Σκάνδαλο στην Κίνα: Μαγειρικό λάδι και καύσιμα μεταφέρονται στα ίδια βυτιοφόρα

Διαβάζεται σε 4'
Σκάνδαλο στην Κίνα: Μαγειρικό λάδι και καύσιμα μεταφέρονται στα ίδια βυτιοφόρα
AP Photo/Ng Han Guan

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της Κίνας, μετά την αποκάλυψη ότι τα ίδια δεξαμενόπλοια που μετέφεραν καύσιμα, χρησιμοποιήθηκαν για να μεταφέρουν μαγειρικό λάδι.

Σοβαρές ανησυχίες και οργή έχει προκαλέσει στην Κίνα η αποκάλυψη ότι μεγάλη κρατική εταιρεία τροφίμων χρησιμοποιεί τα ίδια βυτιοφόρα για τη μεταφορά καυσίμων και μαγειρικού λαδιού, χωρίς μάλιστα να καθαρίζονται ενδιάμεσα. Στόχος; Η μείωση του κόστους φυσικά.

Το σκάνδαλο αυτό, στο οποίο εμπλέκονται η μεγαλύτερη κρατική εταιρεία αποθήκευσης και μεταφοράς σιτηρών της Κίνας, Sinograin, και ο ιδιωτικός όμιλος “Hopefull Grain and Oil Group”, έχει εγείρει ανησυχίες για τη μόλυνση των τροφίμων, σε μια χώρα που έχει ταλαιπωρηθεί από διαδοχικά σκάνδαλα ασφάλειας τροφίμων και φαρμάκων τις τελευταίες δεκαετίες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Beijing News, ήταν κοινό μυστικό στη βιομηχανία μεταφορών ότι τα βυτιοφόρα χρησιμοποιούνταν για διπλές δουλειές, χωρίς να τηρούνται οι κατάλληλες διαδικασίες καθαρισμού. Η καταγγελία αναφέρει ότι τα βυτιοφόρα που μετέφεραν καύσιμα ή χημικά υγρά χρησιμοποιούνταν επίσης για τη μεταφορά βρώσιμων υγρών, όπως το μαγειρικό λάδι, το σιρόπι και το σογιέλαιο. Όλα αυτά χωρίς να έχουν προηγηθεί οι απαραίτητες διαδικασίες καθαρισμού.

Την Τρίτη, το γραφείο ασφάλειας τροφίμων του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας ανακοίνωσε τη συγκρότηση ομάδας για τη διερεύνηση της υπόθεσης. Δεσμεύτηκε μάλιστα ότι όσοι ευθύνονται για παρατυπίες θα τιμωρηθούν αυστηρά σύμφωνα με το νόμο.

Οι δύο εταιρείες που αναφέρθηκαν δήλωσαν ότι οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη. Την ίδια στιγμή, άλλες αντίστοιχες μεγάλες εταιρείες εξέδωσαν ανακοινώσεις, διαβεβαιώνοντας ότι δεν χρησιμοποιούν τέτοια βυτιοφόρα για τη μεταφορά των προϊόντων τους.

Η ασφάλεια τροφίμων έχει βρεθεί ξανά στο επίκεντρο για τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ.

Η κρατική τηλεόραση CCTV χαρακτήρισε την πρακτική «ισοδύναμη με δηλητηρίαση», που δείχνει «ακραία αδιαφορία για τη ζωή και την υγεία των καταναλωτών».

Το People’s Daily, επίσημο όργανο του Κομμουνιστικού Κόμματος, ανέφερε ότι, όταν διακυβεύεται η ασφάλεια των τροφίμων, δεν υπάρχει «δικαίωμα στη σιωπή» και κάλεσε τις ρυθμιστικές αρχές να δράσουν.

Δημόσια κατακραυγή

Στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης της Κίνας, οι οποίες ελέγχονται και οι αναρτήσεις λογοκρίνονται, πολλοί χρήστες ζήτησαν να ανακληθούν προϊόντα και να αυξηθεί η εποπτεία του κλάδου.

Μερικοί φάνηκαν, επίσης, να συνδέουν το θέμα με ευρύτερα ζητήματα στη χώρα, όπως η οικονομική ύφεση.

“Ακόμη και το μαγειρικό λάδι που είναι απαραίτητο για την καθημερινή ζωή των ανθρώπων έχει πλέον γίνει προβληματικό… Οι απλοί άνθρωποι δεν μπορούν να προστατευτούν… Πλέον θέλω απλώς να χλευάζω φράσεις όπως “κράτος δικαίου” και “υπηρετώντας τους ανθρώπους” ανέφερε ένα σχόλιο που συγκέντρωσε χιλιάδες αντιδράσεις στα social media.

Η κρατική Sinograin ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ξεκίνησε επιθεωρήσεις σε όλες τις δραστηριότητές της και δεσμεύτηκε να σταματήσει να συνεργάζεται με οποιονδήποτε μεταφορέα διαπιστωθεί ότι παραβιάζει τους κανονισμούς ασφαλείας.

Από την άλλη, μέλος του προσωπικού της “Hopefull Grain and Oil Group” δήλωσε στο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι «τα αρμόδια τμήματα» έχουν ερευνήσει το θέμα και θα προβούν σε επίσημη ανακοίνωση. Το άτομο πρόσθεσε ότι ένα δεξαμενόπλοιο που περιγράφεται στην αναφορά των μέσων ενημέρωσης δεν ανήκε στην εταιρεία και ότι δεν υπήρχαν ποιοτικά προβλήματα με τα προϊόντα πετρελαίου της μάρκας τους.

Η ασφάλεια τροφίμων ξανά στο “κάδρο”

Παρά το αυξανόμενο βιοτικό επίπεδο τις τελευταίες δεκαετίες, η ασφάλεια των τροφίμων είναι ένα διαχρονικό ζήτημα στην Κίνα.

Δεκάδες σκάνδαλα έχουν αποκαλυφθεί από τα τοπικά Media από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, πυροδοτώντας αυστηρότερους κυβερνητικούς κανονισμούς.

Σε ένα από τα πιο τρομακτικά παραδείγματα, έξι βρέφη πέθαναν και 300.000 άλλα αρρώστησαν από τη φόρμουλα γάλακτος σε σκόνη που περιείχε την τοξική βιομηχανική χημική ουσία μελαμίνη.

Σε πολλά στελέχη που βρέθηκαν να ευθύνονται για την υπόθεση του 2008 καταδικάστηκαν τελικά σε θανατικές ποινές και η τραγωδία οδήγησε σε βαθιά δυσπιστία για τα εγχώρια προϊόντα και την ασφάλεια των τροφίμων στην Κίνα.

Ο Σι έχει επανειλημμένα τονίσει τη σημασία της ασφάλειας των τροφίμων και των σιτηρών. Σε ομιλία του 2013 είχε πει ότι η ικανότητα του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος να «παρέχει ικανοποιητικές διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια των τροφίμων» είναι μια «μείζονα δοκιμή των δυνατοτήτων διακυβέρνησής μας».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα