Ελληνικό και τουρισμός εκτοξεύουν τις τιμές των ακινήτων στα Νότια Προάστια της Αθήνας

Διαβάζεται σε 3'
Ελληνικό και τουρισμός εκτοξεύουν τις τιμές των ακινήτων στα Νότια Προάστια της Αθήνας
SOOC

Μετά την πανδημία ο τουρισμός έχει ανέβει σημαντικά, με αποτέλεσμα, στην εν λόγω περιοχή, πολλά ακίνητα να αξιοποιούνται για βραχύχρονη διαμονή. Ως εκ τούτου, το κόστος των ενοικίων ανεβαίνει ραγδαία.

Εκτόξευση διακρίνουμε για ακόμη μια φορά στις τιμές των ενοικίων και των πωλήσεων στα Νότια Προάστια της Αττικής.

Τα Νότια Προάστια ή αλλιώς Αθηναϊκή Ριβιέρα, αποτελούν κορυφαία επιλογή για κατοικία, και φυσικά απαιτούν “γερά πορτοφόλια”

Η παραθαλάσσια τοποθεσία τους σε συνδυασμό, με τον ήσυχό και ποιοτικό τρόπο ζωής που προσφέρουν, μακριά από την βαβούρα του κέντρου, τα καθιστούν ιδανικά για διαμονή.

Το τελευταίο διάστημα επίσης, έχουν μπει σε νέα εποχή, καθώς υλοποιούνται σημαντικά έργα υποδομής, που είναι ικανά να ανεβάσουν κι άλλο το status της περιοχής, και να ακριβύνει ακόμη περισσότερο το κόστος διαμονής.

Έργα όπως η ανάπλαση του Ελληνικού και η κατασκευή του Μητροπολίτικου Πάρκου, δεν ανεβάζουν μόνο την αξία των ακινήτων αλλά, προσελκύουν και το ενδιαφέρον Ευρωπαίων επενδυτών, οι οποίοι έρχονται να ενισχύσουν τον ήδη έντονο ανταγωνισμό, λόγω της μικρής προσφοράς, που υπάρχει.

Ταυτόχρονα, παρατηρούμε ότι μετά την πανδημία ο τουρισμός έχει ανέβει σημαντικά, με αποτέλεσμα, πολλά ακίνητα να αξιοποιούνται για βραχύχρονη διαμονή. Ως εκ τούτου, το κόστος των ενοικίων ανεβαίνει ραγδαία.

Επιπλέον, δεν περνούν απαρατήρητες οι αυξήσεις στα επιτόκια των δανείων, όπως φυσικά και οι ανατιμήσεις των οικοδομικών υλικών, καθώς συμβάλουν εξίσου σημαντικά στην αύξηση του κόστους των ακινήτων.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί, ότι τον πρωταρχικό ρόλο στην αξία των ακινήτων, παίζει η γεωγραφική τοποθεσία, για αυτό τον λόγο η απόκτηση κατοικίας σε αυτές τις περιοχές, δεν αποτελούσε ποτέ οικονομική λύση. Ωστόσο, πλέον βλέπουμε, ότι λόγω των πολλών αρνητικών παραγόντων που έχουν συσσωρευτεί, οι τιμές “σκαρφαλώνουν” με ταχύτατους ρυθμούς.Τάσεις τιμών ακινήτων

Τάσεις τιμών ακινήτων

Το α’ τρίμηνο του 2024 η μέση τιμή πώλησης ακινήτων, στα Νότια Προάστια, άγγιξε τα 3.664 ευρώ ανά τ.μ., από 3.368 ευρώ που κόστιζε πέρσι. Το κόστος δηλαδή, ανέβηκε κατά 8,80%.

Ταυτόχρονα, στα ενοίκια διακρίνουμε μεγαλύτερη αύξηση. Συγκεκριμένα, οι τιμές εκτοξέυτηκαν κατά, 11,50%, με τη μέση τιμή ενοικίου να φτάνει στα 12,35 ευρώ ανά τ.μ., από 11,08 ευρώ, που ίσχυε πέρσι.

Παραδείγματα ακινήτων στην αγορά

Πωλήσεις

Μεζονέτα, 90 τ.μ., 8ος όροφος, δύο υπνοδωμάτια, Παλαιό Φάληρο, πωλείται στα 4.888,89 ευρώ ανά τ.μ.

Διαμέρισμα, 127 τ.μ., 3ος όροφος, δύο υπνοδωμάτια, Βούλα, πωλείται στα 9.448,82 ευρώ ανά τ.μ.

Μεζονέτα, 300 τ.μ., ισόγειο, τέσσερα υπνοδωμάτια, Βάρη, πωλείται στα 4.000 ευρώ ανά τ.μ.

Μεζονέτα, 159 τ.μ., 1ος όροφος, τρία υπνοδωμάτια, Γλυφάδα, πωλείται στα 10.691,82 ευρώ ανά τ.μ.

Διαμέρισμα, 122 τ.μ., 3ος όροφος, τρία υπνοδωμάτια, Άλιμος, πωλείται στα 5.204,92 ευρώ ανά τ.μ.

Ενοικιάσεις

Διαμέρισμα, 197 τ.μ., 1ος όροφος, τρία υπνοδωμάτια, Βούλα, ενοικιάζεται στα 10,15 ευρώ ανά τ.μ.

Διαμέρισμα, 85 τ.μ., 3ος όροφος, δύο υπνοδωμάτια, Παλαιό Φάληρο, ενοικιάζεται στα 18 ευρώ ανά τ.μ.

Γκαρσονιέρα, 30 τ.μ., ημιυπόγειο, ένα υπνοδωμάτια, Γλυφάδα, ενοικιάζεται στα 18,33 ευρώ ανά τ.μ.

Διαμέρισμα, 110 τ.μ., 1ος όροφος, τρία υπνοδωμάτια, Βάρκιζα, ενοικιάζεται στα 14,55 ευρώ ανά τ.μ.

Μεζονέτα, 210 τ.μ., 1ος όροφος, τρία υπνοδωμάτια, Άλιμος, ενοικιάζεται στα 15,71 ευρώ ανά τ.μ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα