Τα τρόφιμα από τα οποία κινδυνεύει η υγεία σου στις υψηλές θερμοκρασίες

Διαβάζεται σε 2'
Τα τρόφιμα από τα οποία κινδυνεύει η υγεία σου στις υψηλές θερμοκρασίες
Το κρέας χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, τις ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες. iStock

Όπως ανεβαίνει η θερμοκρασία γινόμαστε ευάλωτοι σε ιώσεις και βακτήρια, εξ ου και αυξάνονται οι τροφικές δηλητηριάσεις. Ποια τρόφιμα πρέπει να προσέχουμε.

O καύσωνας που έρχεται τις προσεχείς ημέρες απαιτεί την προσοχή μας, σε πράγματα που δεν τους δίνουμε ιδιαίτερη σημασία ωστόσο μπορούν να απειλήσουν την υγεία μας.

Ούτως ή άλλως οι ακραίες συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας επιβαρύνουν την ανθρώπινη υγεία και δη σε αστικά περιβάλλοντα, όταν συνδυάζονται με υψηλά επίπεδα υγρασίας.

Ο Χρήστος Σαββόπουλος, καθηγητής Παθολογίας ΑΠΘ, διευθυντής στην Α’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική διευκρίνισε στο ΕΡΤ News ότι «από τους 35 βαθμούς Κελσίου και πάνω υπάρχει πρόβλημα. Έρχονται με θερμοπληξία, έκπτωση του επιπέδου συνείδησης (δεν αντιλαμβάνονται), ταχυκαρδία, δύσπνοια και μπορεί να πέσουν και σε κώμα».

Εν τω μεταξύ, οι διαφορές θερμοκρασίας μεταξύ των εξωτερικών χώρων και των εσωτερικών με κλιματισμό, δημιουργούν συνθήκες για ιώσεις. Από την άλλη μεριά, η κύρια νόσος των κλιματιστικών είναι των Λεγεωνάριων, από τη λεγεωνέλλα που είναι ένα βακτήριο. Έχει να κάνει με την συντήρηση των κλιματιστικών».

Προσοχή στα τρόφιμα υψηλού κινδύνου

Παράλληλα σε ακραίες συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας προκύπτει ένας κίνδυνος με τα τρόφιμα, εφόσον δεν είμαστε προσεκτικοί.

Όπως εξήγησε ο Γιάννης Τσακνής, καθηγητής στο τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής «αυξάνονται τα περιστατικά των τροφικών δηλητηριάσεων, κάτι που οφείλεται στο ότι τα παθογόνα μικρόβια πολλαπλασιάζονται πάρα πολύ γρήγορα σε υψηλές θερμοκρασίες. Αν δεν τηρούνται κάποιες προδιαγραφές στα τρόφιμα υψηλού κινδύνου, γίνονται επιρρεπή σε μολύνσεις από παθογόνα.

«Όταν επιστρέφουμε από το σούπερ μάρκετ, πρέπει να βάζουμε τα τρόφιμα στο ψυγείο στο συντομότερο χρονικό διάστημα».

Συνιστάται να μην αποθηκεύουμε τρόφιμα στην πόρτα του ψυγείου, επειδή αυτή ανοιγοκλείνει συνέχεια. Έτσι η θερμοκρασία ψύξης που είναι 4 με 5 βαθμούς, μπορεί να γίνει 7 με 8. Δυνητικά αυτό μπορεί να αυξήσει κάποια παθογόνα».

Τα τρόφιμα υψηλού κινδύνου είναι τα ευαλοίωτα.

Δηλαδή, έτοιμα προς κατανάλωση (ζεστά φαγητά, σάντουϊτς), μαγειρεμένα τρόφιμα που περιέχουν κρέας, ψάρι, αυγά, τυρί, δημητριακά και πουλερικά, κρύα μαγειρεμένα κρέατα, αυγά και τα προϊόντα αυτών (μαγιονέζα), μερικώς μαγειρεμένα τρόφιμα, γάλα, γαλακτοκομικά, ψάρια, οστρακοειδή, θαλασσινά, μαγειρεμένο ρύζι, επιδόρπια, έτοιμες σαλάτες λαχανικών και γλυκά με νωπά αβγά ή σοκολάτα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα