Πρώτη αντίδραση Μακρόν: Κανείς δεν νίκησε στις εκλογές

Διαβάζεται σε 2'
Εμανουέλ Μακρόν
Εμανουέλ Μακρόν AP Photo Peter Dejong

Κατά την οπτική του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, δεν υπήρξε νικητής στις γαλλικές βουλευτικές εκλογές της προηγούμενης Κυριακής.

«Κανείς δεν νίκησε» στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, δήλωσε την Τετάρτη ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας δημόσια για πρώτη φορά για το αποτέλεσμα των εκλογών, όπου η συμμαχία της αριστεράς πήρε την πρώτη θέση, χωρίς να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία, μπροστά από το στρατόπεδο Μακρόν και την ακροδεξιά.

Σε μια επιστολή του προς τους Γάλλους πολίτες που δημοσιεύθηκε στον περιφερειακό Τύπο, ο Μακρόν κάλεσε «όλες τις πολιτικές δυνάμεις που αναγνωρίζουν τους εαυτούς τους στους δημοκρατικούς θεσμούς, στο κράτος δικαίου, στον κοινοβουλευτισμό, σε έναν ευρωπαϊκό προσανατολισμό και στην προάσπιση της γαλλικής ανεξαρτησίας, να συμμετάσχουν σε έναν ειλικρινή και έντιμο διάλογο για τη συγκρότηση μιας ισχυρής πλειοψηφίας, αναγκαστικά πολλαπλής, για τη χώρα».

Ο Γάλλος πρόεδρος επισημαίνει ακόμη, κατά το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι παρά το γεγονός ότι η άκρα δεξιά ήρθε στον πρώτο γύρο των εκλογών πρώτη, ο γαλλικός λαός δεν θέλησε να της δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και ότι μόνο οι δημοκρατικές δυνάμεις διαθέτουν την απαραίτητη πλειοψηφία για να λάβουν αυτή την εντολή.

Ο Εμάνουελ Μακρόν, υπογραμμίζοντας ότι «οι ιδέες και τα προγράμματα θα πρέπει να είναι πάνω από τα πρόσωπα και τα αξιώματα», καλεί τις δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας του να καταλήξουν «σε ένα σαφές και ρεαλιστικό κυβερνητικό πρόγραμμα που θα λαμβάνει υπόψη του τις ανησυχίες του γαλλικού λαού και θα εγγυάται την θεσμική σταθερότητα».

Kαταλήγοντας ο Μακρόν υπογραμμίζει ότι ο γαλλικός λαός με την ψήφο του ζήτησε από την πολιτική τάξη της χώρας «να αποκτήσει μία νέα πολιτική κουλτούρα» που θα επιτρέψει στη Γαλλία να λειτουργεί όπως και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες με οδηγό το πνεύμα της συνεργασίας και της υπέρβασης των προβλημάτων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα