Ο Κασσελάκης ανεβάζει την παράσταση “Ο Άνθρωπος του Λαού”

Διαβάζεται σε 4'
Ο Στέφανος Κασσελάκης
Ο Στέφανος Κασσελάκης Dimitris Kapantais / SOOC

Καλεί τους πολίτες σε κατ’ ιδίαν επίσκεψη στην Κουμουνδούρου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια στιγμή που πληθαίνουν τα σημάδια ότι «δεν τραβάει πια» στην βάση του κόμματος.

Μια γκάμα αντιδράσεων που κινείται από την απορία μέχρι την θυμηδία φαίνεται πως προκαλεί στον ΣΥΡΙΖΑ η ανακοίνωση του Στέφανου Κασσελάκη ότι εφεξής μία φορά την εβδομάδα θα δέχεται επισκέψεις πολιτών στο γραφείο του.

Μάλιστα, τα… εγκαίνια αυτής της πρακτικής εκκινούν σήμερα, ενώ παράλληλα στη 13.00 το μεσημέρι συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, σε μία συνεδρίαση όπου αναμένεται να υπάρξουν αντιπαραθέσεις εφ’ όλης της ύλης.

Η «παράσταση»

Η πρωτοβουλία του Στέφανου Κασσελάκη να θεσμοθετήσει ένα «τρίωρο» επαφής με τους πολίτες φαίνεται πως εντάσσεται στην τακτική της ηγετικής ομάδας της Κουμουνδούρου να αποκαταστήσει το «προφίλ» του προέδρου. Να εμφανιστεί, δηλαδή, ως ένα πρόσωπο που διατηρεί άρρηκτη τη σχέση του με τη λεγόμενη «βάση του κόμματος».

Αυτά όμως την ίδια στιγμή που πληθαίνουν συνεχώς τα δείγματα… για το αντίθετο. Αφού ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται συνεχώς να «χάνει έδαφος» στα μέλη και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Το πρώτο στοιχείο που διαφάνηκε ήταν η εγκατάλειψη της επιθετικής λογικής του Στέφανου Κασσελάκη που συμπυκνωνόταν στην φράση «βρείτε μου αντίπαλο και πάμε», την οποία χρησιμοποίησε στο τελευταίο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Πλέον, τα στελέχη που συσπειρώνονται γύρω από τον πρόεδρο του κόμματος, απορρίπτουν κατηγορηματικά οποιαδήποτε σκέψη καταφυγής σε νέες εκλογές.

Το δεύτερο στοιχείο είναι το ότι στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής η πλευρά Κασσελάκη αρνήθηκε την πρόταση για εσωτερικό δημοψήφισμα σχετικά με το ζήτημα της ανασύνθεση της κεντροαριστεράς αλλά και των οργανωτικών αλλαγών στο κόμμα. Δείγμα του ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ φοβήθηκε ένα πιθανό αποτέλεσμα.

INTIME

Το τρίτο στοιχείο είναι η αποτυχημένη απόπειρα της ηγεσίας να συγκεντρώσει υπογραφές στήριξης του Στέφανου Κασσελάκη από τους 70 συντονιστές του κόμματος κάτω από κοινό κείμενο. Σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις 9 δέχθηκαν να το προσυπογράψουν και έτσι η προσπάθεια εγκαταλείφθηκε. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι οι συντονιστές του ΣΥΡΙΖΑ δεν συμμερίζονται κατ’ ανάγκη την κριτική που γίνεται εσωκομματικά στον πρόεδρο του κομματος.

Το τέταρτο στοιχείο είναι αυτό που έχει δημοσιοποιήσει ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης. Παραδεχόμενος ότι στο ερωτηματολόγιο που έθεσε υπόψη των μελών του κόμματος ανταποκρίθηκαν περίπου 8.000 μέλη. Αυτά όταν ο ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να έχει 200.000, ενώ ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης έλαβε 66.000 ψήφους στην ψηφοφορία για την ανάδειξη προέδρου πέρυσι τον Σεπτέμβριο.

Σε αυτά δεν μπορεί παρά να συνυπολογίσει κανείς και την μάλλον… «τραγελαφική» και αντικειμενικά αναξιόπιστη προσπάθεια συλλογής διαδικτυακών υπογραφών στήριξης του Στέφανου Κασσελάκη μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Εκεί όπου «πρωταγωνίστησαν» γνωστοί, ανώνυμοι κι επώνυμοι υποστηρικτές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Παρά το γεγονός ότι στην διαδικασία αυτή δεν ταυτοποιούνται τα στοιχεία και προφανώς μπορούσαν να γίνουν χιλιάδες διπλοεγγραφές ή τριπλοεγγραφές, ακόμη κι έτσι συγκεντρώθηκαν μόλις 5000 υπογραφές.

Η Πολιτική Γραμματεία

Όσον αφορά στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, αντικείμενό της είναι τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και τα κομματικά ΜΜΕ. Παρόλα αυτά οι πρόσφατες εξελίξεις με τις εκλογές στη Γαλλία αναμένεται να «φέρουν στο τραπέζι» και τα ζητήματα της μετεκλογικής στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως όλα δείχνουν, στη συνεδρίαση εκτός από τα ζητήματα που αφορούν το κλείσιμο του καθημερινού φύλου της Αυγής, θα τεθούν και αυτά που αφορούν τον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο». Με πολλά σενάρια να κυκλοφορούν για το μέλλον του ραδιοσταθμού. Η συζήτηση αυτή είναι αντικειμενικά συνδεδεμένη με την οικονομική κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ, που επίσης θα απασχολήσει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα