ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΡΙΝΗ

ΖΕΛΕΔΑΚΙΑ ΚΑΝΝΑΒΗΣ: ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ

Η σχετικά άγνωστη ουσία HHC και το εμπόριο στο διαδίκτυο που δεν μπορεί να ελέγξει καμία υπηρεσία.

Τα ζελεδάκια κάνναβης στην πραγματικότητα δεν είναι ζελεδάκια κάνναβης. Περιέχουν την ουσία εξαϋδροκανναβινόλη – HHC, η οποία δεν υπάρχει στο φυτό με φυσικό τρόπο, αντίθετα είναι προϊόν χημικής επεξεργασίας των κανναβινοειδών του. Στις αρχές του χρόνου, η Ελλάδα προστέθηκε στις χώρες που κατατάσσουν το HHC και τα παράγωγά του στον πίνακα των ουσιών που θεωρούνται ναρκωτικά.

Τα ζελεδάκια αποσύρθηκαν από τα περίπτερα και τα ψιλικατζίδικα της Αθήνας. Παραμένει άγνωστη η ποσότητα των ίδιων εμπορευμάτων που είναι στοκαρισμένη στις αποθήκες των εταιρειών εισαγωγής. Την ίδια στιγμή, τα ζελεδάκια κάνναβης πωλούνται στο διαδίκτυο, χωρίς καμία κρατική υπηρεσία να μπορεί να ελέγξει αυτό το επικερδές εμπόριο.

Στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, η Διεύθυνση Φαρμάκου απέστειλε έγγραφο για το θέμα στην Επιτροπή Ναρκωτικών του Υπουργείου Υγείας. Στις 11 του ίδιου μήνα η Επιτροπή γνωμοδότησε για την απαγόρευση της ουσίας HHC και τις πρώτες μέρες της καινούριας χρονιάς υπογράφηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση από τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Γιώργο Φλωρίδη.

«Δεν πρόλαβα να αποκτήσω πλήρη εικόνα για το πόσο διαδεδομένη ήταν η κυκλοφορία τους, καθώς από την πρώτη κιόλας εβδομάδα που επέστρεψα στο Υπουργείο Υγείας έλαβα τη σχετική εισήγηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες και την υλοποίησα», είπε στο NEWS24/7 ο Άδωνις Γεωργιάδης. Η σχετική οδηγία ήταν να κατασχεθούν όσα προϊόντα εξακολουθούσαν να πωλούνται σε περίπτερα και καταστήματα κάνναβης μετά την απαγόρευση.

Το γεγονός πως τα ζελεδάκια σήμερα πωλούνται παράνομα στο διαδίκτυο δεν είναι κάτι που δεν γνωρίζει το Υπουργείο: «Το γνωρίζουμε, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να σταματήσει. Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πολλά παράνομα προϊόντα, δεν γίνεται να ελέγξουμε όλη αυτήν την αγορά», είπε ο κ. Γεωργιάδης. «Όταν δεχόμαστε μια καταγγελία, προχωράμε στις απαραίτητες ενέργειες για να κατέβει ο συγκεκριμένος ιστότοπος».

Δεν είναι μόνο οι διαμαρτυρίες όσων ανησυχούν για την παραβίαση της νομοθεσίας των ναρκωτικών. Η απαγόρευση προκάλεσε πληθώρα διαμαρτυριών προς το Υπουργείο Υγείας, κυρίως από εταιρείες εισαγωγής, οι οποίες εκείνη την περίοδο είχαν μόλις αγοράσει μεγάλα αποθέματα για να τροφοδοτήσουν την αγορά.

Η ΑΓΟΡΑ

Το επιβεβαιώνουν άνθρωποι που γνωρίζουν καλά την αγορά της κάνναβης στην Ελλάδα και λένε ότι η ιστορία με τα ζελεδάκια εντέλει έκανε κακό στο νόμιμο εδώ και χρόνια κομμάτι της βιομηχανικής κάνναβης. Σημειώνεται ότι πολλά από τα παράγωγα της κάνναβης είναι βρώσιμα αγαθά – λάδι για ισορροπημένη διατροφή, αλεύρι ολικής άλεσης, ο σπόρος ως brainfood, ο ανθός αποξηραμένος ως ρόφημα κ.α.

«Κάποιοι πρόλαβαν και έβγαλαν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ωστόσο αρκετοί έχασαν και χρήματα, καθώς η απαγόρευση τούς βρήκε πάνω στη στιγμή που είχαν φέρει μεγάλο όγκο προϊόντων για να βγάλουν τη σεζόν», είπε στο NEWS24/7 παραγωγός βιομηχανικής κάνναβης και από τους πρώτους ακτιβιστές στην Ελλάδα για τη νομιμοποίηση της κάνναβης.

Η ίδια πηγή εξήγησε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των προϊόντων που πωλούνταν τους προηγούμενους μήνες στα περίπτερα ήταν εισαγόμενα από την Ολλανδία. Ωστόσο, η ζήτηση για τα ζελεδάκια εκτοξεύτηκε πολύ γρήγορα κι έτσι πρόλαβαν να δημιουργηθούν κάποια εργαστήρια παραγωγής, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Οι άνθρωποι του κλάδου της κάνναβης συνηγορούν πως τα συγκεκριμένα ζελεδάκια είναι προϊόντα κακής ποιότητας. Υποστηρίζουν πως λανθασμένα αναφέρονται ως ζελεδάκια κάνναβης, καθώς η ουσία HHC δεν υπάρχει στο φυτό με φυσικό τρόπο. «Είναι προϊόν επεξεργασίας της ουσίας CBD που εμπεριέχει η κάνναβη, ενώ για την παρασκευή της χρησιμοποιούνται βαρέα μέταλλα και διαλύτες που είναι βιοσυσσωρευόμενοι», εξηγούν.

Το HHC δημιουργήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ΄90 από έναν Αμερικανό χημικό. «Η ουσία HHC εντάσσεται στην κατηγορία των συνθετικών αναλόγων, γιατί μιμείται την επίδραση της τετραϋδροκανναβινόλης – THC. Το ξεχείλωμα της αγοράς και το γεγονός πως έφτασαν να πωλούνται μέχρι και στα περίπτερα, ουσιαστικά έκανε ζημιά στους πιτσιρικάδες και προκάλεσε τεράστια δυσφήμηση για την κάνναβη», λένε οι ίδιοι άνθρωποι.

Οι άνθρωποι του κλάδου της κάνναβης συνηγορούν πως τα συγκεκριμένα ζελεδάκια είναι προϊόντα κακής ποιότητας. Υποστηρίζουν πως λανθασμένα αναφέρονται ως ζελεδάκια κάνναβης, καθώς η ουσία HHC δεν υπάρχει στο φυτό με φυσικό τρόπο.

Μία μερίδα παλαιότερων ακτιβιστών για την κάνναβη σημειώνει ότι δεν μπορεί να παραληφθεί το γεγονός ότι η απαγόρευση συνέπεσε χρονικά με την κυκλοφορία νόμιμων προϊόντων από μεγάλη ξένη εταιρεία στην Ελλάδα. Στην επισήμανση ότι τα ζελεδάκια δεν είναι φαρμακευτικό σκευάσματα, η απάντηση είναι ότι η περίοδος «ανοχής» που το κράτος έδειξε στα ζελεδάκια πιθανόν ήταν μια άτυπη έρευνα αγοράς και ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει στο μέλλον το ενδεχόμενο απο-ποινικοποίησης της κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς και στη χώρα μας.

Αυτήν την περίοδο έχει ξεκινήσει μια πανευρωπαϊκή καμπάνια από ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της κάνναβης, προκειμένου η αγορά να αυτορυθμιστεί και να σταματήσουν να πωλούνται τα συγκεκριμένα προϊόντα. Οι ίδιοι επιμένουν πως όλα αυτά τα συνθετικά παράγωγα βρίσκουν χώρο και αγοραστές, επειδή δεν έχει γίνει νομιμοποίηση της κάνναβης.

«Μόνο μια τέτοια εξέλιξη θα μπορέσει να βάλει φρένο στα αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα και θα εξαλείψει το ενδιαφέρον για αυτά -είτε από νόμιμα είτε παράνομα καταστήματα«, σημειώνουν πηγές της ίδιας αγοράς.

Η ΔΙΩΞΗ

Η Δίωξη Ναρκωτικών παρακολουθεί διακριτικά την ιστορία με τα ζελεδάκια. «Η κορύφωση της ζήτησης είχε κρατήσει λίγους μήνες πριν από την απαγόρευση, σε αντίθεση με άλλες χώρες οπού πωλούνταν για χρόνια», είπε στο NEWS24/7 αξιωματικός της υπηρεσίας στην Αθήνα.

Πριν από την απαγόρευση, αστυνομικοί είχαν καταγράψει τα βασικά χαρακτηριστικά των συγκεκριμένων προϊόντων -πωλούνταν σε σακουλάκια με την επιγραφή “cannabis gummies” που κόστιζαν 5-10 ευρώ, ήταν εισαγόμενα από την Ολλανδία και πάνω στις συσκευασίες ήταν γραμμένο στα Αγγλικά ότι δεν πρέπει να καταναλώνονται από ανήλικους. Τα ζελεδάκια, ωστόσο, ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή στους νέους.

«Το HHC προκαλεί ξηροστομία, ταχυκαρδία, αίσθημα ζάλης και άγχους. Η επίδρασή του είναι πιο άμεση από το THC», εξήγησε ο αστυνομικός της Δίωξης. Ο ίδιος γνωρίζει ότι τα ζελεδάκια πωλούνται στο διαδίκτυο, όμως παραδέχεται ότι οι διωκτικές αρχές δεν μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα.

«Γίνεται από την υπηρεσία ένα monitoring στο διαδίκτυο, ωστόσο δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί κάποιος που το αγοράζει μεμονωμένα. Είμαστε σε επικοινωνία με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, όμως μέχρι σήμερα, μετά την απαγόρευση, δεν έχει σχηματιστεί κάποια δικογραφία», ανέφερε ο αστυνομικός.

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Στη φετινή έκθεση της ΕΕ για τα ναρκωτικά υπάρχει ειδική αναφορά στο HHC. «Η επίδραση του HHC στον ανθρώπινο οργανισμό δεν έχει μελετηθεί επαρκώς, όμως ανεπίσημες αναφορές καταναλωτών υποδηλώνουν ότι μπορεί να είναι υποκειμενικά παρόμοιες με εκείνες της κάνναβης. Ορισμένα από τα διαθέσιμα προϊόντα, ωστόσο, διατίθενται σε μορφή που μπορεί να περιέχει μεγαλύτερο ποσοστό της ουσίας, εγείροντας ανησυχίες σχετικά με την πιθανότητα δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία», σημειώνεται στην έκθεση.

«Απαιτείται περισσότερη έρευνα σχετικά με τις συνέπειες της κατανάλωσης αυτών των ουσιών, ειδικά σε υψηλότερες δόσεις. Επί του παρόντος η έλλειψη αξιόπιστων δεδομένων παρακολούθησης καθιστά δύσκολη την αξιολόγηση της διαθεσιμότητας και τυχόν κινδύνους που συνδέονται με τη χρήση τους».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα