Η βιταμίνη που προστατεύει την καρδιά και μειώνει το άγχος

Διαβάζεται σε 2'
Η βιταμίνη που προστατεύει την καρδιά και μειώνει το άγχος: Νέα ευρήματα
PEXELS

Μία πρόσφατη έρευνα κάνεις πολύ αισιόδοξους τους επιστήμονες για το μέλλον. Μόλις βρήκαμε άλλο έναν σύμμαχο ενάντια στο επικίνδυνο από κάθε άποψη στρες.

«Το γεγονός ότι η βιταμίνη B6 βοηθά στην ποιότητα της ψυχικής υγείας δεν αποτελεί καινούργιο concept», δήλωσε η Jess Eastwood, μέλος της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ της Αγγλίας, στους New York Times.

Νέα ερευνητικά δεδομένα για τη βιταμίνη Β6

Η πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ αποκάλυψε πιο συγκεκριμένα στοιχεία: υψηλές δόσεις βιταμίνης Β6 (100 mg ημερησίως για ένα μήνα) οδήγησαν τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα να αισθάνονται πιο ήσυχα και λιγότερο στρεσαρισμένα. Αντίθετα, όσοι έλαβαν placebo για το ίδιο διάστημα δεν παρατήρησαν καμία αλλαγή στη διάθεσή τους.
Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι πέρα από τη βελτίωση της διάθεσης, η βιταμίνη B6 μπορεί να βοηθήσει και σε πιο σοβαρές ψυχοσωματικές καταστάσεις, μειώνοντας την εγκεφαλική δραστηριότητα που σχετίζεται με αυτές.

Αν και η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε μικρό δείγμα -περίπου 500 φοιτητές- τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά και υποδεικνύουν την ανάγκη για περαιτέρω μελέτες.

Τι είναι η βιταμίνη Β6

Η πυριδοξίνη, γνωστή ως B6, είναι μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β, που βρίσκεται συχνά στα τρόφιμα και χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία και την πρόληψη συγκεκριμένων παθήσεων, όπως η επιληψία που ανταποκρίνεται στην πυριδοξίνη, η σιδηροβλαστική αναιμία, ορισμένες μεταβολικές διαταραχές και δηλητηριάσεις από μανιτάρια.

Η έρευνα υποδεικνύει ότι η βιταμίνη B6 μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία και να μειώσει το στρες. Επιπλέον, το Νοσοκομείο του Κλίβελαντ αναφέρει ότι βοηθά στη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων ομοκυστεΐνης, ενός αμινοξέος που είναι σημαντικό για τη δημιουργία πρωτεϊνών και μπορεί να οδηγήσει σε θρόμβους αίματος ή απόφραξη αιμοφόρων αγγείων εάν τα επίπεδα είναι υψηλά.

Προστασία της καρδιάς

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η βιταμίνη B6 προστατεύει την καρδιά. Παρόλο που οι ενδείξεις πρέπει να επιβεβαιωθούν, οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι και συνεχίζουν τις έρευνες για να αποδείξουν τα οφέλη της βιταμίνης Β6 στην ψυχική υγεία και την καρδιαγγειακή προστασία.

Info:

Μία πρόσφατη έρευνα γεμίζει τους επιστήμονες με αισιοδοξία για το μέλλον, καθώς εντοπίστηκε ένας νέος σύμμαχος ενάντια στο επικίνδυνο στρες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα