Παρίσι 2024: Ανακοινώθηκε η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα Παραολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων

Διαβάζεται σε 7'
Para taekwondo
Para taekwondo paralympic.org

Η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή ανακοινώνει τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα Παραολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων για το Παρίσι 2024.

Πενήντα ημέρες πριν τους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή ανακοινώνει τους οκτώ αθλητές και έναν οδηγό – δρομέα που θα αγωνιστούν στο πλαίσιο της μεγαλύτερης μέχρι σήμερα Παραολυμπιακής Ομάδας Προσφύγων.

Εκπροσωπώντας περισσότερους από 120 εκατομμύρια αναγκαστικά εκτοπισμένους ανθρώπους παγκοσμίως, οι οκτώ αθλητές που ζουν σε έξι χώρες θα αγωνιστούν σε έξι Παραολυμπιακά αθλήματα: στίβο, άρση βαρών, επιτραπέζια αντισφαίριση, ταεκβοντό, τρίαθλον και ξιφασκία με αμαξίδιο.

Σε δηλώσεις του ο Andrew Parsons, Πρόεδρος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής, τόνισε: «Όλοι οι Παραολυμπιακοί αθλητές έχουν ιστορίες απίστευτου σθένους, όμως οι ιστορίες αυτών των αθλητών και της διαδρομής τους ως πρόσφυγες που επιβίωσαν από τον πόλεμο και τις διώξεις φτάνοντας να αγωνιστούν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, προκαλούν πραγματικά δέος».

«Δυστυχώς, υπάρχουν πάνω από 120 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως που έχουν εκτοπιστεί βίαια από τις εστίες τους. Πολλοί ανάμεσά τους ζουν σε δεινές συνθήκες. Αυτοί οι αθλητές δεν το έβαλαν κάτω, αλλά έδειξαν απίστευτη αποφασιστικότητα για να φτάσουν στο Παρίσι 2024 και να προσφέρουν ελπίδα σε κάθε πρόσφυγα σε όλο τον κόσμο. Η Παραολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων αναδεικνύει τη δύναμη του αθλητισμού να μεταμορφώσει ζωές».

Από την πλευρά του, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Filippo Grandi, επισήμανε πως «για τρίτη συνεχόμενη φορά στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, μια ομάδα αποφασισμένων προσφύγων αθλητών θα εμπνεύσει και θα δείξει στον κόσμο τι ακριβώς μπορούν να επιτύχουν αν τους δοθεί η ευκαιρία. Οι πρόσφυγες ευημερούν όταν τους δίνεται η ευκαιρία να αξιοποιήσουν, να αναπτύξουν και να αναδείξουν τις δεξιότητες και τα ταλέντα τους, στον αθλητισμό και σε πολλούς άλλους τομείς της ζωής».

«Στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες τρέφουμε βαθιά ευγνωμοσύνη για τον καταλυτικό ρόλο της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής στην αυξανόμενη διεθνή συνεργασία μας προκειμένου να φέρουμε τον αθλητισμό στους πρόσφυγες. Ο αθλητισμός είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική και σωματική τους ευεξία, καθώς και για τη συμπερίληψη και ένταξή τους στις κοινότητες που τους φιλοξενούν».

Οκτώ αθλητές θα αγωνιστούν σε έξι αθλήματα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες Παρίσι 2024.
Οκτώ αθλητές θα αγωνιστούν σε έξι αθλήματα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες Παρίσι 2024. IPC/Tobias Lackner/WorldAbility Sport/Vakho Tsatsalashvili/World Taekwondo/ITTF Czech Para Open/European Para Championships 2023

Οι οκτώ αθλητές της Παραολυμπιακής Ομάδας Προσφύγων είναι οι εξής:

Zakia Khudadadi (Παρά – ταεκβοντό)

Η Khudadadi βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα αγωνιζόμενη στο Τόκιο 2020, λίγες μόλις ημέρες μετά την τρομακτική διαφυγή από την πατρίδα της. Σήμερα ζει στο Παρίσι της Γαλλίας και κέρδισε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ταεκβοντό του 2023 στην κατηγορία των 47 κιλών, αφιερώνοντας τη νίκη της στις γυναίκες της πατρίδας της.

Guillaume Junior Atangana (Παρά – στίβος)

Ο σπρίντερ με αναπηρία όρασης θα αγωνιστεί με τον δρομέα – οδηγό του, επίσης πρόσφυγα, Donard Ndim Nyamjua.  Ο Atangana τερμάτισε τέταρτος και έχασε για λίγο ένα μετάλλιο στα 400 μ. Τ11 στους Παραολυμπιακούς Αγώνες Τόκιο 2020. Στο Grand Prix Παραολυμπιακού Στίβου του 2024 στο Nottwil  τον Ιούνιο, με την υποστήριξη της Παραολυμπιακής Ομάδας Προσφύγων, τερμάτισε πρώτος στα 400 μ. και δεύτερος στον τελικό των 100 μ. Αρχικά ο Atangana φιλοδοξούσε να γίνει μεγάλος ποδοσφαιριστής, όμως στράφηκε στον στίβο όταν έχασε την όρασή του.  Τώρα ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα αγωνιστεί στα 100 μ. και τα 400 μ. Τ11 στο Παρίσι.

Ibrahim Al Hussein (Παρά – τρίαθλον)

Ο Al Hussein θα εκπροσωπήσει για τρίτη διαδοχική φορά την Παραολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων στους Παραολυμπιακούς Αγώνες Παρίσι 2024. Έχοντας αγωνιστεί πρώτα στην κολύμβηση, τώρα θα αγωνιστεί στο τρίαθλο στο Παρίσι. Ο Ibrahim, που έχασε το πόδι του σε έκρηξη ενώ προσπαθούσε να σώσει έναν φίλο του, ήταν ο σημαιοφόρος της Παραολυμπιακής Ομάδας Προσφύγων στην τελετή έναρξης του Ρίο 2016.

Salman Abbariki (Παρά – στίβος)

Έχοντας αγωνιστεί στη σφαιροβολία στο Λονδίνο το 2012, το Παρίσι 2024 θα είναι η δεύτερη συμμετοχή του Abbariki στους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Στους Ασιατικούς Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2010 κέρδισε το χρυσό και κατέρριψε το ασιατικό ρεκόρ.

Hadi Darvish (Παρά – άρση βαρών)

Το Παραολυμπιακό όνειρο του Darvish ξεκίνησε αφότου παρακολούθησε στην τηλεόραση τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012.  Όταν πρωτοέφτασε στη Γερμανία, έζησε για δύο χρόνια σε δομή φιλοξενίας προσφύγων. Μην έχοντας τραπεζικό λογαριασμό στην αρχή, δεν ήταν εύκολο να βρει αθλητικό σύλλογο που θα του επέτρεπε να προπονείται. Παρ’ όλα αυτά, συνέχισε να προσπαθεί να εκπληρώσει τους στόχους τους για τους Παραολυμπιακούς. Με την υποστήριξη της Παραολυμπιακής Ομάδας Προσφύγων κέρδισε χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία ανδρών ως 80 κιλά, τον Ιούνιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2024 στην Τιφλίδα.

Sayed Amir Hossein Pour (Παρά – επιτραπέζια αντισφαίριση)

Φτάνοντας στη Γερμανία, ο Pour έζησε σε διάφορες δομές φιλοξενίας προσφύγων, μακριά από την οικογένειά του. Κέρδισε δύο χρυσά μετάλλια στους Ασιατικούς Παραολυμπιακούς Αγώνες Νέων 2021 στο Μπαχρέιν.

Amelio Castro Grueso (Ξιφασκία με αμαξίδιο)

Ο Grueso έχασε τη μητέρα του σε ηλικία μόλις 16 ετών, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα ήρθε αντιμέτωπος με μια ακόμη τραγωδία, όταν μετά από τροχαίο ατύχημα δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει πια τα πόδια του. Κατά την ανάρρωσή του στο νοσοκομείο, ορκίστηκε να γράψει ένα βιβλίο για να μοιραστεί την ιστορία του, συνειδητοποίησε όμως ότι αν ήταν αθλητής που είχε κερδίσει μετάλλια, θα τη διάβαζαν περισσότεροι. Μένοντας πια στην Ιταλία, με την υποστήριξη της Παραολυμπιακής Ομάδας Προσφύγων, ο Grueso ταξίδεψε στο Αμερικανικό Πρωτάθλημα Ξιφασκίας με Αμαξίδιο 2024 τον Μάιο στη Βραζιλία και κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στην Κατηγορία Β Ξίφους  Μονομαχίας Ανδρών, ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά επιτεύγματά του μέχρι σήμερα.

Hadi Hassanzada (Παρα – ταεκβοντό)

Ο Hassanzada βίωσε τον εκτοπισμό πολλές φορές αναζητώντας μια ειρηνική χώρα για να ζήσει και αντιμετώπισε αμέτρητους κινδύνους πριν τελικά βρει ασφάλεια στην Αυστρία. Όπως λέει, η ζωή του ήταν γεμάτη προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας του δεξιού του χεριού, όμως ο αθλητισμός του έδειξε πώς να μετατρέπει τα εμπόδια σε ευκαιρίες.

Αρχηγός Αποστολής της Παραολυμπιακής Ομάδας Προσφύγων είναι ο Nyasha Mharakurwa, ο οποίος εκπροσώπησε τη Ζιμπάμπουε στο τένις με αμαξίδιο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες Λονδίνο 2012, ένας από τους δύο μόνο αθλητές που αγωνίστηκαν σε αυτούς τους αγώνες για τη χώρα του. Τα τελευταία πέντε χρόνια εργάζεται απευθείας με τα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, συμπεριλαμβανομένων των Διεθνών Ομοσπονδιών. Όπως ανέφερε, ένιωσε ότι τον τιμά το να του δοθεί ο τίτλος του Αρχηγού Αποστολής της Παραολυμπιακής Ομάδας Προσφύγων.

«Η Παραολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων αποτελεί πρότυπο για όλους μας. Ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολες συνθήκες αντιμετώπισαν, αυτοί οι αθλητές βρήκαν τον τρόπο να αγωνιστούν στο υψηλότερο επίπεδο του Παραολυμπιακού αθλητισμού. Αυτοί οι οκτώ αθλητές και ο οδηγός συνιστούν την ισχυρότερη και καλύτερα προετοιμασμένη Παραολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων στην ιστορία. Δεν εκπροσωπούν μόνο τους αναγκαστικά εκτοπισμένους ανθρώπους παγκοσμίως, αλλά και τα 1,2 δισεκατομμύρια άτομα με αναπηρία στον κόσμο», τόνισε ο Mharakurwa.

Η Παραολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων θα αγωνιστεί υπό τη σημαία της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής και θα είναι η πρώτη ομάδα που θα παρελάσει στην Τελετή Έναρξης στις 28 Αυγούστου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στα Ηλύσια Πεδία και την Place de la Concorde.

Η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή επιλέγει τα μέλη της ομάδας σε συνεννόηση με τις Διεθνείς Ομοσπονδίες βάσει διαφόρων κριτηρίων, συμπεριλαμβανομένων των αθλητικών επιδόσεων. Επίσης, το καθεστώς του πρόσφυγα των αθλητών, που καθορίζεται από τη χώρα υποδοχής τους, επιβεβαιώνεται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η Παραολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων του Παρισιού 2024 υποστηρίζεται από τον Παγκόσμιο Παραολυμπιακό Εταίρο Airbnb, την Asics, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το Υπουργείο Αθλητισμού και Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων της Γαλλίας, την Οργανωτική Επιτροπή του Παρισιού 2024 και τoν δημόσιο τοπικό αθλητικό φορέα CREPS of Reims. Η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή εκφράζει τις ευχαριστίες της για την υποστήριξή τους προς την ομάδα.

Η Παραολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων αποτελούνταν από δύο αθλητές στο Ρίο 2016 και έξι στο Τόκιο 2020.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα