Έβρος: Οργανώσεις ζητούν από την Εισαγγελία την έφεση της απόφασης για τους “αυτόκλητους σερίφηδες”
Διαβάζεται σε 3'Έφεση κατά της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θράκης, που δεν αναγνώρισε το ρατσιστικό κίνητρο στην υπόθεση των “αυτόκλητων σερίφηδων” στον Έβρο ζητούν 11 οργανώσεις.
- 12 Ιουλίου 2024 17:52
Έντεκα οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών κατέθεσαν υπόμνημα στον Εισαγγελέα Εφετών Θράκης με αίτημα την άσκηση έφεσης κατά της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θράκης, το οποίο δεν αναγνώρισε το ρατσιστικό κίνητρο στην πολύκροτη υπόθεση των “αυτόκλητων σερίφηδων” στον Έβρο.
Όπως αναφέρει η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το αίτημα των οργανώσεων είναι “να κριθεί αρμοδίως σε ανώτερο βαθμό η παράλειψη του δικαστηρίου να διαπιστώσει τη συνδρομή ρατσιστικού κινήτρου βάσει του άρθρου 82Α του Ποινικού Κώδικα”.
Υπενθυμίζεται πως τον Αύγουστο του 2023 οι τρεις κατηγορούμενοι, γνωστοί ως “αυτόκλητοι σερίφηδες” είχαν φυλακίσει 13 μετανάστες από το Πακιστάν και τη Συρία σε ένα τρέιλερ – κλουβί σε δασική περιοχή της Αλεξανδρούπολης, υποδεικνύοντάς τους ως “εμπρηστές” της καταστροφικής πυρκαγιάς που είχε ξεσπάσει στην περιοχή.
Η συγκεκριμένη υπόθεση, εν όψει της ευρείας δημοσιότητας που έλαβε, προκάλεσε την παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, προς την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης για τη διερεύνηση ρατσιστικού κινήτρου (82Α ΠΚ) στα συγκεκριμένα περιστατικά. Η παραγγελία αυτή χρειάστηκε να επαναληφθεί την 29η Αυγούστου του 2023 από τον Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τη διερεύνηση περιστατικών ρατσιστικής βίας στον Έβρο μέσω διαδικτύου, όπως επισημαίνει η ΕΕΔΑ.
Τελικά, το ρατσιστικό κίνητρο συμπεριελήφθη στις κατηγορίες αλλά, πέρα από κάθε προσδοκία, η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θράκης, παρακάμπτοντας όλα τα παραπάνω δεδομένα, αλλά και χωρίς να προκύπτει από πουθενά αν έγινε πράγματι τέτοια διερεύνηση, δεν διαπίστωσε ρατσιστικό κίνητρο.
Οι ποινές των κατηγορουμένων διαμορφώθηκαν ως εξής:
- ο επιχειρηματίας από την Αλεξανδρούπολη και κατηγορούμενος καταδικάστηκε μόνο για τις πλημμεληματικές κατηγορίες προστασίας προσωπικών δεδομένων και παράνομης κράτησης σε 5,5 χρόνια φυλάκισης με αναστολή και
- οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν για την κατηγορία της παράνομης κράτησης σε 4,5 χρόνια φυλάκισης έκαστος, πάλι με αναστολή
Κατά συνέπεια, και οι τρεις κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι.
Η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θράκης “μας εξέπληξε δυσάρεστα, εμάς ως οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών αλλά και πολλούς άλλους που νοιάζονται για το κράτος δικαίου, τα θεμελιώδη δικαιώματα και τη δημοκρατία στη χώρα μας”, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο προαναφερθέν υπόμνημα των 11 οργανώσεων.
“Σε καμία περίπτωση δεν αξιώνουμε τιμωρίες με μεγαλύτερες ποινές, γιατί έτσι τάχα θα ικανοποιηθεί κάποιο περί δικαίου αίσθημα. Αυτό που ζητάμε και περιμένουμε ως οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, όπως και κάθε πολίτης, από τις δημόσιες κατά Σύνταγμα αποφάσεις των δικαστηρίων, είναι να εφαρμοστεί ο νόμος και να αποδοθούν δίκαια οι όποιες ευθύνες για αυτό που πραγματικά συνέβη“, τονίζεται.
Οι οργανώσεις που κατέθεσαν υπόμνημα στην Εισαγγελία Εφετών Θράκης:
- Αλληλεγγύη Λέσβου ΑΜΚΕ
- ΑΝΤΙΓΟΝΗ – Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία
- Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού
- Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα “Πλειάδες”
- Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
- Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες
- Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών
- Κέντρο για τα Έμφυλα Δικαιώματα και την Ισότητα ΔΙΟΤΙΜΑ
- Κέντρο Ημέρας Βαβέλ
- HIAS GREECE
- I HAVE RIGHTS