Το “ζαμανφού” του Μαξίμου για τη νίκη της αριστεράς στη Γαλλία

Διαβάζεται σε 4'
Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη
Ο Παύλος Μαρινάκης ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/EUROKINISSI

Ο Π. Μαρινάκης υποστήριξε ότι το συμπέρασμα των γαλλικών εκλογών αφορά στη σημασία της… πολιτικής σταθερότητας, ενώ κάρφωσε Τσίπρα και Ανδρουλάκη για τις συγκρίσεις με την Ελλάδα.

Σε προσπάθεια να υποβαθμίσει τη νίκη της Αριστεράς στο δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών και κυρίως να αποδομήσει τυχόν παραλληλισμούς με την ελληνική πολιτική σκηνή, επιδίδεται το Μαξίμου.

Η κυβέρνηση και η Νέα Δημοκρατία δεν είχαν σχολιάσει το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γαλλία και ερωτηθείς σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, υποστήριξε ότι οι συγκρίσεις είναι λίγο ή πολύ επισφαλείς.

“Μιλάμε για ένα διαφορετικό εκλογικό σύστημα. Μιλάμε για μία άλλη χώρα, τη Γαλλία. Δεν μπορούμε εύκολα να συγκρίνουμε μία χώρα με μία άλλη”, επικαλέστηκε ο κ. Μαρινάκης. Εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι: “Εάν μπορεί να βγει ένα ασφαλές συμπέρασμα, είναι για τη μεγάλη αξία, σημασία, που έχει η πολιτική σταθερότητα στη χώρα μας.”

Ο κ. Μαρινάκης συνέχισε λέγοντας: “Η Ελλάδα έχει αυτοδύναμη κυβέρνηση με άνετη πλειοψηφία, επειδή έτσι αποφάσισαν οι πολίτες στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Έχουμε μπροστά μας έναν πολιτικό χρόνο τριετίας, κατά τον οποίο η κυβέρνηση καλείται να υλοποιήσει το πρόγραμμα της”. Και πρόσθεσε: Θα κριθούμε για τις μεγάλες αλλαγές και τις λύσεις στα προβλήματα των πολιτών. Βλέπουμε πολλές αναλύσεις, περισσότερες από όσες μπορούμε να καταναλώσουμε. Οι πολίτες από τις αναλύσεις προτιμούν τις λύσεις”. 

Στην επισήμανση ότι δεν είπε λέξη για την υποχώρηση του κόμματος της Μαρί Λεπέν και στο ερώτημα εάν η κυβέρνηση δεν θεωρεί σημαντικό ότι τελικά δεν κέρδισε η Ακροδεξιά στη Γαλλία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε ελιγμό, ενώ δεν παρέλειψε να καρφώσει τόσο τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όσο και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη.

“Γενικά δεν θέλουμε να ετεροκαθορίζουμε την πολιτική μας, ούτε να πανηγυρίζουμε με αποτελέσματα άλλων χωρών. Εξάλλου το χθεσινό αποτέλεσμα δεν έχει ακόμη οδηγήσει σε συμφωνία σχηματισμό κυβέρνησης”, είπε ο κ. Μαρινάκης.

“Τις δυνάμεις των άκρων και εν προκειμένω της άκρας δεξιάς, τις αντιμετωπίζεις με πολιτικές. Και η ΝΔ επί Κυριάκου Μητσοτάκη έχει δημιουργήσει ένα συνασπισμό δυνάμεων επί τη βάσει προγραμματικής συμφωνίας. Έχουμε δώσει απαντήσεις στη ρητορική των άκρων μέσα από την πολιτική μας, που δεν θεωρούμε ότι είναι δεξιά, αριστερή ή κεντρώα. Είναι πολιτική που οδηγεί στην αντιμετώπιση προβλημάτων και παθογενειών”, συνέχισε, φέρνοντας για παράδειγμα το μεταναστευτικό.

“Κάποιοι ξεχνούν τι έλεγε για τους ίδιους ο Μελανσόν”

“Οι απαντήσεις κρύβονται στις λύσεις και όχι στις αναλύσεις”, επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και σχολίασε με νόημα: “Όλοι αυτοί που ετεροπροσδιορίζονται και περιμένουν πολιτικό αφήγημα από το αποτέλεσμα σε άλλη χώρα, μάλλον δεν έχουν δικό τους αφήγημα ή πρόγραμμα και προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις”. 

Απάντησε δε εμμέσως στον κ. Τσίπρα λέγοντας: “Έχει πλάκα να βλέπεις να πανηγυρίζουν το αποτέλεσμα του Μελανσόν κάποιοι, όταν ξεχνάνε τι έχει δηλώσει για τους ίδιους και το κόμμα τους πριν από μερικά χρόνια.” 

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε πως «το γαλλικό μάθημα δεν αφορά μόνο τη Γαλλία. Αφορά όλη την Ευρώπη. Και την Ελλάδα». Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο επικεφαλής της Γαλλικής Αριστεράς, Ζαν Λυκ Μελανσόν το 2018 είχε εξαπολύσει σφοδρή επίθεση με σκληρές εκφράσεις κατά του κ. Τσίπρα, τον οποίο είχε κατηγορήσει ότι “πρόδωσε το λόγο του” ότι “ξεπούλησε τη δημόσια περιουσία” και ότι δεν σεβάστηκε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2015.

Και πάλι ουδέν σχόλιον για Καραμανλή- Σαμαρά

Ο κ. Μαρινάκης απέφυγε επίσης να σχολιάσει το γεγονός ότι οι πρώην πρωθυπουργοί, Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, είχε κατά την εκδήλωση της περασμένης Δευτέρας κάνει παραλληλισμούς με τις εξελίξεις στη Γαλλία και το 28% της ΝΔ στις ευρωεκλογές, αλλά και ότι πολλοί βουλευτές στην τελευταία εκρηκτική συνεδρίαση της ΚΟ είχαν εκφράσει φόβους ότι η ελληνική κεντροδεξιά μπορεί να έχει την τύχη του κόμματος του Μακρόν. 

“Δεν έχει νόημα να σχολιάσουμε δηλώσεις των πρώην πρωθυπουργών της χώρας. Εκαναν τη δική τους ανάλυση, εμένα με ενδιαφέρει να σας απαντώ τι κάνει η κυβέρνηση”, είπε ξερά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα