργός έχει καταθέσει από κοινού με τον Πολωνό ομόλογό του πρόταση για μια ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας που θα χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκούς πόρους και θα λειτουργήσει συμπληρωματικά του ΝΑΤΟ. Και η πρόταση αυτή συνεπώς θα συζητηθεί στο πλαίσιο της συνεργασίας ΝΑΤΟ- ΕΕ.

Οι συναντήσεις Μητσοτάκη στο ΝΑΤΟ

To βράδυ της Τετάρτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στον Λευκό Οίκο στο δείπνο που παραθέτει προς τιμήν των ηγετών ο Αμερικανός Πρόεδρος Joe Biden.

Στην Ουάσιγκτον, ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με μέλη του Κογκρέσου. Ακόμη, έχει προσκληθεί από το θινκ τανκ Council on Foreign Relations, όπου την Τρίτη θα έχει συζήτηση (fireside chat) με τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα DanieL Speckhard.

Tην Τετάρτη, ο κ. Μητσοτάκης θα συζητήσει στο πλαίσιο του NATO Public Forum με την πρώην αναπληρώτρια Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Nadia Schadlow.

Mετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου την Παρασκευή θα έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres.  Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί η ανάληψη από την Ελλάδα της θέσης του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (2025-26), καθώς και το Κυπριακό και το έργο της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Μαρία Άνχελα Ολγκίν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα