Τράπεζες: Τι σημαίνει η αναβάθμιση από τη Moody’s

Διαβάζεται σε 5'
MOODY'S ΤΡΑΠΕΖΕΣ
AP

Μέσα σε ένα μήνα η Moody’s αναβάθμισε και τις τέσσερις συστιμικές τράπεζες ανοίγοντας τον δρόμο για φθηνότερη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Τι σημαίνει η αναβάθμιση και σε ποιους παράγοντες στηρίχθηκε η απόφαση των ξένων οίκων.

Το «κατώφλι» της επενδυτικής βαθμίδας περνούν η μία μετά την άλλη οι τέσσερις συστιμικές τράπεζες, επιβεβαιώνοντας με τον πλέον ουσιαστικό τρόπο ότι το εγχώριο πιστωτικό σύστημα έχει γυρίζει σελίδα και είναι έτοιμο, μειώνοντας το κόστος δανεισμού του, να χρηματοδοτήσει την περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Όπως σημειώνει υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή «οι αναβαθμίσεις των ελληνικών συστημικών τραπεζών έρχονται ύστερα από μια 15ετία, σηματοδοτώντας την επιστροφή τους σε πλήρη κανονικότητα, ενώ χαρακτηρίζει ως καταλύτη για τη σημερινή εικόνα των τραπεζών τη δραστική μείωση των κόκκινων δανείων».

Μάλιστα η ίδια πηγή προσθέτει ότι «ότι όσο πιο γρήγορα συγκλίνουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο των κόκκινων δανείων (σχετικός δείκτης στο 1,8%), τόσο πιο γρήγορες και μεγαλύτερες θα είναι και οι αναβαθμίσεις των τραπεζών από τους οίκους αξιολόγησης, αλλά και οι συνεπαγόμενες αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας, με αποτέλεσμα την ταχύτερη μείωση των περιθωρίων με τα οποία δανείζεται το ελληνικό Δημόσιο και όλη η οικονομία.

Επενδυτική βαθμίδα για τις τέσσερις τράπεζες

Μέσα σε σχεδόν ένα μήνα η Moody’s προχώρησε στην αναβάθμιση και των τεσσάρων συστιμικών τραπεζών. Η αρχή έγινε στις 13 Ιουνίου με την Moody’s να επαναφέρει στην επενδυτική βαθμίδα την Eurobank, καθιστώντας την ταυτόχρονα ως την πρώτη ελληνική τράπεζα που βαθμολογήθηκε στην επενδυτική βαθμίδα και στο ακάλυπτο χρέος της και ως την μόνη ελληνική Τράπεζα με rating πάνω από αυτό του Ελληνικού Δημοσίου.

Στη συνέχεια, στις 27 Ιουνίου στο σκαλοπάτι της επενδυτικής βαθμίδας ανέβηκε και η Alpha Bank από τη Moody’s Ratings επιβεβαιώνοντας τη δυναμική της τράπεζας να επιτυγχάνει υψηλότερη βιώσιμη κερδοφορία, βελτιώνοντας παράλληλα την ανθεκτικότητα του ισολογισμού της. Καθοριστικό ρόλο στις αναβαθμίσεις διαδραμάτισαν η βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού και του προφίλ των επαναλαμβανόμενων κερδών της Alpha Bank, η χαμηλότερη βάση κόστους, τα αναμενόμενα οφέλη από την πρόσφατη στρατηγική συνεργασία με την UniCredit και τα σημαντικά και διευρυνόμενα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας.

Χθες ο οίκος αξιολόγησης προχώρησε και στην αναβάθμιση των αξιολογήσεων της Πειραιώς και της Εθνικής Τράπεζας.

Eιδικότερα, η Moody’s αναβάθμισε τη βασική πιστοληπτική αξιολόγηση της Πειραιώς σε Ba2 από Ba3, ενώ η αξιολόγηση του κύριου ανασφάλιστου χρέους της αναβαθμίστηκε σε Baa3 από Ba2.

Η αναβάθμιση της βασικής πιστοληπτικής αξιολόγησης της Πειραιώς αντανακλά σύμφωνα με τη Moody’s τη σημαντική μείωση του ρίσκου στον ισολογισμό της με τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) της τράπεζας να μειώνεται σε 3,5% τον Μάρτιο 2024 από 6,6% τον Μάρτιο του 2023. Η κίνηση αντικατοπτρίζει επίσης το επιτυχημένο ιστορικό της τράπεζας στην εκτέλεση του φιλόδοξου σχεδίου της για βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού της.

Η ισχυρή λειτουργική κερδοφορία το 2023-24 και οι ευνοϊκές προοπτικές για το μέλλον είναι ένας ακόμα παράγοντας πίσω από την αναβάθμιση της Πειραιώς, υπογραμμίζει η Moody’s. Η διατήρηση του θετικού outlook της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης των καταθέσεων της Πειραιώς αντανακλά την εκτίμηση της Moody’s ότι το πιστωτικό προφίλ της τράπεζας θα συνεχίσει να βελτιώνεται τους επόμενους 12 με 18 μήνες.

Η Moody’s αναβάθμισε επίσης τη βασική πιστοληπτική αξιολόγηση της Eθνικής Τράπεζας αναβαθμίστηκε σε Ba1 από Ba2, ενώ η αξιολόγηση του κύριου ανασφάλιστου χρέους της τράπεζας αναβαθμίστηκε σε Βaa2 από Ba1.

H αναβάθμιση της βασικής πιστοληπτικής αξιολόγησης αντανακλά τους ισχυρούς κεφαλαιακούς δείκτες, τονίζει η Moody’s, επισημαίνοντας ότι η Εθνική Τράπεζα διαθέτει το μεγαλύτερο μαξιλάρι απορρόφησης ζημιών μεταξύ των ελληνικών τραπεζών. O οίκος αξιολόγησης σημειώνει ακόμα τη σημαντική βελτίωση της ποιότητας των στοιχειών ενεργητικού της Eθνικής Τράπεζας και τη μείωση του λόγου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στο 3,7% από 5,2% τον Μάρτιο του 2023.

Οι λόγοι της αναβάθμισης

Σύμφωνα πάντως με τραπεζικούς αναλυτές πέντε στοιχεία έδωσαν την ώθηση για την αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών.

1) Η ενίσχυση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας των κεφαλαίων κατηγορίας Ι (δείκτης CET1, βασικά εποπτικά κεφάλαια), που τον Δεκέμβριο του 2023 ήταν στο 15,5% σε ενοποιημένη βάση (15,7% ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος).

2) Οι δείκτες ρευστότητας, που υπερβαίνουν κατά πολύ τα ελάχιστα εποπτικά απαιτούμενα (στο τέλος του 2023 ο λόγος δανείων προς καταθέσεις ήταν στο 67,2%, δηλαδή πολύ κάτω της μονάδας, γεγονός που καταδεικνύει την ύπαρξη πλεονάσματος σε καταθέσεις και άφθονη ρευστότητα).

3) Οι εκδόσεις επιπλέον ομολόγων από όλες οι τράπεζες – μόνον για προληπτικούς λόγους εποπτείας – με τις οποίες έχουν δημιουργηθεί επιπλέον μαξιλάρια προστασίας των καταθετών, πέραν των κεφαλαίων κατηγορίας Ι και ΙΙ.

4) Οι ισχυρές επιδόσεις στα πανευρωπαϊκά stress tests του 2023 από την ΕΚΤ, στα οποία οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες αναδείχτηκαν στην 5η, 12η, 13η, και 19η θέση ανάμεσα σε 109 συστημικές τράπεζες. Γεγονός που κατατάσσει τη χώρα μας ως την 4η καλύτερη χώρα από πλευράς σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος στην ΕΕ-27 και την πρώτη στη Νότια Ευρώπη.

5) Την επιστροφή σε ισχυρή θετική κερδοφορία την τελευταία διετία (σ.σ. 3,6 δισ. ευρώ τα κέρδη μετά από φόρους το 2023) και την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων στο 12%, ποσοστό πολύ υψηλότερο του μέσου όρου στην Ευρώπη.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα