Ιστορίες Ολυμπιακών Αγώνων που άφησαν το στίγμα τους

Διαβάζεται σε 3'
Ιστορίες Ολυμπιακών Αγώνων που άφησαν το στίγμα τους
UNSPLASH

Όλη η Ελλάδα περιμένει με αγωνία την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι και μαζί με τη Stoiximan κάνουμε ένα ταξίδι αναδρομής στις πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες για τα αθλήματα στα οποία εκπροσωπούμαστε, αλλά και για τους Έλληνες αθλητές που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία σε αυτά.

Ο κορυφαίος άλτης Μίλτος Τεντόγλου

Ξεκινάμε με τον Χρυσό Ολυμπιονίκη, ο οποίος μάλιστα έχει διακριθεί σε Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια πρωταθλήματα ανοιχτού και κλειστού στίβου. Ο Μίλτος Τεντόγλου έχει κατακτήσει την πρωτιά είτε με το πρώτο του άλμα, είτε με το τελευταίο όταν χρειάστηκε. Ο 26χρονος πρωταθλητής είναι πλέον το φαβορί σε κάθε διοργάνωση όπου αγωνίζεται. Δίχως αμφιβολία, ο κορυφαίος άλτης στον κόσμο σήμερα.

Το άθλημα του μήκους

Το ιστορικότερο άλμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι αυτό που πέτυχε ο Αμερικανός -και Τζαμαϊκανός στην καταγωγή- Μπομπ Μπίμον το 1968 στο Μεξικό. Η επίδοσή του στα 8 μέτρα και 90 εκατοστά καταγράφηκε ως παγκόσμιο ρεκόρ. Το παγκόσμιο ρεκόρ καταρρίφθηκε στις 30 Αυγούστου του 1991 από τον Μάικ Πάουελ, που προσγειώθηκε στα 8,95μ. στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Τόκιο. Ωστόσο, η επίδοση του Μπίμον διατηρείται ως Ολυμπιακό ρεκόρ επί 56 χρόνια, καθώς έκτοτε κανείς αθλητής δεν έχει πηδήξει περισσότερο από τα 8,90μ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το χρυσό μετάλλιο του Μπίμον δημοπρατήθηκε και πουλήθηκε φέτος έναντι 441.000 δολαρίων.

Η «χρυσή σταθερά» Κατερίνα Στεφανίδη

Η Κατερίνα Στεφανίδη θεωρείται η «χρυσή σταθερά» του ελληνικού στίβου και δικαίως. Η 34χρονη πρωταθλήτρια του επί κοντώ έχει πετύχει το τριπλ κράουν με πρωτιές σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, ενώ τα μετάλλια που έχει κατακτήσει στην καριέρα της εκτείνονται σε τρεις διαφορετικές δεκαετίες.

Το επί κοντώ γυναικών

Ήταν 24 Αυγούστου του 2004. Πλησίαζαν μεσάνυχτα και είχε απομείνει μόλις μία αθλήτρια μέσα στο κατά τ’ άλλα κατάμεστο από θεατές Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας. Ήταν η Ρωσίδα Γέλενα Ισινμπάγιεβα. Η «Τσαρίνα των Αιθέρων» ανέβασε τον πήχη σε ύψος παγκοσμίου ρεκόρ, στα 4,91μ. Αυτός ήταν πια ο μοναδικός αντίπαλός της και τον νίκησε. Πριν από την προσπάθειά της ψέλλιζε γρήγορα κάτι λόγια που δεν μπορούσαν ν’ αντιληφθούν οι πολλοί. Την ίδια διαδικασία ακολούθησε και στα επόμενα παγκόσμια ρεκόρ της καριέρας της, μέχρι που έγινε γνωστό ότι προσευχόταν λέγοντας το Πάτερ Ημών. Είναι η κάτοχος του σημερινού παγκοσμίου ρεκόρ με 5.06μ..

 

Ο άρχοντας των κρίκων Λευτέρης Πετρούνιας

Στο κλειστό κλαμπ των Ελλήνων αθλητών με τριπλ κράουν ανήκει και ο Λευτέρης Πετρούνιας με χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα. Ο 33χρονος άρχοντας των κρίκων είναι ο μοναδικός αθλητής των δύο τελευταίων δεκαετιών, που κατάφερε να παρουσιάζει κάθε άσκησή του σαν παγωμένη εικόνα, χωρίς τρέμουλο. Μάλιστα, η Παγκόσμια Ομοσπονδία έχει δώσει το όνομά του σε άσκηση του αθλήματος.

Οι κρίκοι ανδρών

Από το παράθυρο μπήκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας ο Δημοσθένης Ταμπάκος, ο οποίος λόγω των περιορισμών του συστήματος πρόκρισης δεν είχε πάρει το πολυπόθητο εισιτήριο. Ωστόσο, εξασφάλισε δικαίως μία από τις wild card της ΔΟΕ και στις 22 Αυγούστου ανέβηκε στους κρίκους και κατέκτησε το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο με 9.862 βαθμούς και ένα πρόγραμμα 10 ασκήσεων, μεταξύ των οποίων ήταν και δύο που φέρουν το όνομά του, Ταμπάκος 1 και Ταμπάκος 2. Ο Δημοσθένης ήταν ο αθλητής που απέδειξε πόσο ουσιαστικό ρόλο έχουν οι wild cards και ότι δεν πρόκειται για χάρη.

 

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα