Οι αντιδράσεις του κόσμου δείχνουν να σώζουν τη δευτεραθλήτρια ΑμεΑ από την έξωση

Διαβάζεται σε 4'
Οι αντιδράσεις του κόσμου δείχνουν να σώζουν τη δευτεραθλήτρια ΑμεΑ από την έξωση
H Διονυσία Τσακίρη αναδείχθηκε δευτεραθλήτρια κόσμου, προ μιας εβδομάδας -ενώ είχε λάβει το χαρτί για την έξωση. World Challengers Boccia

Η οργή του κόσμου για την έξωση της οκταμελούς οικογένεια της πρωταθλήτριας στο boccia, Διονυσίας Τσακίρη οδήγησε σε εκπόνηση πλάνου επαναπόκτησης από την πολιτεία.

Η Διονυσία Τσακίρη ανήκει στις περιπτώσεις των αθλητών που έχουν συναντήσει εκπροσώπους της πολιτείας, έπειτα από μια διάκρισή τους σε διεθνή διοργάνωση (για την εθιμοτυπική φωτογραφία) και όταν σβήσουν οι κάμερες είναι απελπιστικά μόνοι, έρμαια διαφόρων απειλών.

Μολονότι η 27χρονη αναδείχθηκε την περασμένη εβδομάδα δευτεραθλήτρια σε World Challenger του boccia, δεν έχει λάβει κάποια σχετική ενημέρωση για την επιχορήγηση που δικαιούται. Αυτό που είχε λάβει, πριν αγωνιστεί με το εθνόσημο στο στήθος, ήταν ειδοποίηση για έξωση της οικογένειάς της από το σπίτι της στην Ελευσίνα καθώς το έχασε σε πλειστηριασμό, λόγω χρεών προς την εφορία.

Σε μια τεράστια πράξη αλληλεγγύης από τους κατοίκους της περιοχής, δεκάδες κόσμου βρίσκονται έξω από την οικεία της Διονυσίας (ζει με σύνταξη 700 ευρώ που προβλέπεται βάσει νόμου, έχοντας αυξημένα έξοδα για τις αγωγές που ακολουθεί για την υγεία της- από την ημέρα που διατάχθηκε η έξωση (πριν μια εβδομάδα) έως σήμερα. Την υπερασπίζονται, ενώ παράλληλα αναζητούνται τρόποι να πάρει η οικογένεια πίσω το σπίτι.

Όπως εξήγησε η δικηγόρος Κατερίνα Φραγκάκη στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», η βασική οφειλή της οικογένειας ήταν της τάξεως των 20.000 ευρώ και με τους τόκους το χρέος έφτασε στις 50.000 ευρώ.

«Αφορούσε δάνειο που σχεδόν είχε αποπληρωθεί, εν συνεχεία αυτό τιτλοποιήθηκε, πήγε σε ένα fund και άρχισε η διαδικασία του πλειστηριασμού, χωρίς αυτοί οι άνθρωποι να έχουν κάποια ασπίδα προστασίας, μέσω πρότασης που θα έπρεπε κανονικά να γίνει, για διακανονισμό.

Έπρεπε να καλέσουν την οικογένεια και να προτείνουν μια βιώσιμη -και όχι εκτός πλαισίου- λύση, καθώς μιλάμε για ανθρώπους του μεροκάματου. Ο πατέρας είναι σιδεράς με προβλήματα υγείας, η μητέρα δεν εργάζεται και υπάρχουν σοβαρά θέματα υγείας στην οικογένεια».

Στην παρούσα φάση γίνεται προσπάθεια επαναπόκτησης του σπιτιού που πήρε ιδιώτης

«Η οικογένεια προσπάθησε να βρει άλλο σπίτι με προδιαγραφές για ένα παιδί ΑμεΑ, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό» εξήγησε η κυρία Φραγκάκη πριν προσθέσει ότι «έχουμε συζητήσει με τη δικηγόρο της κατασκευαστικής εταιρείας που το έχει πάρει. Η τακτική που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να αγοράζουν κατασκευαστικές εταιρείες σε χαμηλές τιμές και να πουλούν σε διπλάσιες και τριπλάσιες».

Η Διονυσία αποκάλυψε πως η οικογένεια της δεν γνώριζε κάτι για ό,τι τις έμελλε, προκειμένου να μπορεί ο πατέρας της να κάνει σχετικές ενέργειες πριν να είναι αργά. «Επίσης, δεν μπορεί να πάει κάθε οικογένεια σε δικηγόρο» πρόσθεσε η κυρία Φραγκάκη, «θα έπρεπε να ενημερώνονται από τα funds οι οικογένειες για πιθανές ρυθμίσεις χρέους, κάτι που δεν γίνεται».

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΑΣ

Η γενική γραμματέας δημογραφικής και στεγαστικής πολιτικής, Μαρίνα Στέφου, η οποία είναι ενήμερη του πλειστηριασμού και σε επικοινωνία με την κυρία Φραγκάκη σχολίασε ότι «έγινε μια αλληλουχία καθυστερήσεων έως τον πλειστηριασμό. Η οικογένεια δεν είχε προβεί σε κάποιο ένδικο βοήθημα γιατί δεν γνώριζε.

Αυτό που οφείλουν να γνωρίζουν οι πολίτες είναι πως υπάρχει δωρεάν νομική βοήθεια που δίνεται σε άτομα χαμηλού εισοδήματος και σε άτομα με αναπηρία.

Όταν υπάρξει κλήση για τη διαταγή πληρωμής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται σε κατά τόπους πρωτοδικεία και στους δικηγορικούς συλλόγους, ώστε να γίνουν τα ένδικα βοηθήματα που προηγούνται του πλειστηριασμού. Η πολιτεία δίνει 7 διαφορετικούς τρόπους για προσφυγές».

Ναι, αλλά δεν γνωρίζουν οι πρωταγωνιστές της ιστορίας τι γίνεται και αφορά τη ζωή τους. Και εν πάση περιπτώσει, η ερώτηση στην οποία κλήθηκε να απαντήσει ήταν τι μπορεί να γίνει για να πάρει η οικογένεια της Διονυσίας το σπίτι της πίσω.

«Βρεθήκαμε με τη Διονυσία και υπάρχουν δυο τρόποι. Επικοινώνησα και με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για να δούμε μήπως μπορεί να επιχορηγηθεί στον υψηλότερο βαθμό που μπορούμε, η οικογένεια ως πρωταθλήτρια, κάτι που δεν είχε γίνει έως σήμερα.

Έχει συνάντηση με την ομοσπονδία της τη Δευτέρα. Εκεί θα γίνουν κάποιες προτάσεις για την μερική αποπληρωμή της οφειλής, ώστε να επαναποκτήσει το σπίτι της».

Παρεμπιπτόντως, ο νέος ιδιοκτήτης πουλάει το σπίτι στην τιμή των 106.000 ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν πως αγόρασε στις 84.000 ευρώ και τα υπόλοιπα, όπως λέει, είναι έξοδα που έκανε για αυτήν την αγορά.

Η κυρία Στέφου πρόσθεσε ότι υπάρχει και η προοπτική επιδόματος στέγασης που είναι έως 210 ευρώ, για οικογένειες από 4 άτομα και πάνω, όπως πάντα υπάρχει και η προοπτική χορηγών που μπορούν να βοηθήσουν. «Θα γίνει μια κοινή συντονισμένη προσπάθεια» κατέληξε.

Άρα αναμένονται -θετικές- εξελίξεις από τη Δευτέρα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα