Θεσσαλονίκη: Πού κυμαίνονται ενοίκια και τιμές πώλησης κατοικιών στο κέντρο

Διαβάζεται σε 4'
Ακίνητα στη Θεσσαλονίκη
Ακίνητα στη Θεσσαλονίκη INTIME

Το μεγαλύτερο και πολυαναμενόμενο έργο, φυσικά, δεν είναι άλλο, από το Μετρό Θεσσαλονίκης, το οποίο θα φέρει τεράστιες αλλαγές στις μετακινήσεις των κατοίκων και θα δώσει έναν σύγχρονο ευρωπαϊκό αέρα στην πόλη.

Τον ανήφορο έχουν πάρει οι τιμές των ενοικίων και των πωλήσεων, στη Θεσσαλονίκη, κατά το 2ο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με τις τελευταίες καταγεγραμμένες τάσεις.

Είναι γεγονός, πώς η άνοδος των τιμών στο εγχώριο real estate, είναι ιδιαίτερα έντονη, και αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες.

Αρχικά, να αναφέρουμε ότι οι τάσεις διαμορφώνονται ανάλογα με το επίπεδο δημοφιλίας της εκάστοτε περιοχής. Παρατηρούμε, ότι στις απομακρυσμένες επαρχιακές πόλεις της Ελλάδας, η άνοδος που καταγράφεται, κινείται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, σε σύγκριση με τις τιμές των ακινήτων στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.

Στην προκειμένη περίπτωση λοιπόν, τα ενοίκια και οι πωλήσεις έχουν μπει σε αυξητική τροχιά τα τελευταία χρόνια, καθώς η Θεσσαλονίκη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, με αρκετά μεγάλο πληθυσμό.

Αυτή την περίοδο μάλιστα, υλοποιούνται σημαντικά έργα υποδομών, που υπόσχονται να αναβαθμίσουν σημαντικά την πόλη και την καθημερινότητα των κατοίκων.

Το μεγαλύτερο και πολυαναμενόμενο έργο, φυσικά, δεν είναι άλλο, από το Μετρό Θεσσαλονίκης, το οποίο θα φέρει τεράστιες αλλαγές στις μετακινήσεις των κατοίκων και θα δώσει έναν σύγχρονο ευρωπαϊκό αέρα στην πόλη.

Ωστόσο, το Μετρό δεν είναι το μοναδικό έργο που θα επηρεάσει την αξία των ακινήτων. Η ανάπλαση της ΔΕΘ, το Thess INTEC και η ενοποίηση του παραλιακού μετώπου, θα παίξουν εξίσου σημαντικό ρόλο στην άνοδο του κόστους κατοικίας, μόλις ολοκληρωθούν.

Επιπλέον, η Θεσσαλονίκη είναι ίσως και η δημοφιλέστερη φοιτητική πόλη της χώρας, καθώς στεγάζει ένα από τα μεγαλύτερα και ιστορικότερα Πανεπιστήμια της Ελλάδας. Για αυτό τον λόγο λοιπόν, η ζήτηση για ενοικίαση κατοικίας από φοιτητές είναι ιδιαίτερα έντονη. Ωστόσο, είναι δύσκολο να καλυφθεί, καθώς τα διαθέσιμα ακίνητα, δεν αρκούν. Ως εκ τούτου λοιπόν, οι τιμές ανεβαίνουν κατακόρυφα.

Και κάπου εδώ γεννάται το ερώτημα: Γιατί δεν αρκούν τα διαθέσιμα ακίνητα;

Ένας από τους λόγους λοιπόν, που δεν αρκούν, είναι η άνοδος του τουρισμού, καθώς πολλά σπίτια αξιοποιούνται ως Airbnb, με αποτέλεσμα, να μειώνεται σημαντικά η δεξαμενή των διαθέσιμων κατοικιών για μακροχρόνια διαμονή.

Τέλος, όσον αφορά τις πωλήσεις, να αναφέρουμε ότι βασικότεροι αντικειμενικοί παράγοντες που ανεβάζουν τις τιμές είναι, οι αυξήσεις των επιτοκίων στα δάνεια, οι ανατιμήσεις των οικοδομικών υλικών και φυσικά οι έντονες πληθωριστικές τάσεις.

Τάσεις τιμών ακινήτων

Το β’ τρίμηνο του 2024 η μέση τιμή πώλησης κατοικίας στην Θεσσαλονίκη, έφτασε τα 2.342 ευρω ανά τ.μ., από 2.120 ευρώ που κόστιζε πέρσι. Σημειώθηκε δηλαδή, η άνοδος της τάξεως των 10,50%.

Όσον αφορά τα ενοίκια, το κόστος έφτασε στα 9,23 ευρώ ανά τ.μ., από 8,48 ευρώ, που στοίχιζε την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η αξία δηλαδή, ανέβηκε κατά 8,80%.

Παραδείγματα ακινήτων στην αγορά:

Πωλήσεις

Διαμέρισμα, 46 τ.μ., 1ος όροφος, ένα υπνοδωμάτιο, Τούμπα, πωλείται στα 2.826,09 ευρώ ανά τ.μ.

Διαμέρισμα, 70 τ.μ., 1ος όροφος, δύο υπνοδωμάτια, Μαρτίου, πωλείται στα 1.457,14 ευρώ ανά τ.μ.

Διαμέρισμα, 80 τ.μ., 3ος όροφος, δύο υπνοδωμάτια, Τούμπα, πωλείται στα 2.750 ευρώ ανά τ.μ.

Γκαρσονιέρα, 40 τ.μ., 2ος όροφος, ένα υπνοδωμάτιο, Άνω Πόλη, πωλείται στα 2.425 ευρώ ανά τ.μ.

Διαμέρισμα, 85 τ.μ., 1ος όροφος, δύο υπνοδωμάτια, Λευκός Πύργος, πωλείται στα 3.094,12 ευρώ ανά τ.μ.

Ενοίκια

Γκαρσονιέρα, 30 τ.μ., 3ος όροφος, ένα υπνοδωμάτιο, Καμάρα, ενοικιάζεται στα 13,33 ευρώ ανά τ.μ.

Διαμέρισμα, 80 τ.μ., ημιυπόγειο, δύο υπνοδωμάτια, Τούμπα, ενοικιάζεται στα 6,25 ευρώ ανά τ.μ.

Διαμέρισμα, 85 τ.μ., 3ος όροφος, δύο υπνοδωμάτια, Τριανδροία, ενοικιάζεται στα 7,65 ευρώ ανά τ.μ.

Διαμέρισμα, 125 τ.μ., 6ος όροφος, δύο υπνοδωμάτια, Νέα Παραλία, ενοικιάζεται στα 20 ευρώ ανά τ.μ.

Διαμέρισμα, 70 τ.μ., ημιυπόγειο, δύο υπνοδωμάτια, Καμάρα, ενοικιάζεται στα 7 ευρώ ανά τ.μ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα