H Γαλλία κι ο κουβάς του Κασσελάκη

Διαβάζεται σε 4'
H Γαλλία κι ο κουβάς του Κασσελάκη

Η  ατυχής πρόβλεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ πως το Νέο Λαϊκό Μέτωπο δεν «θα κόψει» από την Λεπέν και οι εσωκομματικές εξελίξεις στην αξιωματική αντιπολίτευση

Η νίκη του του Νέου Λαϊκού Μετώπου (NFP) και το «μπλόκο» που επέβαλλε στην επέλαση της ακροδεξίας της Λεπέν, έχει ήδη αντίκτυπο στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα όμως επιδρά άμεσα και στον ΣΥΡΙΖΑ με πρώτη επίπτωση το να στείλει τον πρόεδρό του … «στο κούβα» (κατά την έκφραση στης στοιχηματικής «αργκό»).

Η πρόβλεψη

Ο Στέφανος Κασσελάκης, μόλις μία ημέρα πριν τις γαλλικές εκλογές, που έφεραν το NFP στην 1η  θέση και το κόμμα της Λεπέν στην 3η είχε την ατυχή έμπνευση να κάνει έμμεση πρόβλεψη. Εκτιμώντας πως το Νέο Λαϊκό Μέτωπο δεν αφαιρεί ψήφους από την Λεπέν αλλά από τον Μακρόν!

Στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββάτου στην προσπάθειά του να αντιταχθεί στις θέσεις που εκφράζονται εντός κι εκτός του ΣΥΡΙΖΑ για  την ανασύνθεση του χώρου της κεντροαριστεράς δήλωσε το εξής: «Ενώσεις δια της απλής συγκολλήσεως δεν κέρδισαν ποτέ ένα κόμμα που κυβερνά, όσο διεφθαρμένο κι αν ήταν. Ούτε αντιμετώπισαν ποτέ αποτελεσματικά τους κινδύνους που έρχονται από την ακροδεξιά. Ακόμη και στην Γαλλία ο αριστερός συνασπισμός αφαίρεσε από τον Μακρόν κι όχι από την Λε Πεν».

Πρόκειται για μία πολιτική εκτίμηση που το «πρόβλημα» της δεν είναι μόνον ότι δεν επιβεβαιώθηκε από τις εξελίξεις. Κυρίως  κατέδειξε το …πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αντιμετωπίσει την συζήτηση που έχει ανοίξει στο εσωτερικό του κόμματος.

Ανασκεύασε

Φυσικά – όπως ήταν αναμενόμενο- ο Στέφανος Κασσελάκης …ανασκεύασε, αμέσως μετά το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών. Με την καταγεγραμμένη άνεση που έχει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να λέει το ίδιο και το …αντίθετό του μέσα σε μερικές ώρες ή ημέρες δήλωσε χθες, μεταξύ άλλων πως, «ο λαός της Γαλλίας έδειξε τον δρόμο» και «στάθηκε απέναντι στο τέρας της Ακροδεξιάς και τον απαξιωμένο νεοφιλελευθερισμό. Με ένα λαϊκό μέτωπο επιβεβλημένο από την κοινωνία».

Ο Αλέξης Τσίπρας

Αυτά την ίδια μέρα που ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βρέθηκε στην Γαλλία δήλωσε πως «όταν οι προοδευτικές δυνάμεις παραμερίζουν το “εγώ”, αφήνουν τη διαίρεση και βάζουν μπροστά το “εμείς” και το “μαζί”, τότε μπορούν ανατρέψουν τα προγνωστικά και να πετύχουν μια ιστορική νίκη».

Αυτά ενώ ανάλογή δήλωση είχε κάνει και πριν τις γαλλικές εκλογές στην διεθνή διάσκεψη του Ινστιτούτου του. Εκεί όπου επισήμανε πως πρέπει «να δώσουμε περισσότερο χώρο στο “μαζί”» έχοντας ένα ευρύτατο ακροατήριο προσκεκλημένων από τους χώρους του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Αριστεράς αλλά και του ΠΑΣΟΚ.

«Κούμπωσε»

Είναι εμφανές ότι οι εξελίξεις «κουμπώνουν» με τις εσωκομματικές συνθήκες στον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με έναν «εκρηκτικό» τρόπο. Ιδίως μόλις δύο 24ωρα μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, όπου η ηγεσία του κόμματος αξιοποίσε την πλειοψηφία που διαθέτει στο όργανο για να απορρίψει (με 60-40% περίπου) την πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος με αντικείμενο την ενοποίηση της κεντροαριστεράς. Αρνούμενη έτσι να αποφανθεί η βάση για το ποια θα είναι η περεταίρω πορεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παράλληλα ο Στέφανος Κασσελάκης εξήγγειλε ένα «πακέτο» οργανωτικών αλλαγών που πρακτικά καταργούν τα υπάρχοντα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ (Πολιτική Γραμματεία και Κεντρική Επιτροπή) προκειμένου να αντικατασταθούν από σχήματα που θα ελέγχονται από τον πρόεδρο του κόμματος.

Όπως εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς τα ζητήματα αυτά αναμένεται να κυριαρχήσουν τόσο στην εσωκομματική συζήτηση που έχει εδώ και καιρό φουντώσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης και στις συνεδριάσεις των οργάνων αφού έως το τέλος του μήνα θα υπάρξουν δύο συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για συνεδρίαση είτε του συγκεκριμένου οργάνου, είτε ακόμη και της Κεντρικής Επιτροπής μέσα στον Αύγουστο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα