Σύνοδος ΝΑΤΟ: “Κλείδωσε” η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Ουάσινγκτον
Διαβάζεται σε 2'Συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχει την Τετάρτη στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ ,ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
- 09 Ιουλίου 2024 15:51
Τετ α τετ αναμένεται να έχουν, τελικώς, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκος πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στην Ουάσινγκτον.
Η συνάντηση των δύο ανδρών «κλείδωσε» αργά το μεσημέρι της Τρίτης (ώρα Ελλάδος), με κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν ότι θα διεξαχθεί στις 16:00 (τοπική ώρα), άρα 23:00 ώρα Ελλάδος.
Μία συνάντηση πάντως που θα πραγματοποιηθεί εν μέσω σφοδρής εσωκομματικής κριτικής στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης.
Υπενθυμίζεται ότι ενστάσεις για τον ελληνοτουρκικό διάλογο είχαν εκφράσει στην πρόσφατη κοινή τους εμφάνιση οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς. Ο κ. Καραμανλής είχε δε προειδοποιήσει την κυβέρνηση να μην θέσει στη Χάγη ζητήματα εθνικής κυριαρχίας όπως η στρατιωτικοποίηση των νησιών και το εάν τα νησιά όπως το Καστελόριζο έχουν υφαλοκρηπίδα.
Ο κ.Μητσοτάκης πάντως έχει πολλάκις δηλώσει ότι η Χάγη είναι πολύ μακριά και επικεντρώνει στο να παραμείνουν ανοιχτοί οι διάλογοι με Τουρκία και να διατηρηθεί ήρεμο κλίμα στο Αιγαίο.
Ο Μητσοτάκης θα θέσει ζήτημα για τη Βόρεια Μακεδονία στο ΝΑΤΟ
Δεν αποκλείεται επίσης ο κ.Μητσοτάκης στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ να έχει σύντομη συνάντηση και με το νέο πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Χριστιαν Μίτσκοσκι. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει προγραμματιστεί κάποιο ραντεβού.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ο πρωθυπουργός θα θέσει το ζήτημα της στάσης της νέας κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας σε ανώτατο επίπεδο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπως είχε προαναγγείλει πριν τις ευρωεκλογές.
Ο κ.Μητσοτάκης θα καταγγείλει το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση του VMRO δεν τηρεί τη συμφωνία των Πρεσπών, κυρίως όσον αφορά στο ζήτημα της σύνθετης ονομασίας erga omnes.
Θα αναφέρει μια σειρά από δηλώσεις, οι οποίες αντίκεινται στη Συμφωνία των Πρεσπών, σε όσα δηλαδή έχουν ψηφίσει τα δύο κράτη. Η συμμετοχή της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ είναι βέβαια δεδομένη και είναι αποτέλεσμα της Συμφωνίας αυτής. Αλλά η γειτονική χώρα δεν σέβεται ούτε την πρώτη σελίδα αυτής της Συμφωνίας και αυτό θα θέσει ο κ. Μητσοτάκης στους συμμάχους.